Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαβουλεύσεις στο Brussels Group, ίσως μετά τις 6 Απριλίου το Eurogroup

Διαβουλεύσεις στο Brussels Group, ίσως μετά τις 6 Απριλίου το Eurogroup

Εποικοδομητικές χαρακτήριζαν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες τις διαβουλεύσεις επί της λίστας μεταρρυθμίσεων οι οποίες συνεχίζονται στο Brussels Group. Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, υπήρξε καταρχήν συμφωνία να πληρώσουν οι έχοντες. Αν οι συνομιλίες προχωρήσουν, στόχος είναι να μπορέσει να συνεδριάσει το EuroWorking Group την Τετάρτη. Κοινοτικές πηγές εκτιμούν όμως ότι το έκτακτο Eurogroup είναι πιθανό να συγκληθεί μετά τη Δευτέρα 6 Απριλίου.

Εποικοδομητικές χαρακτήριζαν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες τις διαβουλεύσεις επί της λίστας μεταρρυθμίσεων οι οποίες συνεχίζονται στο Brussels Group.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συζητήσεις προχωρούν, προκειμένου να μπορέσει να συνεδριάσει το EuroWorking Group την ερχόμενη Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, κοινοτικές πηγές εκτιμούν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας.

Είναι πιθανότερο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Eurogroup να συγκληθεί μετά τις αργίες του καθολικού Πάσχα, δηλαδή μετά τη Δευτέρα 6 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη για τη σύγκληση του Eurogroup.

Η διαπραγμάτευση γίνεται υπό ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

Στις 8 Απριλίου ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων για την αναχρηματοδότηση τίτλων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών που δεν αναμένεται να συμμετέχουν.

Μετά τη διαδικασία των εντόκων, στις 9 Απριλίου, ακολουθεί η πληρωμή δόσης του ΔΝΤ ύψους 465 εκατ. ευρώ και μετά το Πάσχα η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Έθνος της Κυριακής, εφόσον το Eurogroup εγκρίνει το μεταρρυθμιστικό πακέτο της Αθήνας, θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» ένα ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ για να εκταμιευτεί έως τις 8 Απριλίου.

Πρόκειται για 500 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση και άλλα 500 εκατομμύρια από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων.

Τα υπόλοιπα χρήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα διασυνδεθούν με προαπαιτούμενα και η εκταμίευσή τους θα γίνεται τμηματικά.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή θα εξεταστούν το απόγευμα της Κυριακής στο κυβερνητικό συμβούλιο.

Μαξίμου: Καταρχήν συμφωνία να πληρώσουν οι έχοντες

Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, οι συζητήσεις στο Brussels Group είναι «ουσιαστικές και λεπτομερείς», συνεχίζονται «σε καλό κλίμα συνεργασίας» και δίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά.

«Στο Brussels Group υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Να μην πληρώνουν, δηλαδή, μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες»» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015. Σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%.

«Οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα. Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση»» ανέφεραν οι πληροφορίες από τιο Μέγαρο Μαξίμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024