Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Exotix: Πολιτική διάχυση της κρίσης στην ευρωζώνη εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Exotix: Πολιτική διάχυση της κρίσης στην ευρωζώνη εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην πιθανότητα επιστροφής σε μια κρίση στο ευρώ, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, αναφέρεται η επενδυτική εταιρεία Exotix σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, ο επενδυτικός οίκος αναφέρεται στον κίνδυνο πρόωρων εκλογών και στην πιθανότητας ανάληψης της εξουσίας από μια αριστερή κυβέρνηση που είναι πιθανό να πυροδοτήσουν μια νέα περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας στην Ελλάδα.

Στην πιθανότητα επιστροφής σε μια κρίση στο ευρώ, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, αναφέρεται η επενδυτική εταιρεία Exotix σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, ο επενδυτικός οίκος αναφέρεται στον κίνδυνο πρόωρων εκλογών και στην πιθανότητας ανάληψης της εξουσίας από μια αριστερή κυβέρνηση που είναι πιθανό να πυροδοτήσουν μια νέα περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας στην Ελλάδα.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ήδη τιμωρήσει τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές (assets), φοβούμενες ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα ηττηθεί» αναφέρει η Exotix.

Ο οίκος σημειώνει πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όταν ο αριστερός συνασπισμός έρθει στην εξουσία αναμένονται δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταστήσει πιο μετριοπαθείς τις απαιτήσεις τους για να αποφευχθεί μια πλήρης διάλυση στις σχέσεις με τους ξένους εταίρους» τονίζει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσον η αναζωπυρωμένη αστάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κρίση της ευρωζώνης παρόμοια με εκείνη του 2012 η Exotix υποστηρίζει πως αν και βραχυπρόθεσμα η μετάδοση της κρίσης φαίνεται περιορισμένη, μπορεί κάλλιστα να υπάρχει «πολιτική διάχυση» της κρίσης.

«Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες σε άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση θα προσπαθούσαν πιθανότατα να αποστασιοποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, στις χώρες αυτές ωστόσο ήδη καταγράφεται ισχυρή υποστήριξη προς τα κινήματα κατά της λιτότητας» επισημαίνει η Exotix. Προσθέτει δε πως αυτά τα κινήματα είναι πιθανό να λάβουν αυξημένη ώθηση (increased momentum) από μια πιθανή εκλογή αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα και καθώς χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν γενικές εκλογές το 2015, οι κυβερνήσεις τους μπορεί να αναγκαστούν να «μαλακώσουν» τις οικονομικές πολιτικές τους.

Στη βάση αυτή ο επενδυτικός οίκος αναφέρει πως μια πιθανή «δημόσια αντιμαχία» μεταξύ Βορρά – Νότου στη ζώνη του ευρώ και ο αυξημένος κίνδυνος αριστερής στροφής στην πολιτική εξουσία θα μπορούσε να βλάψει τις τιμές των ομολόγων των χωρών της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου το κύριο πρόβλημα της Ευρώπης είναι η απουσία ανάπτυξης και η δυναμική του αποπληθωρισμού. Και οι δύο από αυτοί παράγοντες είναι «τοξικές» επιβαρύνσεις για τη μείωση του χρέους.

Η Exotix αναφέρει πως οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα χρέους υποφέρουν από τις πιο αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης και εκτιμά πως «δυστυχώς η περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση (από την ΕΚΤ) και οι περιορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα κάνουν πολλά για να λύσουν το πρόβλημα ανάπτυξης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024