Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερώτηση του Κ.Μητσοτάκη για την επιστροφή ομολόγων από το ΤΧΣ στον EFSF

Ερώτηση του Κ.Μητσοτάκη για την επιστροφή ομολόγων από το ΤΧΣ στον EFSF

Για τη νομιμότητα της διαδικασίας επιστροφής ομολόγων από το ΤΧΣ στον EFSF, ζητεί να ενημερωθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με ερώτηση που κατέθεσε και απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Για τη νομιμότητα της διαδικασίας επιστροφής ομολόγων από το ΤΧΣ στον EFSF, ζητεί να ενημερωθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με ερώτηση που κατέθεσε και απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι αποφασίστηκε η επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των κεφαλαίων που είχαν διατεθεί στο ΤΧΣ και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

«Τα κεφάλαια αυτά, βάσει όσων αναφέρονται στη σχετική δήλωση του Eurogroup, θα διακρατηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, άνευ δικαιωμάτων τρίτων και θα είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, με μοναδικό σκοπό όμως την κάλυψη εξόδων που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση ή την αναδιάρθρωση/ εξυγίανση των τραπεζών» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και επισημαίνει ότι τα κεφάλαια αυτά μπορούν να αποδεσμευτούν μόνο κατόπιν σχετικού αιτήματος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ.

Χθες, 26.2.2015, εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία επιστρέφονται προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ομόλογα συνολικού ποσού 10.932.903.000 ευρώ, τα οποία είχαν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και ζητεί να ενημερωθεί γιατί για πρώτη φορά, συμφωνήθηκε με τους εταίρους η ανατροπή μιας πάγιας πρόβλεψης των δανειακών συμβάσεων για την παραμονή των εν λόγω κεφαλαίων στη χώρα και γιατί δεν ενημερώθηκε επισήμως το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την ανατροπή αυτή, εφόσον αυτό έχει κυρώσει τη σύμβαση με νόμο.

Ζητεί επίσης να ενημερωθεί βάσει ποιας νομοθετικής διάταξης παρασχέθηκε ειδική εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών για την υπογραφή και έκδοση της απόφασης για την επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ομολόγων συνολικού ποσού 10,9 δισ., εφόσον το σχέδιο της τρίτης σύμβασης τροποποίησης, με την οποία παρέχεται παράταση μέχρι 30.06.2015, δεν έχει έρθει προς κύρωση/ έγκριση στη Βουλή.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να ενημερωθεί αν προτίθεται ακόμα και τώρα η κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή για την τροποποίηση της σύμβασης και την παράταση αυτής και να καταθέσει προς έγκριση-κύρωση το σχέδιο της τρίτης σύμβασης τροποποίησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024