Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σόιμπλε: Όσο η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα, δεν έχω να σκεφτώ επιλογές

Σόιμπλε: Όσο η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα, δεν έχω να σκεφτώ επιλογές

Απαισιόδοξος για κατάληξη σε συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα στο Eurogroup δήλωσε ο Β.Σόιμπλε προσερχόμενος, μετά τη δήλωσή του ότι λυπάται τους Έλληνες. Πιστός στη σκληρή γραμμή έκανε ένα ακόμη βήμα: «όσο η Αθήνα δεν θέλει ένα πρόγραμμα δεν έχω να σκεφτώ επιλογές». Αυστηρές και αιχμηρές δηλώσεις και από άλλους υπουργούς Οικονομικών που συστήνουν παράταση. Υπευθυνότητα και αλληλεγγύη από όλους ζηήτησε ο Μοσκοβισί. Σε εξέλιξη το Eurogroup, πιθανή νέα συνεδρίαση εντός εβδομάδος.

Την απαισιοδοξία του για κατάληξη σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο σημερινό (Δευτέρα) Eurogroup επανέλαβε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε προσερχόμενος στη σύσκεψη, στο ίδιο κλίμα με πρωινή συνέντευξή του, κατά την οποία εξέφρασε τη λύπη του για τους Έλληνες λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς της κυβέρνησης που επέλεξαν.

Αυστηρές και αιχμηρές δηλώσεις και από άλλους υπουργούς Οικονομικών, με πολλούς να συστήνουν στην Αθήνα να υποβάλλει αίτημα παράτασης του ισχύοντος προγράμματος ως την πιο ασφαλή και ρεαλιστική λύση. Υπευθυνότητα και αλληλεγγύη από όλους ζήτησε ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί. Σε εξέλιξη το Eurogroup, πιθανή και νέα συνεδρίαση εντός της εβδομάδας.

«Όσα έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν με κάνουν πιο αισιόδοξο για την Ελλάδα» είπε ο Β.Σόιμπλε, ξαναρίχνοντας για άλλη μια φορά το μπαλάκι στην Αθήνα. «Η απόφαση εξαρτάται από την Ελλάδα».

Πιστός δε στη σκληρή γραμμή του Βερολίνου επανέλαβε ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί ή να παραταθεί, προσθέτοντας μάλιστα ότι «όσο η Αθήνα δεν θέλει ένα πρόγραμμα δεν έχω να σκεφτώ επιλογές».

Με διάθεση συναίνεσης και συνεργασίας προσέρχεται στο Eurogroup η Κομισιόν, όπως δείχνουν οι δηλώσεις του Επιτρόπου Π.Μοσκοβισί, που είπε ότι οι αρχές επί των οποίων θα εργαστούμε είναι υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, με τη βούληση να φτάσουμε σε μια συμφωνία και να προχωρήσουμε σε μία νέα φάση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η Κομισιόν εργάζεται επί ενός μόνου σεναρίου, να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία, που θα ανοίξει τον δρόμο για αυτήν τη νέα φάση στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Ο Π.Μοσκοβισί σημείωσε ακόμη ότι πρόκειται για μια αποφασιστική συνεδρίαση, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη, με κοινή συνισταμένη την επιθυμία όλων να παραμείνει η Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ.

Συμπλήρωσε ότι είναι, επίσης, θεμελιώδες η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε αλληλεγγύη από την Ευρωζώνη προς την Αθήνα, σ’ ένα πρόγραμμα που ο κοινοτικός επίτροπος αρνήθηκε να το χαρακτηρίσει ως πρόγραμμα λιτότητας.

Υπάρχει νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία επιθυμεί ορισμένες αλλαγές, τις οποίες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, όπως τα κοινωνικά προγράμματα, η πιο αποτελεσματική φορολογική διοίκηση, αλλά και πολλές μεταρρυθμίσεις κοινού ενδιαφέροντος, υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Επ’ αυτών των θεμάτων θα συζητήσουμε, είπε ο Γάλλος επίτροπος, ο οποίος προεξόφλησε, πάντως, ότι θα είναι μια δύσκολη συνεδρίαση.

Από την πλευρά του ο αντιπρόδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ότι «η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος είναι η πλέον ρεαλιστική λύση».

«Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόγραμμα λήγει τέλη Φεβρουαρίου» ανέφερε. «Πρωτίστως, όμως, χρειαζόμαστε ένα σήμα από τις ελληνικές Αρχές ότι θα εκφράσουν τη δέσμευση να ολοκληρώσουν επιτυχώς αυτό το πρόγραμμα» συνέχισε ο Λετονός αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Σε ό,τι δε αφορά στη χρονική διάρκεια της παράτασης του προγράμματος, ο Βλ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, εκτιμώντας ότι μια περίοδος δύο ως έξι μηνών θα ήταν κατάλληλη.

Αυστηρές δηλώσεις και από άλλους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης

Στην σκληρή γραμμή προσχωρεί και η Φινλανδία με τον υπουργό Οικονομικών της να δηλώνει την απροθυμία της χώρας του να συζητήσει για νέο πρόγραμμα. «Το υφιστάμενο πρόγραμμα βασίζεται σε διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε με νόημα.

Από την πλευρά του ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γκεργκ Σέλινγκ δήλωσε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει νέους όρους στο ισχύον πρόγραμμα, τονίζοντας πως κανένας δεν θέλει προκλήσεις, «θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση, αλλά ο χρόνος τελειώνει».

Ανέφερε ακόμη ότι το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι ακόμα και αν υπάρχει συμφωνία, αν αυτή δεν αποτυπωθεί σε ανακοινωθέν, δεν υπάρχει συμφωνία. Γι’ αυτό, είπε, προσπαθούμε σήμερα να βγάλουμε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Νωρίτερα, μιλώντας σε αυστριακό ραδιόφωνο ο ίδιος σημείωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα όχι μόνο χρόνο και ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να διαπραγματευτεί νέο πρόγραμμα με τη χώρα πριν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.«Ένα σημείο που όλοι καταλαβαίνουν, είναι πως η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει αίτημα (παράτασης) και αυτό δεν είναι ακόμα στο τραπέζι», σημείωσε ο Αυστριακός αξιωματούχος.

«Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει στο ακέραιο τα δάνεια που πήρε» ήταν η δήλωση του ισπανού υπουργού Οικονομικών Λούις Ντε Γκίντος, που έσπευσε πάντως να καταστήσει σαφές ότι συμπαθεί τον Γιάνη Βαρουφάκη και ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια να προσεγγίσουμε μια συμφωνία».

Η Ελλάδα πρέπει σήμερα να ξεκαθαρίσει τη θέση της είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, του Λουξεμβούργου, Π.Γκραμινιάν. «Θα ανακαλύψουμε τις κόκκινες γραμμές σήμερα. Δεν υπάρχει τίποτα ακόμη στο τραπέζι».

Αρκετοί ήταν και οι υπουργοί Οικονομικών που προφανώς προεξοφλώντας την αποτυχία του σημερινού Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, μίλησαν για την πιθανότητα για νέο έκτακτο Eurogroup εντός της εβδομάδας.

Στην «απομακρυσμένη πιθανότητα» να υπάρξει νέο Eurogroup αναφέρθηκε για παράδειγμα ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μ.Νουναν, προσθέτοντας πως τις τελευταίες ημέρες δεν έγινε κάτι «χειροπιαστό», και ότι εξαρτάται από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις στο τραπέζι.

Εξάλλου, ο ίδιος ανέφερε ότι αν η ελληνική πλευρά ζητήσει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος θα διευκολύνει πολύ τις συζητήσεις και θα άρει εμπόδια. «Δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι τα συγκεκριμένα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, τα οποία αναμένουμε να διευκρινιστούν σήμερα» είπε και σημείωσε ότι η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο.

Σχετικά με νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ο Νούναν ανέφερε πως η συζήτηση εγείρει ορισμένα νομικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. «Για τον λόγο αυτόν επιμένω ότι η επέκταση του προγράμματος είναι η πλέον άμεση λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος» δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος δεν απέκλεισε να υπάρξει επέκταση του προγράμματος και διαπραγμάτευση επί ενός νέου προγράμματος περίπου το καλοκαίρι.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ.Σαπέν δήλωσε ότι «η καλή λύση είναι η παράταση του ισχύοντος προγράμματος, που θα μας δώσει χρόνο ώστε να συζητήσουμε νέο πρόγραμμα», ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ελπίζει να επιτευχθεί μια συμφωνία σήμερα, καθώς και ότι δεν μπορεί να πει εάν θα διεξαχθεί άλλο Eurogroup.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024