Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα μέτρα φέρεται να ετοιμάζει η Αθήνα για το Euroworking Group

Νέα μέτρα φέρεται να ετοιμάζει η Αθήνα για το Euroworking Group

Επιπλέον μέτρα με άμεσο δημοσιονομικό όφελος φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, βάσει και των παρατηρήσεων των δανειστών για την ελληνική λίστα προκειμένου να τα παρουσιάσει στο Euroworking Group, στο οποιο συμμετέχει και ο Γ.Βαρουφάκης. Η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, επιδιώκοντας συμφωνία ή τουλάχιστον καταρχήν συμφωνία σε Eurogroup εντός της Μ.Εβδομάδας. Πιο συγκρατημένες οι Βρυξέλλες ως προς την προοπτική άμεσης συμφωνίας αν και μιλούν για εποικοδομητικές συζητήσεις σε θετικό κλίμα.

Επιπρόσθετα μέτρα και προτάσεις με άμεσο δημοσιονομικό όφελος φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, βάσει και των παρατηρήσεων των δανειστών για την ελληνική λίστα -κυρίως σε ότι αφορά την απόδοση των φορολογικών μέτρων- προκειμένου να τα παρουσιάσει, αιφνιδιάζοντας θετικά τους συνομιλητές της, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, στην οποία συμμετέχει και ο Γ.Βαρουφάκης.

Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε και στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στην οποία αποτιμήθηκαν και οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μετά την ολοκλήρωση -του πρώτου κύκλου τουλάχιστον- των διαβουλεύσεων στο Brussels Group. Λίγες ώρες δε πριν τη τηλεδιάσκεψη στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονταν ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κυρία Ελενα Παναρίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, οι πληροφορίες για αύξηση ΦΠΑ σε «ακριβά νησιά» ξανακάνουν έντονα την εμφάνισή τους.

Η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, δεδομένης της ασφυκτικής κατάστασης στη ρευστότητα αλλά και των καταστροφικών συνεπειών της αβεβαιότητας στην οικονομία, επιδιώκοντας σε Eurogroup εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, συμφωνία ή τουλάχιστον καταρχήν συμφωνία που θα αποδέσμευε κάποια κεφάλαια της ευρωβοήθειας και θα χαλάρωνε τη στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερης βαρύτητας θεωρούνται τόσο το σημερινό Euroworking Group όσο και το επόμενο που θα πραγματοποιηθεί τη Μ.Τετάρτη στις 8 Απριλίου. Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα προκειμένου να γιορτάσουν με τις οικογένειες τους το καθολικό Πάσχα και αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την Μεγάλη Τρίτη. Πάντως, και δεδομένου ότι όπως πλέον έχει αποδειχθεί οι τηλεφωνικές επαφές και η ανταλλαγή email παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, ήδη από χθες ο πρωθυπουργός έδωσε σαφή εντολή να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για τη χορήγηση στοιχείων στους θεσμούς.

Να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για άμεση επίτευξη συμφωνίας προσπαθούν οι Βρυξέλλες, αν και μιλούν για εποικοδομητικές συζητήσεις σε θετικό κλίμα.Οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται, τόσο στο Brussels Group, μέσω e-mail, όσο και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων σημείωναν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν την τηλεδιάσκεψη του EWG.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν πάντως ότι υπάρχει αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις διαβουλεύσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θεωρούν πιθανό να συγκληθεί Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθόδοξου Πάσχα.

Αντιθέτως έλληνες υπουργοί και αξιωματούχοι επιμένουν ότι την εβδομάδα των Παθών η Αθήνα θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια -έστω καταρχήν- συμφωνία με τους δανειστές που θα φέρει την πρώτη Ανάσταση και στα κρατικά ταμεία.

Αργ.Τσατσούλη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024