Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Ελλάδα θα διεκδικήσει 12-15 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Γιούνκερ

H Ελλάδα θα διεκδικήσει 12-15 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Γιούνκερ

Την έγκριση προγραμμάτων ύψους 12-15 δισ. ευρώ θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΕ για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, του «Σχεδίου Γιούνκερ» όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ.Μάρδα, που μίλησε για έτοιμα προγράμματα που κρίνεται πως μπορούν να εγκριθούν και να «περπατήσουν».

Την έγκριση προγραμμάτων ύψους 12-15 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση ή του «Σχεδίου Γιούνκερ», όπως συνηθίζεται να ονομάζεται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Υπολογίζεται ότι το συνολικό «πακέτο Γιούνκερ» μπορεί να ανέλθει σε 315 δισεκατομμύρια ευρώ για τα προσεχή τρία χρόνια, μέχρι και το 2017, και ο κ. Μάρδας παρουσίασε αναλυτικά το γενικό πλάνο του ελληνικού προγράμματος, στη διάρκεια ημερίδας που έγινε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

«Είναι ένα πρόγραμμα της τάξης των 12-15 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει συγκεκριμένους προσανατολισμούς και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι έτοιμο, δεν είναι στη διαδικασία ετοιμασίας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε:

«Προβλέπει ένα σύνολο δράσεων προς συζήτηση με έναν ιδιαίτερα αναλυτικό τρόπο και βέβαια θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να εγκριθεί και να περπατήσει».

Στη διάρκεια της ημερίδας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μάλλον θα πάρει «ψίχουλα» από το «Σχέδιο Γιούνκερ». Δήλωσε την αντίθεσή του στις πολιτικές της λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι δεν μείωσαν το δημόσιο χρέος και κατέστρεψαν το κοινωνικό κράτος.

«Η λιτότητα σκότωσε τις επενδύσεις και για να ξαναγίνουν επενδύσεις πρέπει να σκοτώσουμε τη λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για «εικονική δημοκρατία» στην Ε.Ε και κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «μεταμόρφωσε την Ε.Ε. σε γερμανική Ευρώπη».

Για «δημοκρατικό έλλειμμα» στην ΕΕ μίλησε και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία, όμως, παρατήρησε, ταυτόχρονα, ότι η ΕΕ είναι το μεγαλύτερο ειρηνικό επίτευγμα.

Χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα» το «Σχέδιο Γιούνκερ», τονίζοντας πως το θέμα είναι να καταφέρει η Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτή τη «μεγάλη ευκαιρία» που της δίνεται με ελκυστικές προτάσεις που θα εγκριθούν. «Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, η κυβέρνηση ό,τι λέει να το εννοεί και να το εφαρμόζει, να υπάρχει οικονομική σταθερότητα, η κυβέρνηση να μην αλλάζει το φορολογικό τοπίο ανά δεκαπενθήμερο και να υπάρχει συγχρόνως και τήρηση των δεσμεύσεων, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας», είπε.

Παράλληλα εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τα κριτήρια και την επιτυχία του Σχεδίου.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι από τη ρητορική της λιτότητας έχουμε περάσει στη ρητορική της ανάπτυξης», τόνισε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή για το «Σχέδιο Γιούνκερ», σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος και διαφάνεια στην υλοποίησή του.

«Ως ευρωβουλευτές κάνουμε προσπάθειες να δοθούν χρήματα και επενδύσεις και στις χώρες του Νότου, καθώς υπάρχει και ο κίνδυνος, επειδή μας απασχολούν άλλα θέματα, να χάσουμε τη δυνατότητα αυτή. Να ζητήσουμε και να διεκδικήσουμε σημαντικά έργα τα οποία δεν θα είναι απλώς επενδύσεις, αλλά θα συμβάλλουν στο να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα μας», είπε.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η Ελένη Καββαδία παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το συνολικό ενεργητικό της Τράπεζας στο τέλος του 2014 ήταν 542,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις της το 2014 ανήλθαν σε 77 δισεκατομμύρια ευρώ και από αυτά το 1,5 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε στην Ελλάδα.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης, είπε πως η συζήτηση για την αξιοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ «θέτει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων», διότι βάζει στις προτεραιότητες το ζήτημα της ανάπτυξης και απαντά στην ανεργία με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

«Πολύ μεγάλη ευκαιρία, για την Ελλάδα, που δεν πρέπει να χαθεί», χαρακτήρισε το Σχέδιο Γιούνκερ ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης.

Επισήμανε ότι η ημερίδα είχε προγραμματιστεί πριν την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών και είναι επίκαιρη με τις σημερινές εξελίξεις, καθώς η ανάπτυξη είναι το μόνο «εργαλείο» για να φύγουμε από την τρέχουσα κρίση.

Ομιλίες έκαναν καθηγητές Πανεπιστημίων και ακολούθησε διάλογος με ερωτήσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024