Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Η επίτευξη «έντιμου συμβιβασμού» ο στόχος του Eurogroup

Η επίτευξη έντιμου συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης είναι ο βασικός στόχος του κρίσιμου Eurogroup, στις 17:30 το απόγευμα, παρουσία και της Κρ.Λαγκάρντ. Οι εμπειρογνώμονες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης επιχείρησαν την Πέμπτη, σε πολύωρη συνεδρίαση στο EuroWorking Group, να συμβιβάσουν το περιεχόμενο της επιστολής με την οποία η Ελλάδα αιτήθηκε την παράταση της δανειακής σύμβασης, με τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία.

Η επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης είναι ο βασικός στόχος του Eurogroup που θα διεξαχθεί σήμερα, Παρασκευή, στις 17:30 το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Στη συνεδρίαση θα λάβει μέρος και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι εμπειρογνώμονες των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ επιχείρησαν την Πέμπτη, σε μια πολύωρη συνεδρίαση στο Eurogroup Working Group, να συμβιβάσουν το περιεχόμενο της επιστολής με την οποία η Ελλάδα αιτήθηκε την παράταση της δανειακής σύμβασης, με τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία.

Αν και καταγράφηκαν ενδείξεις προόδου και δεν διαφάνηκε αδιέξοδο, το Eurogroup Working Group δεν οδηγήθηκε σε τελικό αποτέλεσμα και τα πάντα θα κριθούν στο Eurogroup.

Η ελληνική κυβέρνηση, με το αίτημα που κατέθεσε στο Eurogroup και εξετάσθηκε εκτεταμένα στο Eurogroup Working Group, δεσμεύεται για μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που θα αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών, στην επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της κρίσης.

Στη βάση αυτή οι ελληνικές Αρχές αιτούνται την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement) για μια περίοδο έξι μηνών από την λήξη της (στις 28/2).

Στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης είναι να σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, ώστε να επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, να βεβαιώσει ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες, να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα και να επεκτείνει την διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πάντως ήδη την Πέμπτη η Γερμανία, η Φινλανδία και το Βέλγιο εμφανίσθηκαν στο Eurogroup Working Group αντίθετοι σε πολλά από τα σημεία που θέτει η Ελλάδα, επιμένοντας είτε στην ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, με χρήση της ενσωματωμένης σε αυτό ευελιξίας, είτε στην εισαγωγή ενός αυστηρού συστήματος ελέγχου των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς. Το ζήτημα αυτό άλλωστε αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024