Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ντράγκι: Ξεκινάμε 9 Μαρτίου την αγορά ομολόγων, 60 δισ. ευρώ μηνιαίως

Ντράγκι: Ξεκινάμε 9 Μαρτίου την αγορά ομολόγων, 60 δισ. ευρώ μηνιαίως

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα ξεκινήσουν στις 9 Μαρτίου και θα ανέρχονται σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, ανακοίνωσε ο Μ.Ντράγκι. Εκτίμησε ότι το πρόγραμμα θα τρέξει έως τον Σεπτέμβριο 2016 ή έως ότου η ΕΚΤ δει τα επίπεδα του πληθωρισμού να επιστρέφουν στο επίπεδο που έχει ορίσει, κοντά στο 2%. Προς τα πάνω αναθεωρήθηκαν οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2015. Αντίθετα, οι νέες προβλέψεις μιλούν για μηδενικό πληθωρισμό λόγω της πτώσης στο πετρέλαιο.

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα ξεκινήσουν στις 9 Μαρτίου και θα ανέρχονται σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, ανακοίνωσε ο επικεφαλής Μ.Ντράγκι. Εκτίμησε ότι το πρόγραμμα θα τρέξει έως τον Σεπτέμβριο του 2016 ή έως ότου η ΕΚΤ δει τα επίπεδα του πληθωρισμού να επιστρέψουν στο επίπεδο που έχει ορίσει, κοντά στο 2%.

Επίσης η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων ABS και καλυμμένων ομολόγων.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ενισχύσει την ανάπτυξη είπε ο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι ήδη μόνο από την εξαγγελία του προγράμματος υπήρξαν θετικά αποτελέσματα για την οικονομία της ευρωζώνης.

Επίσης, πρόσθεσε, θα ανακόψει τις αποπληθωριστικές πιέσεις και θα συμβάλλει στην επιστροφή του πληθωρισμού στην ευρωζώνη κοντά στο 2%, που αποτελεί στόχο της κεντρικής ευρωτράπεζας.

Θετικά σημάδια για την οικονομία

Ο διοικητής της ΕΚΤ υποστήριξε πως αρχίζουν να εμφανίζονται πιο ευνοϊκές εξελίξεις στην οικονομία της ευρωζώνης, οι οποίες ενισχύονται από τα επιπρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Επιπλέον, η χαμηλή τιμή του πετρελαίου θα στηρίξει το εισόδημα των νοικοκυριών και τα κέρδη των εταιρειών.

Όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και η εικόνα από τις αρχές του 2015 δείχνει να βελτιώνεται. Περιμένουμε ότι η ανάκαμψη σταδιακά θα διευρυνθεί και θα ενισχυθεί.

Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1%) και στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2016 (έναντι 1,5% της προηγούμενης πρόβλεψης) λόγω και της πτώσης του ευρώ αλλά και των μέτρων της ΕΚΤ. Το 2017 η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,1%.

Αντίθετα, προς τα κάτω αναθεωρήθηκαν οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ όσον αφορά τον πληθωρισμό, με τον Ντράγκι να εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες θα είναι χαμηλός ή και αρνητικός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ευρωτράπεζας το 2015 ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι μηδενικός έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,7%. Η μείωση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό οφείλεται στη χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου. Ωστόσο, το 2016 ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 1,5%, από 1,3% που προέβλεπε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ θα επιβλέπει προσεκτικά τους κινδύνους για την εξέλιξη των τιμών, δίνοντας έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις, στις συναλλαγματικές μεταβολές και στις εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας.

Δεν παρέλειψε να θέσει για άλλη μια φορά προ των ευθυνών τους τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι η επιτυχία των μέτρων της ΕΚΤ, αλλά και η επαλήθευση των προβλέψεων της για την οικονομία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούνται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024