Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παράθυρο χρηματοδότησης με πειστική εφαρμογή μέτρων

Παράθυρο χρηματοδότησης με πειστική εφαρμογή μέτρων

Σε αγώνα δρόμου για την άμεση και πειστική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων καλείται να επιδοθεί από τη Δευτέρα η κυβέρνηση. Oι Βρυξέλλες αφήνουν να εννοηθεί ότι η αξιόπιστη υλοποίηση των δεσμεύσεων μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε κάποια μορφή χρηματοδότησης εντός του Μαρτίου προκειμένου να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες της χώρας.

Σε αγώνα δρόμου για την εξειδίκευση των «δημιουργικών ασαφειών» της συμφωνίας και πειστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται σε αυτή καλείται να επιδοθεί από τη Δευτέρα η κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες αφήνουν να εννοηθεί ότι η αξιόπιστη υλοποίηση των δεσμεύσεων μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε κάποια μορφή χρηματοδότησης εντός του Μαρτίου προκειμένου να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, από τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει μία νέα διαδικασία ανταλλαγής e-mail μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των «θεσμών» για θέματα όπως:

Τις αλλαγές στο ΦΠΑ, τα μέτρα για τη βελτίωση είσπραξης φόρων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τις νέες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και για τα «κόκκινα» δάνεια, τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τα κονδύλια των υπουργείων, τον κατάλογο με τις αποκρατικοποιήσεις.

«Αν όλα αυτά εξελιχθούν ικανοποιητικά, τότε ίσως μπορέσει να ανοίξει και κάποια γραμμή χρηματοδότησης από τα τέλη Μαρτίου για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της» παρατηρούν κοινοτικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν «τουλάχιστον αφελείς» τις απόψεις ότι θα μπορούσε να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα η ΕΚΤ, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν ή της του ΔΝΤ, ενώ για να υπάρξει οριστική συμφωνία θέτουν ακόμα δύο προϋποθέσεις: Τα σημειώματα της ελληνικής κυβέρνησης να εκπέμπουν συνέπεια και αξιοπιστία, καθώς και να σταματήσουν οι εμπρηστικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Αλλά και σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Έθνος της Κυριακής, η Ευρωζώνη είναι διατεθειμένη να επιδείξει ευελιξία και να διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του Μαρτίου και την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ, εφόσον διαπιστωθεί ότι μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες υλοποιούνται νομοθετικά δεσμεύσεις από τη νέα συμφωνία, ακόμα και εάν αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως.

«Καμπανάκι» από τους συμμάχους

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Realnews, κύκλοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσκείμενοι στον Μάρτιν Σουλτς, ανέφεραν πως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έλεγε σε συνεργάτες του ότι οι τρεις σύμμαχοι της Ελλάδας στο Eurogroup (o ίδιος, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ) πως εάν η Ελλάδα δεν φέρει αποτελέσματα και δεν εργαστεί πάνω στη συμφωνία που κατάφεραν να εξασφαλίσουν, θα είναι από τους πρώτους που θα πάρουν την απόφαση να «τραβήξουν την πρίζα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024