Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Το νέο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα στο επίκεντρο του Eurogroup

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η παράταση του προγράμματος πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, αλλά και η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων της Ελλάδας θα βρεθούν σήμερα, Δευτέρα, στο επίκεντρο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) στις Βρυξέλλες, όπου η χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να προσέλθει στο συμβούλιο στη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει συνάντηση με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πιέρ Μοσκοβισί και Μάριο Ντράγκι για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η παράταση του προγράμματος πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, αλλά και η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων της Ελλάδας θα βρεθούν σήμερα, Δευτέρα, στο επίκεντρο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) στις Βρυξέλλες, όπου η χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Κατά πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα μεταφέρει στο Eurogroup τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, και ειδικά για το θέμα της επέκτασης του προγράμματος και της κάλυψης των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να προσέλθει στο συμβούλιο στη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει συνάντηση με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πιέρ Μοσκοβισί και Μάριο Ντράγκι για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Στη συνάντηση αναμένεται να παρευρεθεί και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν. Το Eurogroup θα ξεκινήσει στις 4.30 ώρα Ελλάδος.

Η Ευρωομάδα αναμένεται να εξετάσει το θέμα της χορήγησης πρόσθετου χρόνου στην νέα κυβέρνηση, ώστε να είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μετά τις 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να προηγηθεί σχετικό αίτημα από τον νέο υπουργό Οικονομικών, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί στο επόμενο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.

Ακόμη, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τον κ. Χαρδούβελη για την κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων και ειδικά για το έως πότε η Ελλάδα θα μπορεί να αντέξει από την άποψη της επάρκειας των μετρητών. Στην βάση αυτή αναμένεται να εξετασθεί και το ενδεχόμενο αύξησης του πλαφόν που ισχύει σήμερα για την έκδοση εντόκων γραμματίων από τα 15 δισ. ευρώ, στα 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την συνεδρίαση του σημερινού συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να εκδοθεί ανακοινωθέν στο οποίο αφενός θα επισημαίνεται η πρόοδος που έχει επιτελέσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα, αφετέρου θα τονίζεται η ανάγκη εφαρμογής των συμπεφωνημένων. Ανακοίνωση για το αποτέλεσμα των εκλογών ενδέχεται να εκδώσει και η ΕΚΤ.

Τέλος, σημειώνεται πως ο κ. Τόμσεν θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών τα κυριότερα πορίσματα της έκθεσης που συνέταξε η ενδιάμεση αποστολή του ΔΝΤ για την ευρωζώνη (έκθεση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου).

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024