Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος στη Γερμανική Βουλή

Η δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος στη Γερμανική Βουλή

Την έγκριση της γερμανικής Βουλής ζητά, και αναμένεται να πάρει, η γερμανική κυβέρνηση στη χορήγηση δίμηνης τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το Φεβρουάριο, όπως και «κατ' αρχήν έγκριση» σε μελλοντική προληπτική πιστωτική γραμμή, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της τρόικας. Εισηγούμενος την έγκριση του μέτρου, ο Β.Σόιμπλε αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα, στις προβλέψεις της τρόικας και τη «μερική επιστροφή» της χώρας στις αγορές, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.

Την έγκριση της γερμανικής Βουλής ζητά, και αναμένεται να πάρει, η γερμανική κυβέρνηση στη χορήγηση δίμηνης τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το Φεβρουάριο του 2015.

Οι γερμανοί βουλευτές θα κληθούν επίσης να δώσουν «κατ’ αρχήν έγκριση» σε μελλοντική προληπτική πιστωτική γραμμή, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της τρόικας.

Η ψηφοφορία γίνεται το μεσημέρι της Πέμπτης και οι βουλευτές του στρατοπέδου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αναμένονται να δώσουν με ευκολία το «ναι».

Εισηγούμενος την έγκριση του μέτρου, ο Β.Σόιμπλε αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα και τις προβλέψεις της τρόικας και τη «μερική επιστροφή» της χώρας στις αγορές, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνοντας την ανησυχία που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές, ο Β.Σόιμπλε υπογράμμισε πως «θα ήταν σταθεροποιητικό σημάδι προς τις αγορές να πούμε πως, εάν τηρηθούν οι απαραίτητοι όροι, θα δοθεί προληπτική γραμμή πίστωσης» τόνισε.

Στο κείμενο (γερμανικά) που τίθεται σε ψηφοφορία στη Γερμανική Βουλή δίνεται επίσης «κατ’ αρχήν» -όπως τονίζεται- έγκριση σε γερμανική συμμετοχή σε μελλοντική προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM ύψους 10,9 δισ. ευρώ για δώδεκα μήνες.

Η κατ’ αρχήν εκείνη έγκριση δίνεται με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδας και τρόικας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα πληρούνται τα κριτήρια της Κομισιόν για την χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής και θα παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, «κατ’ αρχήν» εάν χρειαστεί.

Τμήμα της εισήγησης του γερμανού υπουργού Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα, καθησυχάζοντας την αντιπολίτευση πως η έγκριση είναι «μόνο κατ’ αρχήν» και υπό όρους.

Το ζήτημα της κατ΄αρχήν έγκρισης στην προληπτική πιστωτική γραμμή είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση: Υψηλόβαθμοι βουλευτές των Πρασίνων επικρίνουν τον προκαταβολικό χαρακτήρα της έγκρισης ως «απαράδεκτη και περιττή περιστολή των κοινοβουλευτικών αρμοδιοτήτων», όπως αναφέρουν στον γερμανικό Τύπο, και έδειξαν πως επρόκειτο να απέχουν από την ψηφοφορία.

Στις προηγούμενες ψηφοφορίες για τη γερμανική συμμετοχή στα ελληνικά πακέτα, οι Πράσινοι ψήφιζαν θετικά. Αρνητικά ψήφιζε, όπως αναμένεται να κάνει και την Πέμπτη, η Αριστερά (Linke). Ο Μεγάλος Συνασπισμός (CDU/CSU και SPD) διαθέτει συνολικά 504 βουλευτές στο Μπούντεσταγκ των 631 εδρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024