Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να χάνει χρόνο

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να χάνει χρόνο

«Το βασικό μήνυμα είναι η Ελλάδα να σταματήσει να χάνει χρόνο και να αναπτύξει τις μεταρρυθμίσεις» είπε ο Γ.Ντάισελμπλουμ πριν το Eurogroup. Μάλιστα είπε ότι εκπρόσωποι των θεσμών θα επισκεφθούν σύντομα την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η σχετική διαμάχη με την κυβέρνηση συνεχίζεται. Επιτάχυνση στην εξειδίκευση των προτάσεων και έναρξη διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ζήτησαν και άλλοι υπουργοί, αλλά και ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί. Έτοιμη να προτείνει τρεις νέες μεταρρυθμίσεις αν χρειαστεί δηλώνει η Αθήνα.

«Το βασικό μήνυμα είναι η Ελλάδα να σταματήσει να χάνει χρόνο και να αναπτύξει το πακέτο μεταρρυθμίσεων» είπε αυστηρά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν εισέλθει στη συνεδρίαση. Μάλιστα προανήγγειλε ότι οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών θα επισκεφθούν σύντομα την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η διαμάχη με τις ελληνικές αρχές για το πού θα γίνονται οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζεται.

Επιτάχυνση στην εξειδίκευση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων και έναρξη διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ζήτησαν και άλλοι υπουργοί, αλλά και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, και το πού και πώς αυτή θα γίνει αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στο Eurogroup, με τη συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν να είναι να γίνουν στην Αθήνα μόνο οι αναγκαίες τεχνικές διαβουλεύσεις. Πάντως, αποκλείοντας να υπάρξει χειροπιαστή απόφαση, πχ για την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει την τεχνική επεξεργασία των όποιων προτάσεων από τους θεσμούς, οι περισσότεροι μιλούν για σχετικά σύντομο eurogroup.

Η Αθήνα είναι έτοιμη να προτείνει άμεσα τρεις νέες μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup αν κριθεί απαραίτητο δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος, περνώντας στην «αντεπίθεση».

Λίγα έχουν γίνει από το τελευταίο Eurogroup, σε ό,τι αφορά τις τεχνικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, «χάσαμε δύο εβδομάδες, στις οποίες έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος. Οι αληθινές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Ετσι πρέπει να σταματήσουμε να σπαταλάμε το χρόνο και να αρχίσουμε τις συζητήσεις τώρα, σοβαρά» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γ.Ντάισελμπλουμ.

Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα, αν εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επανέλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup, απαντώντας σε ερώτηση εάν η ελλάδα κινδυνεύει να πτωχεύσεις. «Και νομίζω ότι οι συζητήσεις αυτές για το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν γρήγορα. Χάνουμε πολύ χρόνο» είπε.

Κατηγορηματικός ήταν πάντως σε ότι αφορά τα σενάρια περί Grexit. Οι συζητήσεις αυτές δεν βοηθούν την κατάσταση τόνισε, προσθέτοντας ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι Έλληνες είναι εναντίον.

Σε ό,τι αφορά τη λίστα Βαρουφάκη επανέλαβε ότι αποτελεί βήμα προόδου, είπε ότι τις απέστειλε στους θεσμούς και ότι μπορούν να αποτελέσουν τμήμα των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδα και θεσμών.

Την ανάγκη η Αθήνα να εξειδικεύσει περαιτέρω τις προτάσεις τις για τις μεταρρυθμίσεις και να εργαστεί πάνω σε αυτές μαζί με τους θεσμούς, τόνισε και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Διατηρώντας την σκληρή και άκαμπτη στάση του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ότι οι μεταρρυθμίσεις και η πορεία της ελληνικής οικονομίας πρέπει να αξιολογηθούν από την τρόικα.

«Το ελληνικό θέμα είναι πλέον ζήτημα για την τρόικα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, του οποίου μάλιστα οι συχνές αναφορές στην τρόικα κατά την ολιγόλεπτη δήλωσή του σχολιάστηκε από τον διεθνή Τύπο. «Λέγονται πλέον θεσμοί Βόλφγκανγκ, μη το ξεχνάς» είναι το δεικτικό σχόλιο του Guardian.

Σε όσους χρησιμοποίησαν την «απαγορευμένη» λέξη τρόικα -που όπως σχολιάζουν δημοσιογράφοι του ξένου Τύπου ήταν πολλοί- προστέθηκε και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, στην δήλωσή του προσερχόμενος στο Eurogroup, με τον Guardian να συνεχίζει τα σχόλια.. «είναι σχεδόν σαν να το κάνουν επίτηδες».

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να ακούσουν τον Γιάννη Βαρουφάκη, μετά την τρόικα και ακολούθως να αρχίσουν να δουλεύουν» είπε ο ντε Γκίντος.

Τέλος, αίσθηση -και σύγχυση σε αρκετούς- προκάλεσε δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναγκαστεί να διαψεύσει τα σενάρια που άρχισαν εν ριπή οφθαλμού να αναπτύσσονται περί περιθωριοποίησης του Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο άλλωστε αρκετοί ευρωπαίοι συνάδελφοί του έχουν καταστήσει με τον έναν ή μεν άλλο τρόπο σαφές ότι δεν τον συμπαθούν και δεν υπάρχει χημεία μεταξύ τους.

Ο Νούναν άφησε να εννοηθεί ότι επικεφαλής των συζητήσεων με τους θεσμούς αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Με δεδομένο ότι ο Γιάννης Δραγασάκης είναι επικεφαλής του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Οικονομία είναι προφανές ότι εμπλέκεται ενεργά στις διαπραγματεύσεις και έχει τεράστια ευθύνη για την οικονομική πολιτική. Ως εκ τούτου καθίσταται ξεκάθαρο ότι ο στόχος της δήλωσης του Ιρλανδού υπουργού ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, με την κυβέρνηση να σπεύδει να διευκρινίσει ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση και πως την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης».

Την «προσπάθεια αποδόμησης του υπουργού Οικονομικών (…) είτε με ειρωνικά σχόλια, είτε με ψευδείς ή ανακριβείς ειδήσεις» η κυβέρνηση έχει στηλιτεύσει πολλές φορές, τελευταία με αφορμή την συνέντευξη του Γ.Βαρουφάκη στην Corriere della Sera περί δημοψηφίσματος και εκλογών, τονίζοντας ότι «δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Υπουργός Οικονομικών της χώρας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν θέλουν κάποιον τύπου «Γκίκα Χαρδούβελη», που έλεγε «ναι» σε όλα, θα απογοητευθούν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024