Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για ποιους κινδύνους αξίζει να ασφαλίσετε το ακίνητο σας

Για ποιους κινδύνους αξίζει να ασφαλίσετε το ακίνητο σας

«Έχω τουλάχιστον ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου». Το «κεραμίδι» αυτό, όμως, αντιμετωπίζει μια σειρά κινδύνων που μπορεί να επιφέρει σημαντικές ζημιές με πολύ μεγάλο κόστος επιδιόρθωσης.

«Έχω τουλάχιστον ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου». Η φράση αυτή ακούγεται ολοένα και πιο συχνά στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, καθώς με ένα ποσοστό ιδιοκατοίκησης που φτάνει το 75%-από τα υψηλότερα στην Ευρώπη- είναι φανερό πως η οικία αποτελεί για τον Έλληνα ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά και πολλές φορές το επιστέγασμα των κόπων μιας ζωής. Το «κεραμίδι» αυτό, όμως, αντιμετωπίζει μια σειρά κινδύνων που μπορεί να επιφέρει σημαντικές ζημιές με πολύ μεγάλο κόστος επιδιόρθωσης.

Σεισμός

Η Ελλάδα είναι η έκτη πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο. Σεισμοί, όπως αυτός της Πάρνηθας το ’99 που συγκλόνισε την Αθήνα ή πιο πρόσφατα -το καλοκαίρι του 2014- της Κεφαλονιά συνεχώς μας θυμίζουν το πόσο ευάλωτα είναι τα σπίτια μας απέναντι στα χτυπήματα του εγκέλαδου. Τα νησιά του Ιουνίου, η Κρήτη και η Ρόδος είναι μερικά από τα μέρη της Ελλάδας που έχουν υποφέρει από σεισμούς. Δεν είναι πάντως μόνα. Ο πολύκροτος σεισμός της Καλαμάτας το ’86 με 6 ρίχτερ άφησε μόνο το 28% της πόλης ανέγγιχτο, ενώ τεράστιες καταστροφές προκάλεσε και ο σεισμός στο Αίγιο το ’95 με 6,1 ρίχτερ.

Υπό αυτό το πλαίσιο, η ασφάλιση της κατοικίας από τον κίνδυνο του σεισμού θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ασφαλιστικών, μόλις το 15% των κατοικιών της Ελλάδας είναι ασφαλισμένο για σεισμό.

Πλημμύρες

Εκτός από τον Εγκέλαδο σημαντικό κομμάτι της χώρας αντιμετωπίζει ανά καιρούς προβλήματα από πλημμύρες. Πιο ευάλωτες αναδεικνύονται -όπως είναι φυσικό- οι παραποτάμιες περιοχές αλλά και οι πόλεις και κυρίως η Αθήνα, όπου η υπερβολική δόμηση εγκλωβίζει το νερό της βροχής. Αποτελεί πλέον φυσικό φαινόμενο σχεδόν σε κάθε μεγάλη νεροποντή να πλημμυρίζουν δρόμοι, σπίτι και

καταστήματα και να σημειώνονται σημαντικές ζημιές. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια οι ζημιές από ακραίες πλημμύρες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα τετραπλασιαστούν.

Τα σύγχρονα ασφαλιστήρια συμβόλαια καλύπτουν τον κίνδυνο της πλημμύρας λόγω εντόνων καιρικών φαινομένων, ενώ εξαιρετικά σημαντική θεωρείται και η κάλυψη του κινδύνου πλημμύρας από διαρροής ή θραύσης σωληνώσεων ύδρευσης, θέρμανσης, ψύξης και αποχέτευσης. Υπολογίζεται ότι κάθε σπίτι θα αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, στον κύκλο χρήσης του από τον ιδιοκτήτη.

Πυρκαγιά

Ακόμη ένας κίνδυνος που παραμονεύει στη χώρα μας είναι οι φωτιές τόσο από πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις που σημειώνονται κατά κόρον τα καλοκαίρια και οι οποίες πολλές φορές πλήττουν και σπίτι, όσο και από άλλα αίτια.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μεσογειακών – Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του ΕΘΙΑΓΕ και του WWF Ελλάδας, μέσα σε 25 χρόνια, από το 1983 έως και το 2008, κάηκαν 13,6 εκατομμύρια στρέμματα εκτάσεων, ενώ το καλοκαίρι του 2012 κάηκαν περισσότερο από μισό εκατομμύριο στρέμματα δασικής και γεωργικής γης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές.

Τα ασφαλιστικά προγράμματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά καλύπτουν μια σειρά κινδύνων για την περίπτωση πυρκαγιάς όπως: οι ζημιές στην κατοικία σας που θα προκύψουν από ανάφλεξη ή αντικείμενο που πήρε φωτιά τυχαία, φωτιά σε δάσος, πτώση κεραυνού, καταστροφή από καπνό, πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα κ.α.

Στη σημερινή εποχή, η ασφάλιση της κατοικίας αποτελεί απαραίτητη για όλα τα νοικοκυριά, πόσο μάλλον όταν υπάρχει στεγαστικό δάνειο. Ειδικά, στην περίπτωση του

στεγαστικού δανείου η ασφάλιση είναι υποχρεωτική για όλους τους παραπάνω κινδύνους.

Αυτό που είναι σημαντικό και χρειάζεται να γνωρίζετε είναι ότι μπορείτε να ασφαλίσετε την κατοικία σας σε οποιαδήποτε ασφαλιστικό φορέα επιλέξετε.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 462 της Τράπεζας της Ελλάδος, κάθε τράπεζα οφείλει να κάνει δεκτό οποιοδήποτε Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας που περιλαμβάνει τις καλύψεις που απαιτούνται από τη δανειακή σύμβαση.

in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024