Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εξαγωγείς: Στην έλλειψη ρευστότητας οφείλεται η πτώση των εξαγωγών

Εξαγωγείς: Στην έλλειψη ρευστότητας οφείλεται η πτώση των εξαγωγών

Σε πορεία σημαντικής ανόδου, στασιμότητας και τελικά ξεκάθαρης πτώσης, βρέθηκαν διαδοχικά οι ελληνικές εξαγωγές μετά το 2009, σύμφωνα με ανάλυση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Η πτώση οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας, αλλά και στο υψηλό κόστος χρήματος έναντι άλλων χωρών της ΕΕ τονίζει ο ΣΕΒΕ, ενώ η μείωση των εξαγωγών στο εννεάμηνο έφτασε στο 4,4%.

Σε πορεία σημαντικής ανόδου, στασιμότητας και τελικά ξεκάθαρης πτώσης, βρέθηκαν διαδοχικά οι ελληνικές εξαγωγές μετά το 2009, σύμφωνα με ανάλυση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στην οποία αναλύονται οι αιτίες αυτής της πορείας.

Η πτώση των εξαγωγών οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας, αλλά και στο υψηλό κόστος χρήματος σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, επισημαίνει ο ΣΕΒΕ, ενώ η μείωση των εξαγωγών στο εννεάμηνο έφτασε στο 4,4%.

Τονίζει μάλιστα ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα «λόγω της εντολής για καθολικό πάγωμα της επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, προφανώς για δημοσιονομικούς λόγους».

Η άνοδος και η πτώση

Όπως εξηγεί ο ΣΕΒΕ, η ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών μετά το 2009 ήταν πολύ σημαντική, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις πιεζόμενες από τη διαρκή συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς εν μέσω της κρίσης, στράφηκαν στις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, προσθέτει ο ΣΕΒΕ, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, η κάμψη της ανόδου των εξαγωγών ξεκίνησε σχετικά σύντομα και «σήμερα βλέπουμε τις ελληνικές εξαγωγές να καταγράφουν ξεκάθαρα πτώση».

Για την πτωτική αυτή πορεία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό η έλλειψη ρευστότητας, το σημαντικό κενό χρηματοδότησης, αλλά και το υψηλό κόστος του χρήματος, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, υποστηρίζει ο ΣΕΒΕ.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι, η έλλειψη ρευστότητας έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω της εντολής για καθολικό πάγωμα της επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις «προφανώς για δημοσιονομικούς λόγους, σε μια περίοδο δε, στο τέλος του έτους, που οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αυξάνονται».

Και αυτό, τονίζει ο Σύνδεσμος, «ενώ εκκρεμεί ακόμη η εφαρμογή της ΠΟΛ 1212/26.09.14 για την επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης, η οποία είναι θετική καθώς αφορά εξαγωγικές κυρίως επιχειρήσεις και κινείται στο πλαίσιο σχετικών αιτημάτων του Συνδέσμου.»

» Η Απόφαση ισχύει για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής που έχουν υποβληθεί από 01.01.14 από τις επιχειρήσεις που θα περιλαμβάνονται στον προβλεπόμενο σε αυτή κατάλογο με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος. Παρόλα αυτά, ο εν λόγω κατάλογος των επιχειρήσεων που πληρούν τα κριτήρια, παρά το ότι θα καταρτιζόταν άμεσα με τη δημοσίευση της Απόφασης, δεν έχει ακόμη καταρτιστεί και αιτήματα προς επιστροφή ούτε ικανοποιούνται άμεσα για τις επιχειρήσεις που θα ήταν σε αυτόν, ούτε οι έλεγχοι προχωρούν για τις υπόλοιπες καθώς οι ελεγκτές των ΔΟΥ, σε αναμονή της εφαρμογής της Απόφασης, έχουν παγώσει τους ελέγχους, αφού υπάρχει πιθανότητα αυτοί να μην χρειαστεί να προχωρήσουν».

Ο ΣΕΒΕ κάνει λόγο και για σημαντικές καθυστερήσεις στην εκταμίευση προκαταβολών για τα επενδυτικά σχέδια εξαγωγικών επιχειρήσεων που υπάγονται στον επενδυτικό νόμο, με κατάθεση εγγυητικών επιστολών από τις επιχειρήσεις, λόγω της μη διασφάλισης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων.

«Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα επιβαρύνει σημαντικά τη βιωσιμότητα και λειτουργία των επιχειρήσεων-επενδυτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και εθνική οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και την απασχόληση» προειδοποιεί ο ΣΕΒΕ.

Πτώση εξαγωγών 4,4% στο εννιάμηνο

Η ανακοίνωση του ΣΕΒΕ εκδόθηκε με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για τις εμπορευματικές συναλλαγές στην ευρωζώνη στο 9μηνο 2014.

Βάσει των στοιχείων, οι εξαγωγές αγαθών των χωρών της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 1,3%, σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 2,6 τρισ. ευρώ.

Ισχυρότερη πτώση καταγράφηκε στις εξαγωγές της Μάλτας (26%) και της Κύπρου (8%), ενώ αντίθετα με ταχύτερους ρυθμούς ενισχύθηκαν οι εξαγωγές της Σλοβενίας (6%), του Λουξεμβούργου (6%) και της Γερμανίας (4%).

Πτώση 4,4% καταγράφηκε στο εννεάμηνο στις ελληνικές εξαγωγές αγαθών, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών κατά 1%, είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της ανόδου του εμπορικού ελλείμματος κατά 9%.

Το εννιάμηνο 2014 η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση στην κατάταξη εξαγωγών της Ευρωζώνης, ενώ παρουσιάζει το τρίτο κατά σειρά μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα (15,7 δισ. ευρώ), με πρώτες τις Γαλλία και Ισπανία.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, η πτώση των ελληνικών εξαγωγών αποδίδεται κλαδικά κυρίως στα καύσιμα (-9%) και τρόφιμα (-10% λόγω λίπων & ελαίων), ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των χημικών (+5%) και των μηχανημάτων-οχημάτων (+5%).

Συγκρίνοντας κλαδικά τις ελληνικές επιδόσεις με τον μέσο όρο των χωρών της ζώνης του ευρώ προκύπτει ότι στις περισσότερες κατηγορίες κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση (πλην τροφίμων).

Ωστόσο, οι απώλειες στις ελληνικές εξαγωγές ποτών & καπνών και πρώτων υλών είναι πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ αντίθετα στα χημικά και στα μηχανήματα & οχήματα, οι ελληνικές εξαγωγές κινούνται με ταχύτερους ρυθμούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024