Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Ως «συστημικό» παρουσιάζει έκθεση στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δάνειων στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Όπως αναφέρουν τα στελέχη του ΔΝΤ, ο τεράστιος όγκος μεμονωμένων περιπτώσεων επιχειρήσεων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια «κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα με τη χρήση συμβατικών μέσων».

Ως «συστημικό» παρουσιάζει έκθεση στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δάνειων στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η έκθεση των στελεχών του ΔΝΤ με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τα προβληματικά δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη» (Tackling Small and Medium Sized Enterprise Problem Loans in Europe) παρουσιάζει την Ελλάδα και την Κύπρο ως τις ευρωπαϊκές χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Στην Ελλάδα και την Κύπρο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (exposures) των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν φθάσει περίπου στο 30%-50% του συνόλου των δανείων. Το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις χώρες αυτές αντανακλά τόσο το υπερβολικό εταιρικό χρέος και τη βαθιά οικονομική ύφεση, όσο και ένα τεράστιο όγκο μεμονωμένων περιπτώσεων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα με τη χρήση συμβατικών μέσων και καναλιών», σημειώνεται στην έκθεση.

Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες που «υποφέρουν» από τις υψηλές συγκεντρώσεις καθυστερούμενων οφειλών του δημόσιου τομέα προς τις επιχειρήσεις (όπως και οι Κύπρος, Λεττονία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία), ενώ υπογραμμίζει πως το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο δεν προνοεί για ένα «νέο ξεκίνημα» (fresh start) για τις μη μετοχικές πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, τις οποίες φορτώνει με βάρη για πολλά χρόνια ακόμα και μετά την εκκαθάριση τους. Αντιθέτως επιτρέπει το «νέο ξεκίνημα» στους ιδιώτες δανειολήπτες (σ,.σ. ο Ν.3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αφορά μόνον φυσικά πρόσωπα).

Πάντως, η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει πως το 2014 η Ελλάδα υιοθέτησε ένα νέο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού που επιτρέπει τη μείωση του χρέους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους οικονομικούς δείκτες τους. Αναφέρεται δε ειδικά στην πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία εάν η τράπεζα εγκρίνει αίτηση διαγραφής οφειλής, τότε ο οφειλέτης μπορεί να προσκομίσει τη βεβαίωση σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του (σε αυτήν την περίπτωση επιβραβεύεται με πρόσθετη διαγραφή 20% των προσαυξήσεων και των προστίμων).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων, με τις εθνικές εποπτικές αρχές να έχουν πραγματοποιήσει διάφορες αξιολογήσεις της ποιότητας του ενεργητικού και να έχουν θεσπίσει ειδικές διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των σχετικών δανείων. Ενδεικτικά αναφέρονται στον Κώδικας Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών που θέσπισε η Τράπεζα της Ελλάδος για την τυποποίηση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ πιστωτών και οφειλετών.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024