Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Υποβλήθηκε το ελληνικό αίτημα για παράταση της συμφωνίας

H Αθήνα απέστειλε το αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και των όρων από τους οποίους αυτή συνοδεύεται, όπως έγινε γνωστό περίπου στις 11:00 την Πέμπτη. Το ελληνικό αίτημα θα εξεταστεί από το EuroWorking Group το απόγευμα, ενώ θα πρέπει να λάβει την τελική έγκριση από το Eurogroup που θα συνεδριάσει το απόγευμα της Παρασκευής.

H Αθήνα απέστειλε το αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και των όρων από τους οποίους αυτή συνοδεύεται, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές περίπου στις 11:00 την Πέμπτη.

Επιβεβαίωση ότι έλαβε το ελληνικό αίτημα για 6μηνη παράταση παρείχε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή, η Αθήνα ζήτησε παράταση τη «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement)» όπως ονομάζεται επισήμως η συμφωνία οικονομικής βοήθειας με την ευρωζώνη.

Ωστόσο, οι όροι που θα προβλέπει η παράταση αυτή θα διαφέρουν από τις υποχρεώσεις της χώρας στα πλαίσια του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος, ανέφερε η κυβερνητική πηγή.

Το ελληνικό αίτημα θα εξεταστεί από το EuroWorking Group στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ θα πρέπει να λάβει την τελική έγκριση στο Eurogroup της Παρασκευής.

Πηγή του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών ανέφερε ότι μετά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση (όχι τηλεδιάσκεψη) του Eurogroup την Παρασκευή (στις 16:00 ώρα Ελλάδας), στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το «κλειδί» για τη συμβιβαστική διατύπωση είναι αφενός η φράση που θα χρησιμοποιηθεί σε σχέση με το τι αιτάται η ελληνική κυβέρνηση να παραταθεί (μνημόνιο, πρόγραμμα, δανειακή σύμβαση), αλλά και οι δεσμεύσεις που πρόκειται να αναλάβει έναντι των εταίρων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ελληνικό αίτημα θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις αλλά και όρους που θα αποκλείουν τη μείωση εισοδημάτων. Όπως φαίνεται το κείμενο της Αθήνας θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα εξής σημεία:

  • Παράταση έως το τέλος Αυγούστου
  • Τήρηση όρων δανειακής σύμβασης
  • Κανένα επιβαρυντικό μέτρο έως τον Αύγουστο
  • Όχι υφεσιακά μέτρα (μειώσεις συντάξεων ή αύξηση ΦΠΑ)
  • Πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% έναντι 3% του ΑΕΠ
  • Η χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, που προσδιορίζονται στα 17 δισ. ευρώ για φέτος, να καλυφθούν μέσω τις αύξησης κεφαλαίων από τον ELA, της έκδοσης πρόσθετων εντόκων γραμματίων, των πρόσθετων δόσεων από το ΔΝΤ και των εκταμιεύσεων από τον EFSF.
  • Υποκατάσταση στόχου αποκρατικοποιήσων με τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ των κεντρικών τραπεζών των κρατών – μελών, τα οποία θα προτείνεται να δοθεί για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του πάντως το Βερολίνο φαίνεται πως έχει θέσει τις εξής κόκκινες γραμμές:

  • Παράταση μόνο με ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος
  • Όχι σε ακύρωση μεταρρυθμίσεων
  • Μέτρα μόνο σε συνεννόηση με τους δανειστές
  • Αποπληρωμή δανείων προς όλους
  • Συνεργασία και έλεγχος της Αθήνας από τους θεσμούς

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024