Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλαγές κορυφής στη διοίκηση της Eurobank

Αλλαγές κορυφής στη διοίκηση της Eurobank

Σε αλλαγές στην ηγεσία της Eurobank οδήγησε η συνάντηση του επικεφαλής της Fairfax Πρεμ Γουάτσα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη προχθές Παρασκευή.

Σε αλλαγές στην ηγεσία της Eurobank οδήγησε η συνάντηση του επικεφαλής της Fairfax Πρεμ Γουάτσα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη την Παρασκευή.

Ο Γουάτσα ως βασικός μέτοχος της Eurobank εισηγήθηκε την παραίτηση του Χρήστου Μεγάλου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και την παραίτηση του Τάκη Θωμόπουλου από τη θέση του προέδρου του ιδρύματος.

Στη θέση του προέδρου εισηγήθηκε να τοποθετηθεί ο Νίκος Καραμούζης, στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου ο Φωκίων Καραβίας.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Eurobank, ο μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρ.Μεγάλου θα αναλάβει θέση senior στη Fairfax στα κεντρικά γραφεία στο Τορόντο.

Πηγές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιβεβαίωσαν στο in.gr πως η εκτελεστική επιτροπή του ΤΧΣ συνεδρίασε σήμερα Κυριακή εκτάκτως και ενέκρινε τις αλλαγές που πρότεινε ο βασικός μέτοχος της Eurobank.

Κορυφαία τραπεζικά στελέχη έκαναν λόγο για «θετική εξέλιξη» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αντιμετωπίζοντας θετικά την αλλαγή της σκυτάλης. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πιο πιθανό είναι να ακολουθήσουν αλλαγές στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και στην Εθνική Τράπεζα. Αντίθετα, δεν προέβλεπαν άμεσα αλλαγές στην Τράπεζα της Ελλάδος ούτε στις άλλες δύο συστημικές τράπεζες, την Πειραιώς και την Alpha Bank.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας την Κυριακή στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την αλλαγή ηγεσίας στην Eurobank, ενώ απεκάλυψε πως κατά την συνάντηση που είχε την παρελθούσα Παρασκευή με τον επικεφαλής της Fairfax Πρέμ Γουάτσα αποφασίσθηκε η αύξηση των μελών που εκπροσωπούν το Δημόσιο στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, κάτι που όπως απεκάλυψε έγινε αποδεκτό από τον ινδικής καταγωγής Καναδό επενδυτή.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση των κ.κ. Δραγασάκη, Σταθάκη και Γουάτσα επιβεβαιώθηκε πως κοινός στόχος των δύο πλευρών είναι η ανάπτυξη της Eurobank και η αύξηση της μετοχικής της αξίας. Η διοίκηση της Fairfax εξέφρασε δε το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στην συνάντηση δεν μετείχαν στελέχη της Eurobank, κάτι που είχε καταδείξει πως θα υπάρξουν διοικητικές αλλαγές.

Υπενθυμίζεται πως η Fairfax τον Απρίλιο 2014 μετείχε με κοινοπραξία επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank ύψους 2,86 δισ. ευρώ, η οποία έγινε στην τιμή των 0,31 ευρώ ανά μετοχή με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης. Ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Eurobank μειώθηκε από το 95,2% στο 35,4%.

Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ τα δικαιώματα ψήφου του ΤΧΣ στην τράπεζα περιορίστηκαν και η νέα Διοίκηση σύναψε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με την Eurobank.

Η επίσημη ανακοίνωση

Συνεδρίασε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Eurobank Ergasias A.E. με θέμα την εκλογή νέων μελών Δ.Σ. και την ανασυγκρότηση αυτού, κατόπιν των παραιτήσεων που υπέβαλαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου.

Ο κ. Μεγάλου ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του ότι αποφάσισε να αποδεχθεί πρόταση που του είχε γίνει για την ανάληψη θέσης συμβούλου στον όμιλο της Fairfax Financial, στο Τορόντο του Καναδά.

Το Δ.Σ. εξέλεξε ως νέο μη εκτελεστικό μέλος τον κ. Νίκο Καραμούζη με θητεία ίση με το υπόλοιπο της θητείας των παραιτηθέντων μελών. Στη συνέχεια το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα ορίζοντας τον κ. Νίκο Καραμούζη ως Πρόεδρό του και όρισε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου τον μέχρι σήμερα Ανώτατο Γενικό Διευθυντή κ. Φωκίωνα Καραβία.

Κατά τα λοιπά η σύνθεση του Δ.Σ. παραμένει αμετάβλητη.

Ο νέος Πρόεδρος πρόκειται να αναλάβει την προεδρία της υπό σύσταση Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, συνδράμοντας ενεργά στη διαμόρφωση των στρατηγικών επιλογών της Τράπεζας, να συμμετάσχει στις βασικές επιτροπές του Δ.Σ. και να εκπροσωπεί την Τράπεζα στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών,.

Το Δ.Σ. ευχαρίστησε τον κ. Θωμόπουλο για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στην Τράπεζα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο. Στον κ. Μεγάλου, πέραν των ευχαριστιών για το σημαντικό έργο του στη διάρκεια των 20 κρίσιμων τελευταίων μηνών, ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Ο κ. Πρεμ Γουάτσα, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings Limited, μετόχου της Eurobank, δήλωσε για τις διοικητικές μεταβολές στην Τράπεζα:«Θα ήθελα να εξάρω τη σημαντική συμβολή του Χρήστου Μεγάλου στο να αποκτήσει η Eurobank πλειοψηφική ιδιωτική μετοχική βάση. Μέσα από τον καθοριστικό ρόλο του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ το Μάιο του 2014, αλλά και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας των stress tests της ΕΚΤ, ο Χρήστος αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη στη Eurobank. Τον καλωσορίζουμε ως σύμβουλο του ομίλου μας στο Τορόντο. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που τα ηνία της Eurobank αναλαμβάνει ο Φωκίων Καραβίας ως Διευθύνων Σύμβουλος. Ο Φωκίων έχει αποδείξει τις εξαιρετικές ικανότητές του, τη διορατικότητα, το ήθος και την ομαδικότητά του στα 25 χρόνια εμπειρίας του στον τραπεζικό τομέα, σε ελληνικές και διεθνείς τράπεζες, από τα οποία τα 17 χρόνια στη Eurobank.

Καλωσορίζουμε επίσης το Νίκο Καραμούζη, ο οποίος έχει διατελέσει σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις τα τελευταία 30 χρόνια και έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της Τράπεζας, οδηγώντας τον τομέα Wholesale στην κορυφαία θέση στην Ελλάδα.

Ο Νίκος και ο Φωκίων έχουν συνεργαστεί για περισσότερα από 12 χρόνια, διαθέτουν βαθιά γνώση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα και έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να συγκροτούν ομάδες υψηλού επαγγελματικού επιπέδου, να επιτυγχάνουν ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και να δημιουργούν μετοχική αξία.

Έχουμε εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Eurobank και στη δυνατότητά της να επιτύχει τους στόχους της. Πιστεύω ότι, υπό τη νέα ηγεσία της, μπορεί να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα, σε όφελος της ελληνικής οικονομίας, των πελατών της Τράπεζας και των μετόχων της.»

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024