Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

ΔΝΤ: Η Ελλάδα ο χειρότερος πελάτης μας τα τελευταία 70 χρόνια

Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρονται, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, να δήλωσαν σε συναδέλφους τους της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα είναι ο πλέον μη συνεργάσιμος πελάτης (unhelpful client) του οργανισμού τα τελευταία 70 χρόνια της ιστορίας του. Το πρακτορείο σημειώνει πως η ομάδα του ΔΝΤ δήλωσε πως η στάση της Ελλάδας προς τους επίσημους πιστωτές της ήταν «απαράδεκτη».

Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρονται σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg να δήλωσαν σε συναδέλφους τους της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα είναι ο πλέον μη συνεργάσιμος πελάτης (unhelpful client) του οργανισμού τα τελευταία 70 χρόνια της ιστορίας του. Το Bloomberg επικαλείται δύο άτομα που γνωρίζουν καλά τις συνομιλίες.

Το πρακτορείο αναφέρει πως η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group ήταν σύντομη και ευέξαπτη με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταγελούν ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν τηρούν τη συμφωνία παράτασης του προγράμματος διάσωσης του Φεβρουαρίου και δεν συνεργάζονται με τους πιστωτές.

Το Bloomberg σημειώνει πως η ομάδα του ΔΝΤ δήλωσε πως η στάση της Ελλάδας προς τους επίσημους πιστωτές της ήταν «απαράδεκτη».

Η ιστορική αναφορά

Σε σχέση με την ιστορική αναφορά στους χειρότερους πελάτες του ΔΝΤ μπορούν να σημειωθούν τα εξής:

Aπό τον Ιούλιο του 1944 έως και σήμερα μόλις τρεις χώρες η Ζιμπάμπουε, η Σομαλία και το Σουδάν δεν έχουν επιστρέψει τα δάνεια που είχαν λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ακόμη και η Αργεντινή ήταν συνεπής απέναντι στο ΔΝΤ.

Η μοναδική χώρα που έχει αποβληθεί από το Ταμείο – πρώτα σταματά η χρηματοδότηση, μετά η χώρα χάνει το δικαίωμα ψήφου και εν συνεχεία αποβάλλεται – ήταν η πρώην Τσεχοσλοβακία το 1964.

Σημειώνεται πως τα 28 δισ. ευρώ της στήριξης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα αντιστοιχούν στο 2.159% του μεριδίου συμμετοχής (quota) της χώρας στο Ταμείο.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024