Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμμετοχή Ρώσων στις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

Συμμετοχή Ρώσων στις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

«Νέο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας» άνοιξε με τις συναντήσεις στη Μόσχα τόνισε ο υπουργός Παν.Λαφαζάνης. Στις αποσκευές του έφερε δέσμευση για συμμετοχή μεγάλων ρωσικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη, αλλά και για επανεξέταση των τιμών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα.

«Νέο, μεγάλο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας» άνοιξε με τις συναντήσεις στη Μόσχα τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης,
παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψής του στη Μόσχα.

Στις αποσκευές του ο υπουργός έφερε δέσμευση για τη συμμετοχή μεγάλων ρωσικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων στα 20 θαλάσσια οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότιο Κρήτη, αλλά και για επανεξέταση των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα.

Επαναλαμβάνοντας τα περί νέας, ανεξάρτητης και χωρίς δορυφορικές σχέσεις ενεργειακής πολιτικής ο Π.Λαφαζάνης τάχθηκε υπέρ της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας για την τροφοδοσία της Ευρώπης, με επέκταση του αγωγού Turkish Stream.

Επίσης δηλώνοντας ριζικά αντίθετος στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά και σε κάθε προσπάθεια να τεθεί η Ρωσία σε ενεργειακή καραντίνα, έθεσε και το ζήτημα της άρσης του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, «θέμα στο οποίο βρήκα κατανόηση, αλλά οι συνομιλητές μου δήλωσαν ότι δεν έχουν αρμοδιότητα για τέτοιες αποφάσεις. Ευελπιστούμε ότι επί του θέματος ενδεχομένως να υπάρξει θετική εξέλιξη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα».

Συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις έρευνες υδρογονανθράκων

Ο υπουργός είπε ότι έθεσε στην ρωσική πλευρά σειρά από ενεργειακά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα.

«Το πρώτο θέμα που θέσαμε είναι τη συμμετοχή Ρώσικων εταιρειών στους διαγωνισμούς για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότιο Κρήτη. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι στους διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν μεγάλες ρωσικές εταιρείες διευρύνοντας έτσι σημαντικά το διεθνές βάθος του ενδιαφέροντος και των συμμετοχών» είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Επανεξέταση τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου

Το δεύτερο θέμα που έθεσε στις συνομιλίες του στη Μόσχα με το Ρώσο ομόλογό του κ. Νόβακ και τον επικεφαλής της Gazprom Αλ.Μίλερ, ήταν η ανάγκη για μείωση των τιμών προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας, καθώς και η δραστική μείωση της ρήτρας του take or pay προς τη ΔΕΠΑ (βάσει της οποίας η ελληνική πλευρά υποχρεώνεται να πληρώνει για συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου ανεξάρτητα από το αν τις έχει καταναλώσει).

«Θέλω να επισημάνω ότι και τα δύο αυτά θέματα η Ρωσική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα τα εξετάσει με πολύ θετικό πνεύμα», είπε ο Π.Λαφαζάνης υπενθυμίζοντας ότι «μέσα στον Απρίλιο θα ανακοινωθεί σημαντική μείωση των τιμών της ΔΕΠΑ, περίπου κατά 15%».

Υπέρ της επέκτασης του αγωγού Turkish Stream

Αναλυτική και πολύ εμπεριστατωμένη ενημέρωση παρείχε η ρωσική πλευρά στην ελληνική για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, που θα φτάσει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενημέρωσε ο κ. Λαφαζάνης, που τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του αγωγού στο ελληνικό έδαφος.

Ο νέος ρώσικος αγωγός μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, εξήγησε ο υπουργός, θα αντικαταστήσει τον South Stream, όπως θα αντικαταστήσει επίσης πλήρως το δρόμο του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη που περνάει μέσα από την Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2019. Το Ρωσικό φυσικό αέριο θα φτάνει στην Ευρώπη πέρα από τοΒόρειο διάδρομοκαι από το Νότιο διάδρομο μετά την κατάργηση της διόδου μέσω της Ουκρανίας.

«Επιδείξαμε ζωηρότατο ενδιαφέρον γι’ αυτόν τον αγωγό και την επέκτασή του από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ελληνικό έδαφος. Πιστεύουμε ότι η επέκταση του αγωγού στο ελληνικό έδαφος στη βάση της εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας υπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον και βοηθάει στη συνεργασία στην περιοχή μας, πολύ περισσότερο που μια τέτοια επέκταση θα συνοδευτεί με εξαιρετικά, έως πολύ εξαιρετικά ωφελήματα για τη χώρα μας. Γι’ αυτό τονίσαμε προς τη ρώσικη πλευράότι θα εξετάσουμε με πολύ εποικοδομητικό τρόπο την κατασκευή αυτού του αγωγού στο ελληνικό έδαφος» είπε ο κ. Λαφαζάνης προσθέτοντας ωστόσο:

«Φυσικά, η τελική απόφαση θα ληφθεί συλλογικά από την ελληνική κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που επισκέπτεται τη Μόσχα στις 8 Απρίλη, προσκεκλημένος του Πούτιν. Πιστεύουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα καταστεί σταθμός για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων».

Ο σχεδιασμός για τον αγωγό φυσικού αερίου, εφόσον υιοθετηθεί προβλέπει την επέκτασή του από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς τα Σκόπια, τη Σερβία και την κεντρική Ευρώπη.

Ο κ. Λαφαζάνης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη το ρωσικό φυσικό αέριο, τόνισε την ανάγκη ο αγωγός αυτός να μην έχει την τύχη προηγούμενων σχεδίων όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream και τάχθηκε κατά της θέσης της Ρωσίας σε «ενεργειακή καραντίνα».

Τόνισε ακόμη ότι αν δεν υπάρξει αυτός ο αγωγός, θα υπάρξει μονοπώλιο διασύνδεσης της Ρωσίας με την Ευρώπη μέσω Γερμανίας, κάτι που «θα ενίσχυε περαιτέρω τη γερμανοποίηση της Ευρώπης και δεν θα βοηθούσε την ισότιμη συνεργασία χωρών και λαών».

Απαντώντας δε σε ερωτήσεις για πιθανές αντιδράσεις από την πλευρά της ΕΕ ή των ΗΠΑ αναφορικά με την διέλευση του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας ο υπουργός, αφού επεσήμανε ότι η επέκταση του αγωγού θα γίνει στη βάση της εθνικής και της Κοινοτικής νομοθεσίας, τόνισε:

«η Ελλάδα δεν έχει συμπλέγματα, δεν είναι δορυφόρος κανενός και δεν είναι υποτελής ενεργειακά σε καμία μεγάλη δύναμη ή σε καμία συμμαχία χωρών. Η Ελλάδα θέλει να ασκήσει ανεξάρτητη εθνική ενεργειακή πολιτική που να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.»

» Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο ενδεχόμενες συμφωνίες κρατών-μελών της ΕΕ με τρίτες χώρες να τίθενται υπό τον προέλεγχο της ΕΕ. Αυτό καταργεί κάθε εθνική ευελιξία και αναγορεύει την ΕΕ σε ανεξέλεγκτο υπεραφεντικό στις ενεργειακές πολιτικές των κρατών. Δεν θα απεμπολήσουμε το δικαίωμα να ασκούμε εθνικές πολιτικές εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, δεν θέλουμε να παραδοθεί η Ευρώπη στα χέρια των νέων 7 ενεργειακών εταιρειών, θέλουμε να αναπτύξουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία θα μειώνει τις ενεργειακές τιμές και το κόστος ενεργειακής τροφοδοσίας σε πρώτες ύλες».

Οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο

Ο κ. Λαφαζάνης αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας κ. Π. Καμμένου για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου με τις ΗΠΑ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο δήλωσε:

«Θα πρέπει να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες με βάση το διεθνές δίκαιο. Αυτή η οριοθέτηση είναι πάγια επιλογή και θέση της κυβέρνησης και θα ωφελήσει τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία. Βεβαίως, σε περιοχές που δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η Τουρκία έχει καμία νόμιμη δυνατότητα διεκδίκησης, υπάρχει ανά πάσα στιγμή δυνατότητα, εντός των 6 μιλίων κάθε χώρα να κάνει έρευνα για υδρογονάνθρακες.»

» Μιλάμε για τις περιοχές που χρειάζονται οριοθέτηση, δεν είναι όλο το Αιγαίο, είναι οι περιοχές όπου συνορεύουν οι θαλάσσιες δυνατότητες της ηπειρωτικής Τουρκίας με τα ελληνικά νησιά. Εκεί χρειάζεται οριοθέτηση την οποία επιδιώκουμε με βάση το δίκαιο της θάλασσας. Και τόνισα την ανάγκη να υποβοηθηθεί από την ΕΕ η οριοθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024