Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στυλιανίδης:«Η Ευρώπη πιστεύει στην αλληλεγγύη, όχι στον οίκτο»

Στυλιανίδης:«Η Ευρώπη πιστεύει στην αλληλεγγύη, όχι στον οίκτο»

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων και Συντονιστής της ΕΕ για την καταπολέμηση του EBOLA Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο Γιάννος Κρανιδιώτης του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως η Ευρώπη πιστεύει στην αλληλεγγύη, όχι στον οίκτο.

«Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας» είναι το κεντρικό σύνθημα του Ευρωπαϊκού Έτους Ανάπτυξης 2015, την έναρξη του οποίου κήρυξαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής και ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων και Συντονιστής της ΕΕ για την καταπολέμηση του EBOLA Χρήστος Στυλιανίδης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Γιάννος Κρανιδιώτης του υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Χουντής χαρακτήρισε το 2015 ως ένα «έτος ελπίδας» για τους λαούς τόσο των αναπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών και παράλληλα έκανε λόγο για μία μεγάλη ιστορική πρόκληση.

Διατυπώνοντας τις θέσεις και τις αρχές της νέας ελληνικής κυβέρνησης επί του θέματος, αφού υποστήριξε ότι οι ανθρωπιστικές αξίες είναι αδιαπραγμάτευτες, υπογράμμισε ότι πρόκειται και για μία πολιτική πρόκληση που στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην εδραίωση της αναπτυξιακής πολιτικής και πέραν του ΑΕΠ, ώστε να αποτυπωθεί σε κοινωνικούς δείκτες. «Θα θέσουμε την ατζέντα της ανάπτυξης με ανοιχτούς ορίζοντες. Έχουμε το όραμα του ανθρωπισμού και θα αναπτύξουμε ανοιχτό διάλογο με όλους τους φορείς» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Παράλληλα, επισήμανε ότι παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση οι Έλληνες στηρίζουμε τους μεγάλους στόχους της ανθρωπιστικής πολιτικής. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην οικουμενικότητα μίας νέας στόχευσης, που θα συμβάλει σε μία ενιαία ευρωπαϊκή πρόταση προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των δύο φύλων, της απασχόλησης των νέων, της διαχείρισης των φυσικών πόρων αλλά και της συνεργασίας σε θέματα υγείας. Τέλος, υπογράμμισε και την ανάγκη αναθεώρησης των παραδοσιακών ορισμών για την ανάπτυξη μεταξύ Βορρά και Νότου και την αλλαγή στάσης και αντίληψης επί του θέματος.

Ο κ. Στυλιανίδης ξεκίνησε την ομιλία του με την επισήμανση ότι «η Ευρώπη πιστεύει στην αλληλεγγύη, όχι στον οίκτο» και πρόσθεσε ότι «ο πλανήτης ανήκει σε όλους και όλοι έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρέπεια» επαναλαμβάνοντας το κεντρικό σύνθημα του Ευρωπαϊκού Έτους Ανάπτυξης: «Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας».

«Η χρονιά που διανύουμε είναι μία δύσκολη χρονιά, γεμάτη προκλήσεις και ασταθείς πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις» σημείωσε για να συμπληρώσει ότι αποτελεί, ωστόσο, μία εξαιρετική ευκαιρία για να κάνουμε μία ανασκόπηση των όσων έχουμε συντελεστεί μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 85% των Ελλήνων πιστεύει ότι πρέπει να βοηθούνται οι πληγέντες και οι αδύναμοι, ενώ έκανε λόγο και για ανθρωπιστική συνείδηση των Ελλήνων, ακόμη και στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οποία, όπως τόνισε, εκφράζεται με την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους πάσχοντες.

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε την αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια ως «τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος» και επισήμανε ότι σήμερα παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των ανθρωπιστικών κρίσεων. Ειδική αναφορά έκανε και στην πρόσφατη εμπειρία του από την επίσκεψή του σε χώρες που επλήγησαν από τον «EBOLA» τονίζοντας: «Δεν είχαμε την πολυτέλεια να μείνουμε απαθείς στην εξάπλωσή του, καθώς ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα».

Στην ανάγκη της συνεργασίας και του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των διαφορετικών λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση των στόχων του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη 2015 αναφέρθηκε, κατά την εισήγησή του, ο κ. Μάριους Βάντερς, διευθυντής γραφείου ΕΕ World Vision, πρεσβευτής CONCORD για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 2015. Όπως σημείωσε ο κ. Βάντερς, για πολλούς λαούς στην Ευρώπη η αναπτυξιακή συνεργασία είναι συνώνυμη της ανθρωπιστικής βοήθειας και ανέφερε ότι υπάρχουν δεκάδες καθημερινές ιστορίες στην ΕΕ που αναφέρονται στην ανάγκη για αναπτυξιακή βοήθεια. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε και την ανάγκη για διαμόρφωση αναπτυξιακής ατζέντας για τις επόμενες δεκαετίες.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρέσβης ε.τ και νέος γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), Νικόλαος Βαμβουνάκης, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των ΜΚΟ που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση, δήλωσε ότι θα επιδιώξει να έχει μία πιο στενή συνεργασία μαζί τους και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει κάποια στιγμή ο διαχωρισμός μεταξύ «καλών» και «κακών» υπενθυμίζοντας πως με τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν έχουν ζημιωθεί και οι σοβαρές ΜΚΟ, οι οποίες έχουν παράξει ένα πολύ σημαντικό έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη (EYD2015) αφιερώνεται στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών και στη δημόσια συζήτηση για την ανάδειξη της ισχυρής δέσμευσης της ΕΕ και των κρατών μελών της για την εξάλειψη της φτώχειας σε όλο τον κόσμο.

Εξάλλου, το 2015 αποτελεί έτος-ορόσημο, όχι μόνο για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (MDGs), αλλά και για την ολοκλήρωση των συνομιλιών για τη νέα αναπτυξιακή ατζέντα του ΟΗΕ (post 2015 development agenda) και την υιοθέτηση των Βιώσιμων Αναπτυξιακών Στόχων (SDGs).

Κορυφαίες εκδηλώσεις της οικουμενικής συζήτησης για την Παγκόσμια Ανάπτυξη θα αποτελέσουν φέτος η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο, καθώς και η νέα Διεθνής Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, στο Παρίσι, στα τέλη του έτους.

Η Ελλάδα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας, συμβάλλει, από κοινού με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις προσπάθειες για τόνωση του ενεργού ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων πολιτών στην προώθηση της ισόρροπης ανθρώπινης ανάπτυξης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024