Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα χέρια των θεσμών η λίστα με τα μέτρα των επομένων 120 ημερών

Στα χέρια των θεσμών η λίστα με τα μέτρα των επομένων 120 ημερών

Στα χέρια των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ βρίσκεται ο τελικός κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 120 ημέρες. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η λίστα είναι εκτενής και αποτελεί μια έγκυρη αφετηρία για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κατάλογος θα κοινοποιηθεί στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ το απόγευμα θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.

Στα χέρια των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ βρίσκεται ο τελικός κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 120 ημέρες. Ο κατάλογος θα κοινοποιηθεί μέσω του Euroworking Group στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ το απόγευμα θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ήταν σε ανοικτή συνεννόηση το Σαββατοκύριακο με τους θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά. Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε λίγο μετά τα μεσάνυχτα τη λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις σε ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Την έγκαιρη λήψη της λίστας επιβεβαίωσαν μέσω twitter τόσο ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, όσο και η αναπληρώτριά του Μίνα Αντρέεβα. Και οι δύο ανέφεραν ότι η λίστα με τα μέτρα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, έχει ληφθεί εγκαίρως.

«Κατά την άποψη της Κομισιόν, αυτή η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική ώστε να αποτελέσει αποδεκτό σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε πηγή τη ΕΕ. «Είμαστε ιδιαιτέρως ενθαρρυμένοι από την ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς», πρόσθεσε η πηγή.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαφάλιση της υγείας των εμπορικών τραπεζών, συνενώσεις ασφαλιστικών ταμείων, εξάλειψη κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης, αναμόρφωση των μισθών στο δημόσιο τομέα χωρίς να κοπούν τα κατώτερα επίπεδα, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, αλλά και αποκρατικοποιήσεων για τις οποίες έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσφορών, αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνεργασία με τους θεσμούς, νέα προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κ.α..

Την Καθαρά Δευτέρα έγινε γνωστός ο κορμός των ελληνικών προτάσεων που σε πολλούς τομείς δανείζεται στοιχεία από το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στη λίστα περιλαμβάνεται ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που αφορά στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το πρόγραμμα αυτό, εκτιμώμενου κόστος της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Περιλαμβάνει:

  • Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας (έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια).
  • Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
  • Δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό έως μηδενισμό της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
  • Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης (με στόχο σε πρώτη φάση 25.000 διαμερίσματα).
  • Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων με αποκατάσταση της 13ης σύνταξης σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.
  • Ειδική κάρτα ετήσιας διάρκειας μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς με μειωμένη συμμετοχή για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Η πραγματική οικονομία

Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση υιοθετούν μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που αφορά στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των «κόκκινων δανείων»καθώς και την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες στην λίστα προτείνονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και της διαφθοράς, στην πάταξη του λαθρεμπορίου και στην ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα.

Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να επαναφέρει το θεσμό της μετενέργειας, των συλλογικών συμβάσεων, του ΟΜΕΔ και της διαιτησίας, ωστόσο η απόφαση του Eurogroup της προηγουμένης Παρασκευής της στερεί ελευθερίες από το να το πράξει μονομερώς.

Δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό (15.000), ενώ «μνημονεύεται» η συμφωνία Άνχελ Γκουρία – Αλέξη Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

Πάντως, δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη τι θα ισχύσει με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, την «νέα σεισάχθεια» (η επιστροφή των χρημάτων του ΤΧΣ στον EFSF θέτει περιορισμούς), αλλά και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεσμεύσεις που αποτελούν κομμάτι του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για τους πιστωτές.

Η χρηματοδότηση των μέτρων

Δεδομένου ότι πολλές από τις παρεμβάσεις που προτείνει η κυβέρνηση στους πιστωτές απαιτούν πρόσθετη χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν, αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως θα εξετασθεί στο αποψινό Eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους που θα προέλθουν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα και ως εκ τούτου προκαλείται χρηματοδοτικό κενό, κάτι που οι θεσμοί δεν αναμένεται να επιτρέψουν, δεδομένων των ήδη αδύναμων δημοσιονομικών επιδόσεων και των ήδη αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών.

Σημειώνεται πως το Μάρτιο θα πρέπει να καταβληθούν 7,27 δισ. ευρώ σε υποχρεώσεις για δάνεια, τόκους και έντοκα γραμμάτια, 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις και 1,3 δισ. ευρώ για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία. Μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση δεν το έχει ακόμη εξασφαλίσει, γεγονός που καθιστά τη σημερινή έγκριση του Eurogroup πρόσθετα σημαντική.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024