Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι φόροι υπέρ τρίτων στο επίκεντρο του «Athens Group»

Οι φόροι υπέρ τρίτων στο επίκεντρο του «Athens Group»

Οι φόροι υπέρ τρίτων βρέθηκαν χθες Τετάρτη στο επίκεντρο της συζήτησης των τεχνικών κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των ελληνικών υπουργείων με τους δανειστές να διαπιστώνουν πως οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα ήδη από τον Απρίλιο του 2014 για το σχετικό θέμα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί πλήρως. H θεματολογία του «Athens Group», δηλαδή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, δείχνει πως για τους θεσμούς η συζήτηση επί της 5ης αξιολόγησης εξελίσσεται κανονικά και ανεξάρτητα από την πολιτική διαπραγμάτευση στην Ομάδα των Βρυξελλών (Brussels Group).

Οι φόροι υπέρ τρίτων βρέθηκαν χθες Τετάρτη στο επίκεντρο της συζήτησης των τεχνικών κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των ελληνικών υπουργείων με τους δανειστές να διαπιστώνουν πως οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα ήδη από τον Απρίλιο του 2014 για το σχετικό θέμα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί πλήρως.

Σχετικά με τους φόρους υπέρ τρίτων, η τρόικα δίνει μεγάλο βάρος στη βελτιστοποίηση της φορολογικής δομής ώστε να βελτιωθεί ακολούθως και το επιχειρηματικό κλίμα.

Η Ελλάδα είχε δεσμευθεί να καταργήσει 40 μη ανταποδοτικές χρεώσεις με ετήσιο κόστος 245 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 9 μη ανταποδοτικές χρεώσεις με εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, 27 μη ανταποδοτικές χρεώσεις που χρηματοδοτούν ταμεία κοινωνικής ασφάλισης με εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015, αλλά και 12 φόρους υπέρ τρίτων ύψους 1,4 δισ. ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2015. Πολλές από αυτές τις παρεμβάσεις ωστόσο δεν τις προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση.

Καθώς υπάρχουν και άλλες χρεώσεις υπέρ τρίτων που πρέπει να αξιολογηθούν, θα πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία να επικαιροποιήσουν τη λίστα με τις χρεώσεις υπέρ τρίτων που κατευθύνονται στη γενική κυβέρνηση και στους φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης.

Επίσης θα πρέπει να καταδειχθεί το τι θα γίνει με τις χρεώσεις οι οποίες χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να τις καταργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2015, με χρηματοδότηση που θα προέλθει από την προσαρμογή της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε αυτά τα ταμεία ή των εισφορών σε αυτά, σε αρμονία με την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012. Αλλά η υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος γεννά νέα δεδομένα για το θέμα αυτό.

Ακόμη, εκκρεμεί η κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τις κύριες συντάξεις (όπως αυτές προσδιορίστηκαν από την αξιολόγηση ανταγωνιστικότητας του ΟΟΣΑ), αλλά και η κατάργηση μη ανταποδοτικών χρεώσεων που σχετίζονται με συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των χαρτόσημων, με σκοπό την αντικατάσταση των πιο στρεβλωτικών από αυτές με πιο αποτελεσματικούς φόρους.

Σε κάθε περίπτωση η θεματολογία του «Athens Group», δηλαδή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, δείχνει πως για τους θεσμούς η συζήτηση επί της 5ης αξιολόγησης εξελίσσεται κανονικά και ανεξάρτητα από την πολιτική διαπραγμάτευση στην Ομάδα των Βρυξελλών (Brussels Group).

Τέλος, οι τεχνικές ομάδες της τρόικας έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την Αθήνα ήδη από χθες και επιστρέφουν στις έδρες τους για τον εορτασμό του Πάσχα των Καθολικών. Θα επιστρέψουν δε την προσεχή Τρίτη για να εκκινήσουν εκ νέου την αξιολόγηση.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024