Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βήμα-βήμα η υλοποίηση της συμφωνίας για τετράμηνη παράταση

Βήμα-βήμα η υλοποίηση της συμφωνίας για τετράμηνη παράταση

Με μία βήμα προς βήμα προσέγγιση, η οποία θα επιτρέψει τη σταδιακή «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα υλοποιηθεί η συμφωνία για τετράμηνη παράταση που επιτεύχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Eurogroup. Το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ επιστρέφεται στο EFSF αλλά «παραμένει διαθέσιμο». Όλο το έγγραφο της κοινής ανακοίνωσης.

Με μία βήμα προς βήμα προσέγγιση, η οποία θα επιτρέψει τη σταδιακή «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα υλοποιηθεί η συμφωνία για τετράμηνη παράταση που επιτεύχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Eurogroup.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μέσα από την «πολύ τεταμένη συζήτηση» της Παρασκευής έγινε «ένα πρώτο βήμα» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και βρέθηκε κοινό έδαφος για την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος.

Η συμφωνία προβλέπει παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement ή MFAFA) για τέσσερις μήνες -όχι έξι μήνες που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση- ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι υπάρχει «ευελιξία» και θα γίνει χρήση της.

Σκοπός της παράτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη βάση των όρων της τρέχουσας συμφωνίας (current arrangement).

Η παράταση, επίσης, θα χρησιμεύσει για να γεφυρώσει το χρόνο προς μία επόμενη συμφωνία (follow-up arrangement) μεταξύ του Eurogroup, της Ελλάδας και των «θεσμών».

Τα 10,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF που είχαν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα επιστραφούν στο Ταμείο αλλά θα παραμένουν διαθέσιμα για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εάν κριθεί απαραίτητο.

Η συμφωνία περιλαμβάνει δεσμεύσεις, ορισμένες εκ των οποίων περιλαμβάνονται στην επιστολή συνόδευε το ελληνικό αίτημα για παράταση, και οι υπόλοιπες θα περιλαμβάνονται σε δήλωση προθέσεων που καλείται να κάνει η Αθήνα τη Δευτέρα.

Προϋποθέσεις είναι επίσης να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση (rollback) σε μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, καθώς και «μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς».

Η Ελλάδα δεσμεύεται επίσης σε εκπλήρωση «όλων των οικονομικών υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως».

Οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη τις οικονομικές συνθήκες, αλλά ο στόχος για πλεονάσματα παραμένει αλλά αυτά θα είναι «τα κατάλληλα» δεδομένων των οικονομικών συνθηκών.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.

Τα βήματα

Για την υλοποίηση της παράτασης θα υπάρξει μία διαδικασία (process) η οποία από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ περιγράφηκε ως εξής:

Η Ελλάδα καλείται τη Δευτέρα να καταθέσει ένα κείμενο με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που είναι πρόθυμη να υλοποιήσει, χρησιμοποιώντας τη συμφωνηθείσα ευελιξία. Οι θεσμοί θα κρίνουν εάν αυτό είναι ένα ικανό πρώτο βήμα για να δοθεί η παράταση. Έτσι, από την Τρίτη θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες για την επικύρωση της συμφωνίας.

Τα εμπλεκόμενα μέρη θα έχουν περιθώριο μέχρι τα τέλη Απριλίου για την κατάρτιση της τελικής λίστας και για το πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα προτιμούσε η διαδικασία να τελειώσει πολύ πιο γρήγορα για να αποδεσμευτεί η πρώτη δόση.

«Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για τη διευρυμένη συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την οποία εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και την μεταβίβαση των SMP κερδών του 2014. Και τα δύο και πάλι υπόκεινται σε έγκριση από το Eurogroup» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση του Eurogroup.

Αλλες δεσμεύσεις

Η κοινή ανακοίνωση κάνει αναφορά στις δεσμεύσεις που λαμβάνει η ελληνική πλευρά, χαιρετίζοντας «τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν από κοινού σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους», καθώς και το ΔΝΤ το οποίο «θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του».

Επίσης, «οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια βαθύτερη και ευρύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ακόμη «οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν καλύτερη χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνική βοήθεια.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024