Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας να κλείσει το τηλέφωνο στον Ντράγκι αν τον απειλήσει

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας να κλείσει το τηλέφωνο στον Ντράγκι αν τον απειλήσει

Ο ΣΥΡΙΖΑ - και ο κόσμος- πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει απειλή της ΕΚΤ για κλείσιμο ATM και ο Τσίπρας «πρέπει να κλείσει το τηλέφωνο στον Ντράγκι, αλλιώς δεν έχει λόγο να εκλεγεί» δήλωσε ο οικονομολόγος Γ.Βαρουφάκης. Μια τέτοια «αυθαίρετη απειλή, δεν προβλέπεται από καμία συνθήκη, ούτε από το καταστατικό της ΕΚΤ» τόνισε. Ερμηνεύοντας τη στάση του Βερολίνου λέει ότι θέλουν να ρίξουν τον Σαμαρά αναζητώντας «φρέσκια κυβέρνηση» που θα «αναγκαστεί» σε τρίτο μνημόνιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει απειλή από την ΕΚΤ για κλείσιμο των ATM και ο Τσίπρας «πρέπει να κλείσει το τηλέφωνο στον Ντράγκι, αλλιώς δεν έχει κανένα λόγο να εκλεγεί» δήλωσε ο οικονομολόγος Γ.Βαρουφάκης.

Μια τέτοια «καθαρά δικτατορική και αυθαίρετη απειλή, δεν προβλέπεται από καμία ευρωπαϊκή συνθήκη, ούτε από το καταστατικό της ΕΚΤ» τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκης μιλώντας στον ANT1, προεξοφλώντας ότι έτσι θα κινηθεί η ΕΚΤ, αφού κάτι ανάλογο έπραξε και στην περίπτωση της Κύπρου και της Ιρλανδίας.

Ερμηνεύοντας δε τη στάση του Βερολίνου λέει ότι Μέρκελ και Σόιμπλε θέλουν να ρίξουν τον Σαμαρά αναζητώντας μια «φρέσκια κυβέρνηση» που θα «αναγκαστεί» να υπογράψει τρίτο μνημόνιο.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει την απειλή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για κλείσιμο των ΑΤΜs και να πει στον κ. Ντράγκι (τον επικεφαλής της ΕΚΤ) ότι δεν δικαιούται να θέτει μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση υπό αυτή την καθαρά δικτατορική και αυθαίρετη απειλή, που δεν προβλέπεται από καμία ευρωπαϊκή συνθήκη, ούτε από το καταστατικό της ΕΚΤ, και να του κλείσει το τηλέφωνο, τότε δεν έχει κανένα λόγο να εκλεγεί» υποστήριξε ο καθηγητής Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «ο κόσμος πρέπει να είναι έτοιμος πως μια τέτοια απειλή είναι πιθανή» από πλευράς της ΕΚΤ γιατί «αυτό έκανε το 2009 στην Ιρλανδία, αυτό έκανε στην Κύπρο, αυτό έκανε ή υπονόησε πως θα κάνει στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2012».

Πρόκειται για ένα από τα δύο ερωτήματα τα οποία κατά τον ίδιο θα κρίνουν την τύχη μιας πιθανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς θεωρεί πιθανό πως η ΕΚΤ, όπως «ξέρουμε από την περίπτωση της Ιρλανδίας, σηκώνει το τηλέφωνο και απειλεί μια εκλεγμένη κυβέρνηση με κλείσιμο των ΑΤΜs».

Το άλλο ερώτημα, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη είναι «αν το ελληνικό δημόσιο μπορεί να καλύπτει τα έξοδά του για τρεις μήνες» με τον ίδιο να θεωρεί πως μπορεί.

Το Βερολίνο ψάχνει κυβέρνηση για τρίτο μνημόνιο

Στην ίδια συνέντευξη ο καθηγητής Οικονομικών υποστήριξε πως «η μεγάλη αγωνία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ότι το Βερολίνο τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του κ. Σαμαρά. Εχει συνειδητοποιήσει πως η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά δεν έχει πόδια και δεν μπορεί να νομιμοποιήσει το τρίτο μνημόνιο. Όπως εκπαραθυρώθηκε ο κ. Παπανδρέου γιατί χρειάστηκε μια νέα κυβέρνηση για να περάσει το δεύτερο μνημόνιο, το Βερολίνο αυτή τη στιγμή κρίνει πως χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση για να περάσει το τρίτο μνημόνιο».

Κατά τον κ. Βαρουφάκη, «η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε έχουν έναν απλό σκοπό: Εάν εκλεγεί κυβέρνηση που θα περιέχει και τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η κυβέρνηση να συντριβεί έτσι ώστε μέσα σε μια εβδομάδα να έχει υπογράψει στη λογική του τρίτου μνημονίου. Προτιμούν μια φρέσκια κυβέρνηση για να το εφαρμόσει, αφού τρομοκρατηθεί με αυτά που θα συμβούν τις πρώτες ημέρες ή τις πρώτες εβδομάδες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024