Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Καλυμμένες μέχρι τον Ιούνιο οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου

Τη δυνατότητα να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου έως τον Ιούνιο 2015 έχει η κυβέρνηση, με βασικό «όπλο» τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015 η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Για να ξεπεράσει το σκόπελο αυτό ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα μπορούσε να αυξήσει το «πλαφόν» των εκδόσεων εντόκων γραμματίων από τα 15 δισ. ευρώ σήμερα στα 18,2 δισ. ευρώ, ήτοι στα επίπεδα του 2012.

Τη δυνατότητα να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου τουλάχιστον έως τον Ιούνιο 2015 έχει η κυβέρνηση, με βασικό «όπλο» τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Το 2015 οι υποχρεώσεις του Δημοσίου ανέρχονται σε 22,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο βάρος κατανέμεται στο δεύτερο εξάμηνο, οπότε λήγουν ομόλογα ύψους 13,5 δισ. ευρώ.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015 η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Για να ξεπεράσει το σκόπελο αυτό ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα μπορούσε να αυξήσει το «πλαφόν» των εκδόσεων εντόκων γραμματίων από τα 15 δισ. ευρώ σήμερα στα 18,2 δισ. ευρώ, ήτοι στα επίπεδα του 2012.

Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σήμερα οι κάτοχοι του 90% των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου και με την βεβαιότητα ότι θα έπεφτε σε αυτές και το βάρος της κάλυψης ενδεχόμενων νέων εκδόσεων, αυτό σημαίνει πως σε μια τέτοια περίσταση θα δεσμεύσουν σημαντικό κομμάτι ρευστότητας.

Αλλά και στην περίπτωση αυτή θα έχει διασφαλισθεί χρόνος έως τον Ιούνιο. Τότε ωριμάζουν ομόλογα 2,6 δισ. ευρώ και ακολουθούν τον Ιούλιο ωριμάνσεις 5,12 δισ. ευρώ και τον Αύγουστο λήξεις 3,6 δισ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι προαναφερόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες δεν λαμβάνουν υπόψη αστοχίες στις εκτέλεση του προϋπολογισμού 2015, προερχόμενες είτε από αποκλίσεις στην καταβολή φόρων, είτε από υπερβάσεις στις δαπάνες που ενδεχομένως να αύξαναν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου και την ανάγκη για δανεισμό.

Σε κάθε περίπτωση, εάν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν σχηματισθεί κυβέρνηση και η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές που θα ολοκληρωθούν εντός του Μαρτίου 2014, τα διαθέσιμα χρήματα που θα βρει η νέα κυβέρνηση θα επαρκούν οριακά.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024