Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΔΝΤ: Η Ελλάδα προτίθεται να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της

ΔΝΤ: Η Ελλάδα προτίθεται να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες, Τετάρτη, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ.

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες, Τετάρτη, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ.

Κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον ο Μάρεϊ ερωτήθηκε για το περιεχόμενο της επικοινωνίας των κ.κ. Λαγκάρντ – Τσίπρα και αρκέσθηκε να τονίσει πως έγινε μια «εποικοδομητική συζήτηση» που επικέντρωσε στα επόμενα βήματα και επιβεβαίωσε την στήριξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ στην Αθήνα διεξάγουν συζητήσεις για την ανταλλαγή στοιχείων και άφησε να εννοηθεί πως εν συνεχεία θα ακολουθήσει η επεξεργασία των προτάσεων στον Brussels Grroup. «Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται στην Αθήνα και αναμένεται να ακολουθήσουν οι συζητήσεις πολιτικής» τόνισε.

Ερωτηθείς εάν ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ να καθυστερήσει η καταβολή της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ ο αξιωματούχους του Ταμείου ανέφερε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο. «Η Ελλάδα έχει δημοσίως εκφράσει την βούληση της να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της» επισήμανε ο Μάρεϊ, ο οποίος επιβεβαίωσε πως οι αποπληρωμές του Μαρτίου έγιναν κανονικά.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως όταν μια χώρα δεν αποπληρώνει το ΔΝΤ, τότε σταματά το πρόγραμμα χρηματοδότησης της, ενώ σημείωσε πως το Ταμείο ως δανειστής τελευταίου καταφυγίου έχει προνομιακό καθεστώς.

Κληθείς να σχολιάσει ότι στη συζήτηση Λαγκάρντ – Τσίπρα εξετάστηκε και το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ» και της φοροδιαφυγής ο Μάρεϊ είπε πως πάγια θέση του ΔΝΤ είναι πως τα βάρη πρέπει να κατανέμονται δίκαια. «Είμαστε ξεκάθαροι ως ΔΝΤ για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός του φορολογικού βάρους μεταξύ φορολογουμένων και ειδικά όσον αφορά στη φορολόγηση των πιο εύρωστων στρωμάτων του πληθυσμού» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο στελέχη του ΔΝΤ δήλωσαν σε συναδέλφους τους της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα είναι ο πλέον μη συνεργάσιμος πελάτης (unhelpful client) του οργανισμού τα τελευταία 70 χρόνια της ιστορίας του ο Μάρεϊ κράτησε αποστάσεις από αυτό. «Θα θέλαμε να μας ρωτήσουν πριν το δημοσιοποιήσουν. Δεν έγινε μια τέτοια αναφορά και δεν υπάρχει καμία βάση σε αυτό», ανέφερε.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024