Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σταϊκούρας: Μεγάλα τα περιθώρια εξυγίανσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σταϊκούρας: Μεγάλα τα περιθώρια εξυγίανσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στην ανάγκη συστηματικού έλεγχου των προϋπολογισμών και της λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε Ημερίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με θέμα «Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες και Δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

 

Στην ανάγκη συστηματικού έλεγχου των προϋπολογισμών και της λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε σήμερα Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε Ημερίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με θέμα «Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες και Δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε στην τοποθέτησή του πως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επηρεάζουν με το αποτέλεσμά τους το δημοσιονομικό ισοζύγιο της χώρας. Όπως σημείωσε από το 2009 μέχρι σήμερα οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό προς του ΟΤΑ έχουν συρρικνωθεί περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ, στοιχείο που υποδηλώνει ότι τα περιθώρια παρεμβάσεων και εξυγίανσης στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν μεγάλα.

«Απαιτείται ο ουσιαστικός και συστηματικός έλεγχος των προϋπολογισμών και της λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των ΟΤΑ, λαμβάνοντας, βέβαια, υπόψη και τις τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο ίδιος ανέφερε πως το Δημόσιο κατέβαλε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ το 2013 και 270 εκατ. ευρώ το 2014 στους ΟΤΑ προκειμένου να μην προκληθεί συσσώρευση απλήρωτων υποχρεώσεων, λόγω της σημαντικής μείωσης των εσόδων του Κράτους επί των οποίων προσδιορίζονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ).

Ακόμη, χρηματοδότησε μέσω ειδικής πίστωσης τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με άνω του 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους μέχρι τέλους του 2011.

Αναφορικά με το ρόλο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το Ταμείο ρύθμισε με τον πλέον αποτελεσματικό και εφικτό τρόπο το κόστος δανειοδότησης των ΟΤΑ

«Πρόσφατα, τροποποιήθηκε το επιτόκιο δανεισμού προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ δόθηκε και η δυνατότητα επιμήκυνσης της λήξης της δανειακής σύμβασης, με τριετή περίοδο χάριτος, κατά την διάρκεια της οποίας θα καταβάλλονται μόνο οι τόκοι που θα υπολογίζονται με μειωμένο, σε σχέση με το συμβατικό, επιτόκιο. Στη ρύθμιση εντάχθηκαν 246 φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024