Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ΔΝΤ δεν θεωρεί πιθανή μια έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ

Το ΔΝΤ δεν θεωρεί πιθανή μια έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ

Το ΔΝΤ δεν θεωρεί πιθανή μια έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ δήλωσε, σήμερα, Πέμπτη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ, ξεκαθαρίζοντας πως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου το Ταμείο θα ξαναρχίσει τις συζητήσεις με την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ δεν θεωρεί πιθανή μια έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ, ξεκαθαρίζοντας πως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου το Ταμείο θα ξαναρχίσει τις συζητήσεις με την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ο Μάρεϊ ξεκαθάρισε πως το Ταμείο σέβεται πλήρως την εν εξελίξει πολιτική διαδικασία στην Ελλάδα και ότι δεν θα κάνει δηλώσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ανάμιξη στα εσωτερικά πολιτικά της πράγματα.

Ερωτηθείς εάν το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα με πρόσκληση της νέας κυβέρνησης ή όχι, αρκέσθηκε να πει ότι «το Ταμείο θα εμπλακεί πλήρως στις συζητήσεις με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής». Σημείωσε δε πως ο τοπικός αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα θα μπορούσε να συντονίσει τη διαδικασία.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι εάν εκλεγεί στην πρωθυπουργία δεν θα δεχθεί να μιλήσει με τα στελέχη της τρόικας, αλλά μόνον με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, ο Μάρεϊ είπε πως η ερώτηση αυτή είναι «τελείως υποθετική» και ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει σε σπέκουλα.

Σε ερώτηση εάν το ΔΝΤ έχει εξετάσει τις επιπτώσεις πιθανού Grexit ανέφερε πως το Ταμείο δεν θεωρεί πιθανή μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Δεν το θεωρούμε ως πιθανό ενδεχόμενο» ανέφερε.

Όταν ρωτήθηκε για το πώς βλέπει το ΔΝΤ το ενδεχόμενο μιας διεθνούς διάσκεψης για το ελληνικό χρέος αρκέσθηκε να πει πως η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στη βάση αυτής της έκθεσης προκύπτει το εάν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι «μια αναδιάρθρωση θα έχει συνέπειες», αρκέσθηκε να προσθέσει ότι μια αναδιάρθρωση χρέους είναι σοβαρή υπόθεση.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Αν και δέχθηκε ερωτήσεις για την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρκέσθηκε να αναγνώσει δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από το Νταβός, σχετικά με τις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η κυρία Λαγκάρντ χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ και τα οποία θα ενισχύσουν την διευκολυντική της στάση, σημειώνοντας πως η προγραμματισμένη επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, στην αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών και στη μείωση του κινδύνου μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού.

«Τα μέτρα αυτά αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές ότι η ΕΚΤ θα φέρει εις πέρας την αποστολή της για την σταθερότητα των τιμών», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την ίδια εξακολουθεί να είναι ουσιώδες ότι η διευκολυντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα υποστηριχτεί από ολοκληρωμένες και έγκαιρες ενέργειες πολιτικής σε άλλους τομείς, κυρίως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης, αλλά και μέσω της διασφάλισης ευρείας πολιτικής στήριξης για τις πολιτικές διαχείρισης της ζήτησης.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024