Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΔΝΤ: Μηδενική ανοχή στην αθέτηση χρέους προς τον επίσημο τομέα

ΔΝΤ: Μηδενική ανοχή στην αθέτηση χρέους προς τον επίσημο τομέα

Tο ΔΝΤ δεν μπορεί να δανείσει σε μια χώρα αν αυτή αθετήσει ένα χρέος της προς ένα άλλο κράτος ή κάποιον δημόσιο οργανισμό. Αν η Ρωσία, που είναι σε ανοιχτή διαμάχη με την Ουκρανία, αρνηθεί να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος μέχρι το τέλος του έτους, αυτό για το Κίεβο θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και το ΔΝΤ θα βρεθεί σε λεπτή θέση.

Ένα «λάθος» της Ουκρανίας για πόσο 3 δισ. δολαρίων που οφείλει στη Ρωσία από το τέλος του έτους θα μπορούσε να απειλήσει τη συνδρομή του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης του Κιέβου, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το Κίεβο επιδιώκει ελάφρυνση του χρέους του κατά 15 δισ. δολάρια και έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές του.

Αυτή η ελάφρυνση θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση του σχεδίου διάσωσης 40 δισ. δολαρίων σε διάστημα τεσσάρων ετών για την Ουκρανία. Το ποσό που θα δώσει το ΔΝΤ ανέρχεται στα 17,5 δισ. δολάρια.

Όμως ένας εσωτερικός κανονισμός του Ταμείου, θα μπορούσε να απειλήσει τη συνέχιση αυτού του προγράμματος. Ο κανονισμός προβλέπει ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να δανείσει σε μια χώρα αν αυτή αθετήσει ένα χρέος της προς ένα άλλο κράτος ή κάποιον δημόσιο οργανισμό.

«Έχουμε έναν κανόνα μηδενικής ανοχής», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αν δεν κάνω λάθος, τα 3 δισ. προέρχονται από ένα ρωσικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, γι ‘αυτό είναι δημόσιο χρέος», είπε ο Μάρεϊ.

Αν η Ρωσία, που είναι σε ανοιχτή διαμάχη με την Ουκρανία, αρνηθεί να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος μέχρι το τέλος του έτους, αυτό για το Κίεβο θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και το ΔΝΤ θα βρεθεί σε λεπτή θέση. Ερωτηθείς σχετικά με τη πιθανότητα αυτή ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να απαντήσει

Πάντως για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο ΔΝΤ θα μπορούσε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους αυτού στη Λέσχη του Παρισιού, η οποία ασχολείται με απαιτήσεις μεταξύ κρατών ή θα μπορούσε να πωληθεί στη δευτερογενή αγορά χρέους και συνεπώς δεν θα ανήκει στη Μόσχα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024