Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
CNBC: Είναι η Ρωσία η τελευταία ελπίδα της Ελλάδας για επιβίωση;

CNBC: Είναι η Ρωσία η τελευταία ελπίδα της Ελλάδας για επιβίωση;

«Καθώς τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και οι σχέσεις της με την υπόλοιπη Ευρώπη φαίνονται όλο και πιο τεταμένες, η Ρωσία έχει αρχίσει να μοιάζει με αυτό που θα μπορούσε να είναι η τελευταία ελπίδα της χώρας για οικονομική επιβίωση», υποστηρίζει δημοσίευμα του CNBC, εστιάζοντας στις οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου. Η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 30-40 δισ. ευρώ εκτιμά το Ινστιτούτο Bruegel.

«Καθώς τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και οι σχέσεις της με την υπόλοιπη Ευρώπη φαίνονται όλο και πιο τεταμένες, η Ρωσία έχει αρχίσει να μοιάζει με αυτό που θα μπορούσε να είναι η τελευταία ελπίδα της χώρας για οικονομική επιβίωση». Αυτό υποστηρίζει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο CNBC, αναλύοντας κάποιες από τις οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Το CNBC αναφέρει πως μια συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προγραμματιστεί για τις 8 Απριλίου και κάποιοι ήδη υποθέτουν πως θα μπορούσε να πέσει στο τραπέζι αίτημα βοήθειας από τη Ρωσία. Το δημοσίευμα σημειώνει πως η Ρωσία έχει δηλώσει στο παρελθόν πρόθυμη να προσφέρει στην Ελλάδα χρήματα, αλλά η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής επιλέξει τη βοήθεια από τις χώρες της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το πρακτορείο από τη μια σημειώνει πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμη λάβει την τελική δόση της ενίσχυσης από την τρόικα και αναμένεται να ξεμείνει από χρήματα μέχρι τις 20 Απριλίου, και από την άλλη υπενθυμίζει πως ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε στο CNBC τον Ιανουάριο ότι η Ρωσία θα εξέταζε την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει διάφορες πολιτιστικές σχέσεις με τη Ρωσία – μοιράζονται την ίδια χριστιανική ορθόδοξη παράδοση – και έχει επικρίνει της ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία», σημειώνει το δημοσίευμα.

Ακόμη, επικαλείται το Der Spiegel που ανέφερε την Κυριακή ότι η ελληνική κυβέρνηση επρόκειτο να διαπραγματευθεί τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου με τη Ρωσία και την άρση του εμπάργκο επί ορισμένων τύπων ελληνικών προϊόντων, όπως τα φρούτα.

Τρίτο πακέτο 40 δισ. ευρώ

Το CNBC ζήτησε για το θέμα και την άποψη του οικονομολόγου του Ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς ο οποίος δήλωσε ότι αν η Ελλάδα στρεφόταν στη Ρωσία για χρήματα, αυτό θα μπορούσε να έχει «ευρύτερες συνέπειες».

«Πραγματικά ελπίζω και πιστεύω ότι ο Τσίπρας και τα άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης καταλαβαίνουν ότι είναι μέλος της Ευρώπης και το μέλλον τους είναι στην Ευρώπη», δήλωσε στο CNBC σε τηλεφωνική συνέντευξη την Τρίτη.

«Εάν η Ελλάδα αγνοήσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της και πάει στη Ρωσία για τα χρήματα, αυτό θα μπορούσε να έχει ευρύτερες συνέπειες», είπε, λέγοντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη δυσπιστία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις γειτονικές της χώρες.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η πιθανότητα η Ελλάδα να έλθει σε συμφωνία με τη Ρωσία είναι μικρή και ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα με περίσκεψη.

«Η πιθανότητα η Ελλάδα να λάβει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία δεν είναι μηδενική, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ απίθανη», είπε.

Ο Ζολτ Νταρβάς ανέφερε πως σε τελική ανάλυση, η Ελλάδα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 30 – 40 δισ. ευρώ το οποίο θα κατανεμηθεί στα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024