Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος μιλά για το Scale Up, το επόμενο βήμα ενός Start Up

Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος μιλά για το Scale Up, το επόμενο βήμα ενός Start Up

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση Θοδωρής Αναγνωστόπουλος μιλά για την «Ημέρα Επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Ωνάσης» με θέμα «Scale Up: Ποιο είναι το επόμενο βήμα ενός start up;» αλλά και τις προοπτικές των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση θα διοργανώσει στις 31 Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών την «Ημέρα Επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Ωνάσης» με θέμα «Scale Up: Ποιο είναι το επόμενο βήμα ενός start up;». Η ημερίδα περιλαμβάνει ομιλίες από διακεκριμένους προσκεκλημένους από το χώρο των επιχειρήσεων καθώς και βιωματικά εργαστήρια επιχειρηματικότητας. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση Θοδωρής Αναγνωστόπουλος μιλά για την ημερίδα αλλά και τις προοπτικές των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει «scale up» για μια νεοφυή επιχείρηση και πόσο σημαντικό είναι αυτό τοστάδιο στη μακροημέρευσή της;

Το Scale Up είναι το στάδιο ανάπτυξης μιας νεοφυούς επιχείρησης. Το στάδιο αυτό είναι άκρως απαραίτητο για τη βιωσιμότητά της. Εάν δεν το περάσει ουσιαστικά δε θα αναπτυχθεί και δε θα επιβιώσει.

Πιστεύετε ότι οι startup επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν αντίδοτο στην ανεργία των νέων;

Η ανεργία δε μπορεί να λυθεί μόνο με την επιχειρηματικότητα και μόνο με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα startups. Εντούτοις, τα startups θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημαντικό μέρος της λύσης. Κλασσικό είναι το παράδειγμα του Ισραήλ όπου ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας του βασίζεται στα εκατοντάδες start ups. Εξού και το σχετικό βιβλίο “Start Up Nation”.

Στη χώρα μας υπάρχει ανάγκη να υπάρξει στροφή σε πιο καινοτόμες μορφές παραγωγής αγαθών και παροχής υπηρεσιών. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις δίνοντας βάρος στην καινοτομία, την έρευνα και την εξωστρέφεια θα μπορέσουν να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές με βέβαιο αποτέλεσμα την αύξηση θέσεων εργασίας.

Σε μια τόσο δυσχερή οικονομική συγκυρία, πόσο εφικτό είναι για μια νεοφυή επιχείρηση να «ανδρωθεί» και να πετύχει;

Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος και προσπαθώ να βλέπω τις δυνατότητες που υπάρχουν, έστω και σε δύσκολες καταστάσεις. Είναι αλήθεια ότι βιώνουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία που συνοδεύεται και από άσχημο ψυχολογικό κλίμα. Πεποίθησή μου είναι ότι υπό αυτές τις συνθήκες, μια επιχείρηση μπορεί να πετύχει μόνο μέσω των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών της και κυρίως σε αγορές εκτός Ελλάδος. Ένα τέτοιο παράδειγμα πετυχημένης νεοφυούς επιχείρησης είναι η Fereikos. Στην ημερίδα μας φιλοξενούμε την συνιδρύτρια, την Μαρία Βλάχου της οποίας η επιχείρηση ιδρύθηκε το 2011 εν μέσω κρίσης και δύο χρόνια αργότερα τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Επιχειρηματικότητας.


Αν μπορούσατε να ζητήσετε από την πολιτεία μία παρέμβαση για την τόνωση της νεανικής επιχειρηματικότητας, ποια θα ήταν αυτή;

Θα ζητούσα σταθερό νομικό πλαίσιο, ευνοική φορολογία, κατάλληλη αρχική χρηματοδότηση και συμβουλευτική καθόλο το αρχικο στάδιο του στησίματος και της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Τέλος θα ζητούσα καλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων που έχουν σχέση με καινοτομία και τεχνολογία. Το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση για πρώτη φορά διόρισε Αναπληρωτή Υπουργό για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και αναπληρωτή υπουργό Ερευνας και Καινοτομίας είναι ένα θετικό βήμα. Είμαστε χαρούμενοι που στην εκδήλωσή μας θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε την κα. Ράνια Αντωνοπούλου, Αναπληρωτή Υπουργό για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και τον κ. Κώστα Φωτάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας & Καινοτομίας να μιλάνε για την επιχειρηματικότητα και ανυπομονούμε να ακούσουμε τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε μια ομάδα νέων ανθρώπων, με «φρέσκιες» ιδέες που θέλουν να μετατρέψουν σε επιχείρηση
;

Θα τους συμβούλευα να τολμήσουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα! Να έχει προηγηθεί προεργασία, έρευνα και σχεδιασμός του προϊόντος ή της υπηρεσίας που θέλουν να προσφέρουν. Ακόμα και όλα τα προηγούμενα που προανάφερα, δεν εξασφαλίζουν την επιτυχία μιας επιχείρησης καθώς υπάρχουν επιπλέον παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αλλά όπως και να έχει η εμπειρία του επιχειρείν ακόμα και αν δεν ευοδωθεί, συμβάλλει αποφασιστικά σε μια επόμενη επιτυχία.

Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα βρίσκονται στο www.aoen.gr

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024