Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Fitch: Πιθανό το «Grexit» – απίθανη η συστημική κρίση

Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη θα υποστεί σημαντικό σοκ αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, αλλά θα ήταν απίθανο να προκληθεί συστημική κρίση -όπως θα γινόταν το 2012- ή μια ταχεία έξοδος άλλης χώρας από την ευρωζώνη, διατυπώνει η Fitch Ratings σε έκθεσή της. Ο οίκος σημειώνει πως ο άμεσος κίνδυνος για Grexit υποχώρησε μετά τη συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές τον Φεβρουάριο, ωστόσο η αδιάλλακτη στάση και των δύο πλευρών υπογραμμίζει τη δυνατότητα μελλοντικού πολιτικού λάθους.

Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη θα υποστεί σημαντικό σοκ αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, αλλά θα ήταν απίθανο να προκληθεί συστημική κρίση -όπως θα γινόταν το 2012- ή μια ταχεία έξοδος άλλης χώρας από την ευρωζώνη, διατυπώνει η Fitch Ratings σε έκθεση που έδωσε σήμερα, Παρασκευή, στη δημοσιότητα.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως ο άμεσος κίνδυνος η Ελλάδα να εξέλθει από το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε μετά τη συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της τον Φεβρουάριο, ωστόσο η αδιάλλακτη στάση και των δύο πλευρών υπογραμμίζει τη δυνατότητα ενός μελλοντικού πολιτικού λάθους.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Fitch το «Grexit» δεν είναι το βασικό τους σενάριο, αλλά θα εξακολουθήσει να αποτελεί κίνδυνο καθώς είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – ΕΕ και καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την εγχώρια στήριξη.

Οι ίδιοι σημειώνουν πως η ευρωζώνη έχει αναπτύξει μηχανισμούς πρόληψης σε περίπτωση χρεοκοπίας που θα περιορίσουν τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης, ενώ υπογραμμίζουν πως οι ανησυχίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα άλλων κρατών είναι λιγότερο έντονες από ό, τι το 2012.

«Μια αλυσιδωτή αντίδραση από Grexit που θα οδηγούσε τελικά στη διάλυση του μπλοκ (του ευρώ) δεν είναι πιθανή», σημειώνεται στην έκθεση.

Η Fitch υπογραμμίζει πως ενδεχόμενο «Grexit» θα οδηγούσε σε αθέτηση μέρους των υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Ωστόσο, υποστηρίζει πως η έκθεση των χωρών της ευρωζώνης στο ελληνικό χρέος είτε μέσω των διμερών δανείων (Greek Loan Facility) είτε μέσω του EFSF θα είναι περιορισμένη, καθώς το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης των κρατών μελών ως προς το ΑΕΠ δεν θα επηρεαστεί άμεσα.

Ομοίως εκτιμά πως το κόστος μιας χρεοκοπίας τόσο για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Ελλάδα στο διευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών Target 2 θα είναι διαχειρίσιμο.

Αναφορικά με τον αντίκτυπο στις ξένες τράπεζες ο οίκος τονίζει πως αυτός θα είναι περιορισμένος επειδή έχουν ήδη στο πλαίσιο του PSI απορροφήσει τις απώλειες, ενώ από τότε έχουν λιγότερη έκθεση στον «ελληνικό κίνδυνο».

Η Fitch αναφέρει πως οι αντιδράσεις της αγοράς είναι δύσκολο να προβλεφθούν. «Αν οι αποδόσεις των ομολόγων της Περιφέρειας αυξηθούν κατακόρυφα, η δυναμική του δημόσιου χρέους θα μπορούσε να ζημιωθεί», σημειώνεται στην έκθεση

Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως ενδεχόμενο «Grexit» θα αποδείξει ότι η συμμετοχή στο ενιαίο νόμισμα απαιτεί πολιτική αποδοχή της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία μιας οικονομίας που θα είναι σε θέση να προσαρμόζεται εσωτερικά.

Όπως υπογραμμίζεται, αν και δεν υπάρχει άλλος «προφανής υποψήφιος» για έξοδο από το ευρώ, μεσοπρόθεσμα θα υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος εξόδου για χώρες στις οποίες η πολιτική δέσμευση για μεταρρυθμίσεις αποδυναμώνεται.

«Το «Grexit» θα μπορούσε επίσης να τονώσει την ενίσχυση των θεσμών της ευρωζώνης και, ως εκ τούτου τη νομισματική ένωση», καταλήγει η ανάλυση της Fitch Ratings.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024