Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκρίθηκε από τη γερμανική Βουλή η δίμηνη παράταση του μνημονίου

Εγκρίθηκε από τη γερμανική Βουλή η δίμηνη παράταση του μνημονίου

Η γερμανική Βουλή ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος και κατ' αρχάς υπέρ της πιστωτικής γραμμής. Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι πριν από δύο χρόνια, ανέφερε η Μέρκελ, όμως πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε και ο Σόιμπλε.

Η γερμανική Βουλή ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος και κατ’ αρχάς υπέρ της πιστωτικής γραμμής.

Ειδικά για το τελευταίο η τελική απόφαση θα ληφθεί σε δύο περίπου μήνες.

Νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επαίνεσε την Ελλάδα λέγοντας: «Αν και έχουν να γίνουν πολλά ακόμη, οι προοπτικές στην Ελλάδα είναι σήμερα πολύ καλύτερες από ό,τι πριν δυο χρόνια».

Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο της κυβερνητικής εξαγγελίας για τη διήμερη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αρχίζει απόψε στις Βρυξέλλες.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας της ήταν αφιερωμένο στην περαιτέρω εξέλιξη της ευρωζώνης. «Έχουμε την κρίση υπό έλεγχο, αλλά δεν την έχουμε ξεπεράσει ακόμη» είπε. Το ξεπέρασμά της, τόνισε, πρέπει να υπακούει στον κανόνα «καμιά βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα» και να στηρίζεται στις γνωστές τρεις αρχές:

  • Δημοσιονομική σταθερότητα με μηδενικά ελλείμματα
  • Δομικές αλλαγές, πχ στον τομέα της Διοίκησης
  • Υποστήριξη της ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, μέσω του σχεδίου Γιούνκερ, αλλά κυρίως με ιδιωτικές επενδύσεις. Γι’ αυτές θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι οι επενδυτές. «Οι πολιτικοί δεν ενδείκνυνται ιδιαίτερα γι’ αυτό» είπε.

Εισηγούμενος την έγκριση του μέτρου, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα και τις προβλέψεις της τρόικας και τη «μερική επιστροφή» της χώρας στις αγορές, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνοντας την ανησυχία που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές, ο Β.Σόιμπλε υπογράμμισε πως «θα ήταν σταθεροποιητικό σημάδι προς τις αγορές να πούμε πως, εάν τηρηθούν οι απαραίτητοι όροι, θα δοθεί προληπτική γραμμή πίστωσης» τόνισε.

    Επικριτικός προς την Αθήνα ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όμπερμαν. «Αδυνατώ να καταλάβω ότι υπάρχουν ακόμα πάμπλουτοι Έλληνες, που μπορούν να αποφεύγουν τη φορολόγηση» είπε.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

    Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Πέμπτη 18 Απριλίου 2024