Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Πειραιάς κόμβος για το ελληνοκινεζικό εμπόριο

Ο Πειραιάς κόμβος για το ελληνοκινεζικό εμπόριο

Σχέδιο ενδυνάμωσης του λιμανιού του Πειραιά και μετατροπής του, εκτός από κέντρο εισαγωγής για τα κινεζικά προϊόντα, και σε εξαγωγικό κέντρο για τα ελληνικά φαίνεται να έχει στα πλάνα της η κυβέρνηση.

Σχέδιο ενδυνάμωσης του λιμανιού του Πειραιά και μετατροπής του, εκτός από κέντρο εισαγωγής για τα κινεζικά προϊόντα, και σε εξαγωγικό κέντρο για τα ελληνικά φαίνεται να έχει στα πλάνα της η κυβέρνηση, η οποία ωστόσο χθες, Πέμπτη, έγινε αποδέκτης έντονων ανησυχιών από το Πεκίνο μετά την είδηση για τον τερματισμό της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε, με δήλωση του εκπροσώπου του, τη μεγάλη ανησυχία του για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (η COSCO ήταν ένας από τους υποψηφίους), ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα.

Διόλου τυχαία και έπειτα από αίτημα του κινέζου πρεσβευτή στην Αθήνα Ζου Ξιαολί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.

Κατά τη συνάντηση η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε τον κινέζο πρεσβευτή πως παρότι ακυρώνεται η πώληση του ΟΛΠ, δεν τίθεται θέμα αλλαγής των όρων της σύμβασης ΟΛΠ – ΣΕΠ (η θυγατρική της COSCO) για τη διαχείριση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, που στην πραγματικότητα είναι αυτό που ενδιαφέρει τους Κινέζους.

«Η κίνησή μας επ’ ουδενί σημαίνει καταγγελία σύμβασης με τη ΣΕΠ, που διαχειρίζεται τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά. Τουναντίον επιδιώκουμε αναβάθμιση των σχέσεων με την Κίνα για να δούμε βελτιώσεις στο ισχύον καθεστώς της μεταξύ μας διακρατικής συμφωνίας» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας. Για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας σε πολλαπλά επίπεδα μιλά και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί όπως όλες οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών έτσι και του λιμανιού να παγώνει, φαίνεται όμως ότι δεν αλλάζουν οι όροι της σύμβασης του ΟΛΠ με τη ΣΕΠ για αύξηση της δυναμικότητας των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ σε 6,2 εκατ. κιβώτια (από 3,7 εκατ. σήμερα) μέσω επένδυσης 230 εκατ. ευρώ. Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά πώς σκέπτονται οι Κινέζοι εξηγούν ότι αυτό που τους ενδιέφερε ήταν πρωτίστως να μην αλλάξουν οι όροι της συγκεκριμένης σύμβασης και δευτερευόντως η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενδυναμώσει τη διακρατική συμφωνία με το Πεκίνο μέσω αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα –διακαής πόθος πολλών ελληνικών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν που όμως δεν κατέστη ποτέ εφικτός.

Από την πλευρά της η COSCO επιθυμεί εδώ και χρόνια να αναλάβει τόσο το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο που πρόκειται να αναπτυχθεί σε έκταση 600 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, ώστε να κάνει την Ελλάδα πραγματική πύλη εισόδου για τα προϊόντα της στην ΕΕ, όσο και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως επισημαίνουν ότι από την πρώτη στιγμή οι Κινέζοι είχαν λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν πρέπει να ανησυχούν για την τύχη της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και COSCO.

Από την πλευρά τους, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας είχε πολλούς αποδέκτες. Αφενός την ελληνική κυβέρνηση ότι «δεν πρέπει να θεωρεί τη στάση του Πεκίνου σε όλα δεδομένη», αφετέρου τις Βρυξέλλες ότι «δεν υπάρχει κάποιου είδους μυστική συμφωνία με την Αθήνα».

Σημειώνεται πάντως ότι ένας από τους πρώτους με τους οποίους συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ήταν ο κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα. Κάποιοι επισημαίνουν ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις αυτές, θυμίζοντας όσα είχε πει πέρυσι στον Αντ. Σαμαρά κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ότι οι κινεζικές τράπεζες θα μπορούσαν να αγοράσουν ακόμη και 20 δισ. δολάρια ελληνικά ομόλογα.

Γιώργος Φιντικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024