Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κανονικά η πληρωμή του ΔΝΤ λέει το Μαξίμου, σχολιάζοντας δήλωση Βούτση

Κανονικά η πληρωμή του ΔΝΤ λέει το Μαξίμου, σχολιάζοντας δήλωση Βούτση

Η πληρωμή στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου θα γίνει κανονικά, τονίζει ο Γ.Σακελλαρίδης, διαχωρίζοντας τη θέση της κυβέρνησης από τη δήλωση του υπουργού Ν.Βούτση που μίλησε για καθυστέρηση, σε συνεννόηση όμως με τους δανειστές, στην αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ εάν δεν εισρεύσουν χρήματα από την ευρωβοήθεια μέχρι 9 Απριλίου.

Η πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου θα γίνει κανονικά, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο Ταμείο, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση της κυβέρνησης από τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση που μίλησε για καθυστέρηση, σε συνεννόηση όμως με τους δανειστές, στην αποπληρωμή της επόμενης δόσης στο ΔΝΤ εάν δεν εισρεύσουν χρήματα από την ευρωβοήθεια μέχρι τις 9 Απριλίου.

«Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεδομένης της κρισιμότητας των στιγμών -και έχοντας πια εμπειρία για το τι μπορεί να προκληθεί από μια αποσπασματική δήλωση- δείχνει ιδιαίτερη σπουδή στην έμμεση ή άμεση διάψευση παρεξηγήσιμων και άρα επικίνδυνων δηλώσεων, που μπορούν να πυροδοτήσουν σχόλια και αναλύσεις για στάση πληρωμών, πιστωτικό γεγονός, grexit κτλ.

Η δήλωση του κ. Βρουτση μιλώντας στο Spiegel ήταν ότι «εάν δεν εισρεύσουν χρήματα από την ευρωβοήθεια μέχρι τις 9 Απριλίου, θα πληρώσουμε πρώτα μισθούς και συντάξεις και θα ζητήσουμε την κατανόηση και την έγκριση των διεθνών δανειστών για την μη πληρωμή των 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στην ώρα τους», όπως αναφέρει το Reuters.

Η Ελλάδα, τόνισε ο ίδιος, πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές της για αυτή την αναβολή (στην πληρωμή του ΔΝΤ) ώστε να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός λόγω άρνησης της Αθήνας να αποπληρώσει χρέος.

«Υπάρχουν επαρκή κεφάλαια μέχρι τα μέσα Απριλίου» πρόσθεσε.

Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα χρήματα για την αποπληρωμή της επόμενης δόσης στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου έχουν εξασφαλιστεί, με τα κρατικά ταμεία να παίρνουν ανάσα τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η είσπραξη εσόδων ξεπέρασε το στόχο που είχε τεθεί κατά 400 εκατ. ευρώ. Βεβαίως αυτό δεν αρκεί και η επίπονη προσπάθεια συγκέντρωσης πόρων συνεχίζεται καθώς οι υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν είναι πολλές.

Η καθυστέρηση ως ύστατη λύση στην αποπληρωμή χρέους δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ακούγεται. Η δήλωση του κ. Βούτση βασίζεται σε επιχείρημα που έχει θέσει -ομολογουμένως πιο γενικά και χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες- η κυβέρνηση στην ευρωζώνη και στο ΔΝΤ, και το οποίο ανέφερε και ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας σε επιστολή του σε ηγέτες της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να αποπληρώνει χρέος μόνο από ίδιους πόρους και εάν δεν καταλήξει με τους εταίρους της σε συμφωνία που θα επιτρέψει την εκταμίευση χρημάτων, τότε θα αναγκαστεί κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να επιλέξει μεταξύ αποπληρωμής χρέους και πληρωμής μισθών και συντάξεων.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024