Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κλείδωσε» η λίστα μεταρρυθμίσεων, συνεδριάζει το Brussels Group

«Κλείδωσε» η λίστα μεταρρυθμίσεων, συνεδριάζει το Brussels Group

Ολοκληρώθηκε η σύνταξη της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στους θεσμούς, προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, ενώ αναμένονται έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2015. Επίσης, προβλέπουν για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και ρυθμό ανάπτυξης 1,4%. Τη λίστα θα εξετάσει το Brussels Group.

Ολοκληρώθηκε η σύνταξη της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στους θεσμούς, προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, ενώ αναμένονται έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.

Το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες η λίστα περιλαμβάνει 18 μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων:

  • αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με απευθείας διασύνδεση επιχειρήσεων με την Εφορία,
  • αδειοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
  • φορολόγηση διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών,
  • αυξήσεις στον ΦΠΑ (σ.σ. χωρίς να διευκρινίσει σε ποια προϊόντα ή υπηρεσίες αναφέρεται).

Πάντως, σε επικοινωνία του in.gr με τον κ. Φίλη δεν επιβεβαίωσε ότι μίλησε για αυξήσεις στο ΦΠΑ.

    Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επαναβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ. Τονίζουν ακόμη ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

    Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

    Τα μέτρα αναμένεται να εξεταστούν από το Brussels Group, το οποίο θα συνεδριάσει το Σαββάτο. Η ελληνική πλευρά θα συμμετέχει στη συζήτηση με τους Γ.Χουλιαράκη, Ν.Θεοχαράκη και την Έλενα Παναρίτη, οι οποίοι αναχωρούν το απόγευμα για τις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με το Reuters, ΕΕ και ΔΝΤ συγκάλεσαν «ανεπισήμως» το Brussels Group.

    Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το οριστικό «ΟΚ» για την λίστα, για να πάρει σειρά το Eurogroup, πιθανότατα την Τετάρτη, κατά το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία.

    Η λίστα κλείδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στην τελική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Στην κατάρτιση της λίστας συμμετείχαν ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, ομάδα από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όλοι υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Νίκου Σαγιά.

    Το μεσημέρι της Παρασκευής συνεδριάζει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για να ξεκινήσει το ψυχολογικό μασάζ στους κυβερνητικούς βουλευτές.

    Νένα Σώκου

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

    Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Σάββατο 20 Απριλίου 2024