Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ήπιοι τόνοι από την Ρώμη εν όψει Eurogroup, πιο αυστηρή η Λισαβόνα

Ήπιοι τόνοι από την Ρώμη εν όψει Eurogroup, πιο αυστηρή η Λισαβόνα

Ψύχραιμο τόνο υιοθετεί ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας σχετικά με το ελληνικό ζήτημα εν όψει Eurogroup. «H συνεδρίαση του Eurogroup, του Ecofin και όλων των ευρωπαϊκών θεσμών δεν είναι ένας αγώνας ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες. Είναι η συνεχής αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, αποτέλεσμα συνεργασίας και αυτό θα συμβεί και στις επόμενες συνεδριάσεις» δήλωσε ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Σε άλλο μήκος κύματος ο πορτογάλος ομόλογός του.

Ψύχραιμο τόνο υιοθετεί ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας σχετικά με το ελληνικό ζήτημα εν όψει Eurogroup. «H συνεδρίαση του Eurogroup, του Ecofin και όλων των ευρωπαϊκών θεσμών δεν είναι ένας αγώνας ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες. Είναι η συνεχής αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, αποτέλεσμα συνεργασίας και αυτό θα συμβεί και στις επόμενες συνεδριάσεις» δήλωσε ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία Ρέντσι-Μέρκελ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «είναι ξεκάθαρο πως οι επαφές των πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών είναι συνεχείς, διότι είναι κάτι το οποίο αποτελεί την συνηθισμένη μέθοδο εργασίας».

«Πρέπει να βρούμε μια λύση η οποία να επιτρέψει στην Ελλάδα να ξαναμπεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, συμβατή με τις χρηματοοικονομικές δεσμεύσεις», πρόσθεσε ο κ. Πάντοαν, αποσαφηνίζοντας ότι «με τον Γιάνη Βαρουφάκη έγινε αναφορά, κυρίως, σε μια γενική μέθοδο διαλόγου στην Ευρώπη» και ότι «η Ιταλία, όπως και άλλες χώρες στην Ευρώπη, επιθυμεί ειλικρινώς να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση».

Ο υπουργός, παρεμβαίνοντας στο συνέδριο του ιδρύματος Italianieuropei, τόνισε ότι «διαφωνεί κάθετα με όσους νομίζουν ότι μια χώρα προχωρά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όταν της ασκείται μια πιεστική νομισματική πολιτική, η οποία την τιμωρεί. Οι μεταρρυθμίσεις, στην πραγματικότητα, γίνονται όταν υπάρχει επίγνωση ότι είναι αναγκαίες και όχι λόγω εξωτερικής πίεσης».

«Η κρίση του ευρώ απέδειξε ότι δεν ήταν αναγκαστικά μια οριστική επιλογή, πρέπει να γίνουν επιπλέον προσπάθειες για να απομακρύνουμε από το τραπέζι του πολιτικού διαλόγου το ενδεχόμενο της επιστροφής στην προ του ευρώ εποχή. Και αυτό θα συμβεί όταν η αμοιβαιοποίηση ξεπεράσει ένα συγκειριμένο επίπεδο. Είναι σαφές ότι η όλη αυτή διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την πολιτική ένωση, στο τέλος μιας πορείας που δεν θα είναι, βέβαια, σύντομη», δήλωσε ο Ιταλός τεχνοκράτης υπουργός.

Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο Πάντοαν υπογράμμισε ότι «η πρόβλεψη και αναφορά σε μια Ελλάδα έξω από το Ευρώ είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας».

Σε άλλο μήκος κύματος ο πορτογάλος υπουργός

Η Πορτογαλία πέρασε χρόνια σκληρής λιτότητας η οποία τώρα αποδίδει καρπούς και η Ελλάδα πρέπει επίσης να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της προς τους εταίρους της στο ενιαίο νόμισμα και τους πιστωτές, δήλωσε στο Reuters ο πορτογάλος υπουργός Οικονομίας.

Ο Αντόνιο ντε Λίμα απέκλεισε οποιουδήποτε είδους επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας, λέγοντας πως η Αθήνα πρέπει να παίξει με βάση τους κανόνες του παιγνιδιού που ορίσθηκαν από τα μέλη του ευρώ, ιδιαίτερα δεδομένων των θυσιών που έκανε η Πορτογαλία, μια χώρα που μπήκε επίσης σε πρόγραμμα στήριξης.

«Εφόσον η Λισαβόνα επέλεξε μια οδό, η οποία δεν ήταν η ευκολότερη, για να ανακτήσει αξιοπιστία και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αυτή είναι η στάση που υιοθετούμε και αναφορικά με την κατάσταση σε άλλες χώρες».

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε μετάδοση από την Ελλάδα στην Πορτογαλία, επισημαίνοντας πως οι αποδόσεις των ομολόγων της Λισαβόνας πλησιάζουν σε χαμηλά ρεκόρ.

«Το σχέδιο του ενιαίου νομίσματος δεν κινδυνεύει» δήλωσε. «Στο κάτω-κάτω της γραφής, η Ελλάδα είναι κυρία του πεπρωμένου της» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024