Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ΕΚΤ σταματά να θεωρεί επιλέξιμα τα ελληνικά ομολόγα

Η ΕΚΤ σταματά να θεωρεί επιλέξιμα τα ελληνικά ομολόγα

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Ντράγκι- Βαρουφάκη, το ΔΣ της ΕKT αποφάσισε να άρει την εξαίρεση που είχε προβλεφθεί για τα ελληνικά ομόλογα, βάσει των οποίων οι ελληνικές τράπεζες είχαν πρόσβαση στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη σκληρή προειδοποίηση. Οι ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους μέσω ELA.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να άρει την εξαίρεση που είχε προβλεφθεί για τα εμπορεύσιμα χρηματοδοτικά μέσα που εκδίδονται ή είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο και βάσει των οποίων οι ελληνικές τράπεζες είχαν πρόσβαση στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος η απόφαση της ΕΚΤ δεν επηρεάζει τα επίπεδα ρευστότητας της ελληνικής αγοράς, καθώς οι τράπεζες θα υποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση από τον ELA κάτι που όπως τόνισε ο ίδιος θα βαρύνεται αναπόφευκτα με μεγαλύτερο κόστος.

Το αιτιολογικό της απόφασης αναφέρει πως η άρση της εξαίρεσης είναι σύμφωνη με τους ισχύοντες κανόνες του Ευρωσυστήματος, δεδομένου ότι επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα «να αναλάβει την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος».

Στη βάση αυτή πηγές του Ευρωσυστήματος που ερωτήθηκαν από το in.gr ξεκαθάρισαν πως η σχετική απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ δεν σχετίζεται με τη συνάντηση Βαρουφάκη – Ντράγκι.

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ ξεκαθαρίζεται πως η αναστολή δεν έχει καμία επίπτωση στο status αντισυμβαλλομένων των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς οι ανάγκες ρευστότητας που επηρεάζονται μπορούν να ικανοποιηθούν από την εθνική κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωσυστήματος.

«Οι ανάγκες ρευστότητας των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος, για αντισυμβαλλομένους που δεν έχουν επαρκείς εναλλακτικές εξασφαλίσεις, μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω της έκτατης παροχής ρευστότητας (ELA), στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων του Ευρωσυστήματος», σημειώνεται στην απόφαση.

Ακόμη, αποσαφηνίζεται πως τα χρηματοδοτικά μέσα που εκδίδονται ή είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο θα πάψουν να είναι αποδεκτά ως ενέχυρο από τη λήξη της τρέχουσας πράξης κύριας αναχρηματοδότησης (11 Φεβρουαρίου 2015).

Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ ασκεί πρόσθετες πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες δεδομένου ότι από την 1η Μαρτίου οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου (όπως και κάθε άλλης χώρας της ευρωζώνης) δεν θα γίνονται δεκτές από την ΕΚΤ.

Ανακοίνωση εξέδωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών στην οποία αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
»» Καθησυχάζει η κυβέρνηση για την απόφαση της ΕΚΤ

Θανάσης Κουκάκης​

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024