Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη σύνταξη πριν από τα 62 οι ασφαλισμένοι των «ευγενών ταμείων»

Στη σύνταξη πριν από τα 62 οι ασφαλισμένοι των «ευγενών ταμείων»

Το 91,96% του συνόλου των ασφαλισμένων των «ευγενών ταμείων» βγαίνει στη σύνταξη κάτω από τα 62 έτη σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα, Παρασκευή στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

 

Το 91,96% του συνόλου των ασφαλισμένων των «ευγενών ταμείων» βγαίνει στη σύνταξη κάτω από τα 62 έτη σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της 19ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «HΛΙΟΣ», που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για το μήνα Δεκέμβριο ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στις «ανοιχτές προκλήσεις» για το ασφαλιστικό εστιάζοντας στην ανάγκη για ειλικρινή και δίκαιη αντιμετώπιση του ζητήματος των προνομιακών αποκλίσεων από τα γενικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

Όπως ανάφερε, το τετράμηνο Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2014, το ποσοστό των νέων συνταξιούχων γήρατος ηλικίας κάτω των 62 ετών είναι 76,33% για το Δημόσιο και 64,34% για το ΙΚΑ.

Ειδικά, για τα ευγενή ταμεία που έχουν συγχωνευθεί στο ΙΚΑ (υπάλληλοι τραπεζών, ΔΕΚΟ, κλπ) το αντίστοιχο ποσοστό που βγαίνει στη σύνταξη κάτω από τα γενικά όρια ανέρχεται στο 91,96% του συνόλου!

«Σε ποια άλλη χώρα υπάρχει τέτοια «πολυτέλεια» ως προς τις προνομιακές αποκλίσεις από τα γενικά όρια συνταξιοδότησης;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση των διοικητικών ενοποιήσεων με τις οποίες όπως είπε θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας, θα επιτευχθούν ακόμη μεγαλύτερες εξοικονομήσεις και θα μπει οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, καθώς μέσω του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων το 2015 η έκδοση και απονομή σύνταξης θα είναι πλέον ζήτημα λίγων ημερών.

Ακόμη, εστίασε στην ολοκλήρωση εντός του 2015 του μεγάλου έργου της κωδικοποίησης και απλοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας, η οποία όχι μόνο θα αντιμετωπίσει το χαοτικό θεσμικό πλαίσιο των περίπου 8.000 νόμων και κανονιστικών διατάξεων που εκτείνονται σε 38.500 σελίδες, αλλά και θα φέρει στην επιφάνεια πλήθος αδικιών και στρεβλώσεων.

«Εκεί θα πρέπει με πολιτική τόλμη και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτών των αδικιών και στρεβλώσεων, ιδίως σε πνεύμα αναλογιστικής δικαιοσύνης» είπε με νόημα.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα στηρίζεται σε υγιέστερες και πιο στέρεες βάσεις, είναι πιο δίκαιο, διαφανές και ανθεκτικό σε σχέση με το παρελθόν. Όπως τόνισε, δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς την ύπαρξη μικρών ή μεγαλύτερων προβλημάτων, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερη από τη ζοφερή εικόνα που προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη «κάθε λογής ειδικοί και μη» επί του ασφαλιστικού.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα τόσο στην ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων όσο και στη συνολική εξέλιξη της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού», τόνισε ο κ Βρούτση, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως ταμειακό πρόβλημα ακόμη και σε αυτές τις δυσμενείς – για το ασφαλιστικό σύστημα – οικονομικές συνθήκες».

Τέλος, υποστήριξε πως η βασική υποχρέωση της χώρας μας, σύμφωνα με το νόμο 3863 του 2010, ώστε το ύψος των δαπανών μέχρι και το 2060 να μην υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ με έτος αναφοράς το 2009 φαίνεται ότι επιτυγχάνεται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024