Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Προβληματισμός στο ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Σοβαρός προβληματισμός για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και ειδικά για τις σχέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την ευρωζώνη εκφράζεται στο εσωτερικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι ανησυχίες αυτές εκφράσθηκαν τόσο στην προχθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον όπου έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Eurogroup από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν, όσο και σε δημόσιες  τοποθετήσεις μελών του ΔΣ του ΔΝΤ.

Σοβαρός προβληματισμός για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και ειδικά για τις σχέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την ευρωζώνη εκφράζεται στο εσωτερικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι ανησυχίες αυτές εκφράσθηκαν τόσο στην προχθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον όπου έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Eurogroup από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν, όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις μελών του ΔΣ του ΔΝΤ.

Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναλύθηκε το περιεχόμενο της συμφωνίας για τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος και παρουσιάσθηκε το αποτέλεσμα των επαφών της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Κατά πληροφορίες στην συνεδρίαση η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση και εξέφρασε τις ίδιες επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει και στην επιστολή που είχε στείλει στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σημειώνεται πως στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μετείχε και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνος Κατσάμπας, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκε στην Αθήνα για ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι Financial Times φιλοξενούν σήμερα δηλώσεις του εκπρόσωπου της Βραζιλίας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα προς το παρόν δεν αναδεικνύεται σε λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία του ΔΝΤ. «Παρακάμφθηκαν κανόνες ώστε το αποτέλεσμα να ταιριάζει στις ανάγκες της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα ήταν να πληγεί η αξιοπιστία του θεσμού», ανέφερε ο Μπατίστα.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως η Κριστίν Λαγκάρντ δέχεται παράπονα από κάποιες από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, για το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, το ΔΝΤ έχει επιδείξει ειδική μεταχείριση στην Ελλάδα.Το ΔΝΤ επικρίνεται κυρίως επειδή ανέλαβε επικουρικό ρόλο στην ελληνική διάσωση της ΕΕ το 2010, ενώ δάνεισε υπερβολικά πολλά χρήματα στη χώρα, χωρίς να διασφαλίσει πως το χρέος της είναι βιώσιμο.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν ακόμη πως η Ελλάδα παραμένει ειδική περίπτωση, κυρίως επειδή το ΔΝΤ είναι ακόμη εκτεθειμένο σε αυτή. Όπως τονίζεται, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ρευστότητα και καλείται να βρει μέσα στους επόμενους 10 μήνες 3,9 δισ. ευρώ για να πληρώσει δάνεια του ΔΝΤ.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε χθες στο MEGA αναφορικά με την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ: «Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 και έχουμε μαζέψει 0,8 θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών». ρωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι «δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς ούτε εμάς».

Πάντως, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιβεβαιώνεται ότι διεξάγεται οποιαδήποτε συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για την αναβολή των πληρωμών του Μαρτίου. Όπως αναφέρουν πηγές του Ταμείου «το θέμα, δεν ετέθη επισήμως ούτε και συζητήθηκε». Ιστορικά υπάρχουν περιπτώσεις που το ΔΝΤ δεν έλαβε εγκαίρως επιστροφές χρημάτων από κράτη οφειλέτες, αλλά τελικά στις περιπτώσεις αυτές ακολούθησε και νέο πρόγραμμα στήριξης του Ταμείου προς τα κράτη αυτά.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024