Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αποφάσεις ΕΚΤ από την Λευκωσία για QE και ELA

Στην Λευκωσία θα συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της ΕΚΤ είναι το πρόγραμμα για την ποσοτική χαλάρωση στις χώρες της ευρωζώνης, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. Στη σημερινή απογευματινή συνεδρίαση αναμένεται να εξετασθεί μεταξύ άλλων το θέμα της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Στην Λευκωσία θα συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Στη σημερινή απογευματινή συνεδρίαση αναμένεται να εξετασθεί μεταξύ άλλων το θέμα της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 18 Φεβρουαρίου είχε αποφασίσει να συνεχίσει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και να αυξήσει το όριο του ποσού το οποίο μπορεί να αντληθεί από τον ELA στα 68,3 δισ. ευρώ. Καθώς μετά τις 24 Φεβρουαρίου και την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα έχει διαπιστωθεί επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δεν αναμένεται πως το όριο του ELA θα αυξηθεί περαιτέρω.

Σε κάθε περίπτωση κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της ΕΚΤ είναι το πρόγραμμα για την ποσοτική χαλάρωση στις χώρες της ευρωζώνης, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα γίνονται αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα. Η αγορά κρατικών και μη ομολόγων αναμένεται να αρχίσει αυτή την εβδομάδα. Κατά την συνεδρία της ΕΚΤ αναμένεται να ορισθεί η διάρκεια και το είδος των τίτλων που θα αγοράζει η κάθε Κεντρική Τράπεζα.

Στο περιθώριο της διήμερης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ο πρόεδρος της τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για να συζητήσουν το πάγωμα από το περασμένο Σεπτέμβριο του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου, λόγω της δυσκολίας της κυπριακής κυβέρνησης να προωθήσει το προαπαιτούμενο για συνέχιση της επίσημης χρηματοδότησης, που είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Χωρίς τον νόμο για τις εκποιήσεις είναι αβέβαιο αν η Τράπεζα Κύπρου, που έχει έκτακτη ρευστότητα 7,4 δισ. ευρώ την τελευταία διετία, μπορεί να ανακτήσει τα περιουσιακά της στοιχεία. Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου και του συστήματος φθάνουν το 50%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024