Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πράσινο φως στον ενεργειακό συμψηφισμό από φωτοβολταϊκά

Πράσινο φως στον ενεργειακό συμψηφισμό από φωτοβολταϊκά

Τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού προβλέπει Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη σήμερα από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκη Παπαγεωργίου.

Τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού προβλέπει Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη σήμερα από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκη Παπαγεωργίου.

Πρόκειται για το σύστημα net metering που θεσμοθετείται στη χώρα μας με στόχο όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ ενεργειακή ασφάλεια, αποδοτικότητα, εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικό όφελος για τους αυτοπαραγωγούς.

Ως ενεργειακός συμψηφισμός θεωρείται ο συμψηφισμός της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενέργειας με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού.

Στην εγκατάσταση τοποθετείται νέος μετρητής, που θα μετράει όχι μόνο την ενέργεια που καταναλώνει ο παραγωγός αλλά και αυτήν που αποδίδει στο δίκτυο.

Κάθε φορά που θα εκδίδεται εκκαθαριστικός λογαριασμός (δηλαδή κάθε τετράμηνο για οικιακές εγκαταστάσεις), θα γίνεται συμψηφισμός εισροής – εκροής ενέργειας. Αν ο αυτοπαραγωγός έχει καταναλώσει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που παρήγαγε, θα πληρώνει τη διαφορά.

Αν έχει περίσσευμα, αυτό θα μεταφέρεται στο επόμενο τετράμηνο. Η εκκαθάριση θα γίνεται κάθε χρόνο, οπότε αν υπάρχει περίσσευμα δεν θα μεταφέρεται στην επόμενη περίοδο.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς των συστημάτων είναι 20 KW ή αν είναι πάνω από 20 KW η ισχύς μπορεί να είναι μέχρι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.

Τα όρια διαφοροποιούνται για το Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα με ανώτατη ισχύ για τα μεν Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά τα 20KW ενώ για την Κρήτη τα 50KW. Εγκατάσταση αυτοπαραγωγής μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε στα σημεία που επιτρέπονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. (δηλ. δεν περιορίζεται στις στέγες).

Οι αυτοπαραγωγοί θα καταβάλλουν ΕΤΜΕΑΡ («τέλος ΑΠΕ») μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια που συνολικά απορροφούν από το Δίκτυο ή το Σύστημα.

Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε: «Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των ΑΠΕ και συμβάλλουμε αποφασιστικά στη μείωση των ενεργειακών δαπανών για το κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε την ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας μας που είναι ο Τουρισμός, με τη δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους που μπορεί πια να υπάρξει σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της χώρας».

Ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με την θέσπιση του net metering δίνεται η δυνατότητα σε πολλούς καταναλωτές, μικρούς αλλά και μεγαλύτερους, οικιακούς αλλά και σε μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις να ελαφρύνουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος. Ενώ, παράλληλα, δίνεται ώθηση στις τοπικές οικονομίες με την άμεση αυτή λύση για την ανάπτυξη μικρών φωτοβολταϊκών με μεγάλο όφελος, χωρίς όμως να επιβαρύνονται οι υπόλοιποι καταναλωτές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024