Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές θα κρίνουν την παράταση του προγράμματος

Ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές θα κρίνουν την παράταση του προγράμματος

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, δεδομένου ότι η τεχνική επέκταση του προγράμματος του EFSF για δύο μήνες δόθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση με την τρόικα και με δεδομένο ότι η τρόικα δεν θα επανέλθει στην Αθήνα πριν σχηματισθεί νέα κυβέρνηση, το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος, ειδικά εάν υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές είναι ανοικτό.

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για το τι θα συμβεί μετά την 28η Φεβρουαρίου 2015 οπότε εκπνέει η δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης που έχει δώσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα προέκυψαν τη Δευτέρα από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε πως ειδικά εάν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου η χώρα θα λάβει πρόσθετη παράταση ώστε το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τις επαναληπτικές εκλογές να έχει χρόνο να διαπραγματευθεί με τους δανειστές. «Η πιθανότητα παράτασης υπάρχει εάν βγει μία νέα κυβέρνηση και καθυστερήσει να βγει, εάν βγει δηλαδή στα μέσα Φεβρουαρίου» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης της παράτασης των δύο μηνών που έδωσαν οι δανειστές δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι «οι δύο μήνες δεν μπορούν να γίνουν τρεις. Δεν μπορεί να δοθεί νέα παράταση, διότι οι ημερομηνίες είναι επιτακτικές».

Στελέχη του Ευρωσυστήματος που ερωτήθηκαν από το in.gr για το θέμα παρέπεμψαν στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στις 19 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με την οποία το υπόλοιπο 1,8 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, εάν προηγηθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αναθεώρησης του τρέχοντος προγράμματος. Στην ίδια βάση έως τις 28 Φεβρουαρίου θα εκτείνεται και η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του EFSF που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ύψους 10,9 δισ. ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, δεδομένου ότι η τεχνική επέκταση του προγράμματος του EFSF για δύο μήνες δόθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση με την τρόικα και με δεδομένο ότι η τρόικα δεν θα επανέλθει στην Αθήνα πριν σχηματισθεί νέα κυβέρνηση, το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος, ειδικά εάν υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές είναι ανοικτό.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024