Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Μάρδας: Ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί για λίγο ακόμη, αλλά θα αλλάξει

Στη διευκρίνιση ότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων «θα διατηρηθεί για λίγο ακόμη, αλλά θα αλλάξει» προχώρησε σήμερα Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι «δεν θα εισπραχθεί ΕΝΦΙΑ για το 2015».

Στη διευκρίνιση ότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων «θα διατηρηθεί για λίγο ακόμη, αλλά θα αλλάξει» προχώρησε σήμερα Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι «δεν θα εισπραχθεί ΕΝΦΙΑ για το 2015».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Μega, το πρωί της Τρίτης, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ανέφερε ότι ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να διατηρηθεί για τον επόμενο ή μεθεπόμενο μήνα ή και λίγο αργότερα, αλλά θα αλλάξει λίγο αργότερα. Σημείωσε ότι επιδιώκεται η εφαρμογή άλλης ρύθμισης ώστε να είναι μικρότερη η επιβάρυνση για τα χαμηλά εισοδήματα.

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται έναν άλλο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, καθώς αυτός έχει τσακίσει τη μεσαία τάξη, παρείχε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «το 2015, η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να εισπράξει ΕΝΦΙΑ».

Πάντως, ο Δ.Μάρδας παραδέχθηκε ότι το ζήτημα της αλλαγής του ΕΝΦΙΑ έχει τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, και ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι δεν γνωρίζει εάν έχει γίνει αποδεκτή η αντικατάστασή του.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι η σύγχυση που προκλήθηκε χθες, Δευτέρα, γύρω από την αντικατάσταση του φόρου οφείλεται στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους εταίρους, καθώς πέρσι εισέφερε 2,6 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Χθες, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διατήρησης του φόρου έως ότου καταρτισθεί ο νέος Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ στη συνέχεια το Μέγαρο Μαξίμου με non paper ξεκαθάρισε πως ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί άμεσα.

Ειδικότερα το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε: «Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει. Είναι δέσμευσή μας. Ωστόσο εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, κάτι που υπάρχει μένει ως έχει μέχρι να αλλάξει με νόμο».

Ακολούθησαν δημοσιεύματα που ανέφεραν πως το υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοικτό «παράθυρο» διατήρησης του ΕΝΦΙΑ.

Απαντώντας σε αυτά με non paper το Μεγαρο Μαξίμου αποσαφήνισε ότι: «Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα. Η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024