Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Νέα βίαια μέτρα είτε με μνημόνιο, είτε με πιστωτική γραμμή

Τσίπρας: Νέα βίαια μέτρα είτε με μνημόνιο, είτε με πιστωτική γραμμή

«Φωτογραφία του μνημονίου» από μια παραδομένη κυβέρνηση χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Αλ.Τσίπρας. Σε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση μίλησε για μνημόνιο αορίστου χρόνου και νέα ισοπεδωτικά μέτρα είτε ληφθούν με παράταση είτε με πιστωτική γραμμή. Σε εκτενή αναφορά στη ζητούμενη πολιτική συναίνεση για εκλογή Προέδρου και συνταγματική αναθεώρηση, αρνήθηκε την οποιαδήποτε συμφωνία, προειδοποιώντας μάλιστα ότι το όχι στον προϋπολογισμό σημαίνει και μη ψήφιση Προέδρου. «Ελάτε αύριο να μιλήσουμε για εκλογές» είπε.

«Φωτογραφία του μνημονίου» από μια παραδομένη κυβέρνηση χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό 2015 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ζητώντας καταψήφισή του. Σε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση μίλησε για μνημόνιο αορίστου χρόνου και νέα ισοπεδωτικά μέτρα, που θα είναι επώδυνα είτε ληφθούν με παράταση μνημονίου είτε με προληπτική πιστωτική γραμμή.

Σε εκτενή αναφορά στη ζητούμενη πολιτική συναίνεση για εκλογή Προέδρου και συνταγματική αναθεώρηση, αρνήθηκε την οποιαδήποτε συμφωνία, προειδοποιώντας μάλιστα ότι το όχι στον Προϋπολογισμό σημαίνει και μη ψήφιση Προέδρου.

«Αν δεν υπάρξουν από σήμερα οι 180, ελάτε αύριο να μιλήσουμε για εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.


Πέντε χρόνια η κρίση μεταλλάσσεται και ανακυκλώνεται

Αποτύπωμα της πιο σκληρής πολιτικής που επιβλήθηκε με τη βία σε μια «χώρα πειραματόζωο», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό 2015 ο Αλέξης Τσίπρας. Δεδομένου μάλιστα ότι, όπως είπε, σφραγίζει μια οδυνηρή πενταετία, έκανε και ένα μίνι απολογισμό των χρόνων αυτών, θυμίζοντας τις αντιδράσεις, τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που η κυβέρνηση, όμως, αγνόησε κατηγορώντας το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας.

Προειδοποιήσαμε από την αρχή, ότι η χρηματοπιστωτική κρίση μεταλλάχθηκε σε δημοσιονομική και αργότερα σε κρίση της πραγματικής οικονομίας, και τώρα σε κρίση αποπληθωρισμού, είπε ο κ. Τσίπρας.

Πέντε χρόνια τώρα η κρίση μεταλλάσσεται και ανακυκλώνεται, τόνισε ο κ. Τσίπρας, κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί να βρεθούμε και σε νέο κύκλο ύφεσης, επισημαίνοντας τα αρνητικά σημάδια από πολλές χώρες της Ευρώπης, ακόμη και από χώρες που είχε εκτιμηθεί ότι δεν θα άγγιζε η κρίση.

Από την αρχή, υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας λέγαμε όχι στις πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης και ακραίας λιτότητας, και ότι χρειαζόταν μια διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφού δεν ήταν πρόβλημα ελληνικό αλλά μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού προβλήματος.

Προτείναμε, τέσσερα χρόνια πριν, απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και επεκτατική νομισματική πολιτική, είπε ο κ. Τσίπρας και «μας λέγατε ότι ήμασταν εκτός πραγματικότητας» και ότι προτείναμε λύσεις εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Σήμερα -πρόσθεσε- τα μέτρα αυτά συζητούνται σε όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση και για την εκτίναξη του χρέους, που το 2010 ήταν στο 124% του ΑΕΠ και σήμερα βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ, ενώ τόνισε ότι ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ μετά το 2020 είναι με βάση τα δεδομένα που παρουσιάζει η ίδια η κυβέρνηση, μη ρεαλιστικός.

Για εμάς αυτό είναι το κρίσιμο θέμα που χρειάζεται στρατηγική διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Παρόλα αυτά, όπως είπε, η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει, σε αντίθεση με ότι λέγεται σε όλη την Ευρώπη, ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

«Πότε θα εξηγήσετε στον ελληνικό λαό τι πήγε στραβά και το χρέος εκτινάχθηκε αντί να μειωθεί;» ρώτησε την κυβέρνηση.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση για την επιβολή προγραμμάτων βαρβαρότητας τα οποία δεν έγιναν δεκτά από τον ελληνικό λαό αλλά «από μια ανεύθυνη πολιτική ελίτ που θυσίασε τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας για τα δικά της συμφέροντα, όπως είχε πει ο Σόιμπλε» περιέγραψε τη δραματική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας με 2,5 εκατ. ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας, με 800.000 πολίτες να ζουν σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργάζεται κανένα μέλος τους, με 1,5 εκατ. ανέργους.

«Στην Ελλάδα παίχτηκε το μεγαλύτερο κόλπο αναδιανομής του πλούτου προς όφελος των ισχυρών. Γιατί η κρίση έγινε ευκαιρία για τους λίγους και εκλεκτούς» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ποια κυβέρνηση θα αναθεωρήσει αυτόν τον προϋπολογισμό

Ο προϋπολογισμός αποτελεί τη θλιβερή εικόνα μιας παραδομένης κυβέρνησης, είναι φανερό ότι «δεν βγαίνει», σημείωσε ο κ. Τσούπρας για να προσθέτει ότι ο προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί σίγουρα.

Το θέμα είναι από ποιον; είπε χαρακτηριστικά. «Από την κατέρρευσα συγκυβέρνηση για τη μετατροπή της χώρας σε αποικία, ή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της ανάπτυξης».

Από τη μία πλευρά υπάρχει το μνημόνιο αορίστου χρόνου και από την άλλη το σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας και αντιμετώπισης των πληγών της κρίσης, το οποίο παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη.

«Αν ο βίος της κυβέρνησης παραταθεί, είναι δεδομένο ότι έρχεται η πιο σκληρή πολιτική, έρχεται η ισοπέδωση για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, η εκποίηση της όποιας δημόσιας περιουσίας έχει απομείνει» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Είτε με ΔΝΤ είτε χωρίς, είτε με παράταση του μνημονίου ή με προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, τη σκληρή λιτότητα θα τη συνεχίσετε, όπως δεσμεύεστε και στα email που στέλνετε στην τρόικα, είπε ο Αλ.Τσίπρας.

«Σε αυτά τα μετρά ζητάτε στήριξη και θα ζητήσετε λευκή επιταγή μέσω της Προεδρικής εκλογής».

Εγγυάστε την εφαρμογή προαπαιτούμενων λέγοντας ότι το χρέος είναι βιώσιμο, είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας την πολιτική αυτή εγκληματική.

«Αφού το χρέος είναι βιώσιμο, τι διαπραγματεύεστε;» αναρωτήθηκε, για να προσθέτει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με τους δανειστές απολύτως τίποτα.

«Τρεις μέρες τώρα πετάτε την μπάλα στην εξέδρα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι τρεις μέρες τώρα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, «πετούν τη μπάλα στην εξέδρα» στρέφοντας τη συζήτηση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τη πολιτική συναίνεση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Δε λέτε κουβέντα για τη συνάντηση με τη Λαγκάρντ όταν της ανακοινώσατε την επιθυμία για αποχώρηση του ΔΝΤ, το Βατερλώ των Παρισίων κτλ, είπε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι αναλώνονται σε μια «εκλογοπροεδρολογία» και σε επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλετε να κρύψετε το περίφημο success story και τα περί αποχώρησης του ΔΝΤ και φωτός στο τούνελ» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι «πριν λίγες ημέρες ομολογήσατε ότι μένουμε στο πιο βαθύ σκοτάδι με ένα δυσθεώρητο χρέος».

«Όσο και να προσπαθείτε, δεν μπορείτε αποφύγετε την αλήθεια» ανέβασε τους τόνους ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι δεν βγαίνεις από την κρίση με χρέος σχεδόν διπλάσιο του ΑΕΠ.

Χωρίς σταθερή κυβέρνηση, βιώσιμο χρεος και σχέδιο ανάπτυξης, η στάση των αγορών θα είναι εχθρική απέναντι στη χωρά, είπε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι για την «επίθεση» των αγορών φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καμπή για την πολιτική ζωή το πρόγραμμα μας

Δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση με αυτή την πολιτική είπε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.

Για αυτό «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σημείο καμπής για την πολιτική ζωή του τόπου, γιατί παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα κοστολογημένο που θα εφαρμοστεί από μία νέα κυβέρνηση με ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο δρόμος για την ανάπτυξη, πρόσθεσε είναι η προστασία και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από την κατάργηση της εργασιακής νομοθεσίας. «Οι εργαζόμενοι θα φέρουν την ανάπτυξη και όχι η αποχαλίνωση των εργοδοτών».

Δεν θα γίνουμε Ειδική Οικονομική Ζώνη στην Ευρώπη, επειδή το θέλουν κάποια οικονομικά συμφέροντα.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ λοιδόρησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια προσπάθησε να συρθεί στην ίδια ατζέντα με τη ρύθμιση των 100 δόσεων και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων χωρίς όμως επιτυχία αφού η πρώτη ρύθμιση αφορά λίγους οφειλέτες, ενώ η δεύτερη βασίζεται σε καθαρά τραπεζοκεντρική λογική.

«Φέρατε το μνημόνιο για να μείνει»

«Από το μνημόνιο δεν μπαινοβγαίνεις έτσι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Το μνημόνιο αποτελεί καθεστώς ορίζοντας το πλαίσιο νόμων για την οικονομική δραστηριότητα συνολικά. Το καθεστώς αυτό το φέρατε για να μείνει. Η έξοδος από το μνημόνιο απαιτεί το ξήλωμα του καθεστώτος αυτού και της λιτότητας. Την ανατροπή των απορρυθμίσεων που εσείς ονομάζετε μεταρρυθμίσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θέλει να κάνει κάνει πράξη μόνο την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, αλλά θέλει να κερδίσει ο κόσμος τη χαμένη του αξιοπρέπεια, να ξαναγυρίσουν στον τόπο μας η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία».

Όποιος ψηφίσει Πρόεδρο, ψηφίζει νέα μέτρα

Ψήφος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ισοδυναμεί με ψήφο για την παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης και ψήφο για τη συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων, είπε ο Αλ.Τσίπρας, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το τελευταίο δίμηνο μιλά μόνο για τον Πρόεδρο και τη συνταγματική αναθεώρηση, ώς ύστατη προσπάθεια να αποφύγει τις εκλογές.

«Ασφαλώς και το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί, αλλά μετά από εκλογές. Θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία μετά από εκλογές που θα αποκαταστήσουν τη λαϊκή κυριαρχία. Εμείς θέλουμε αναθεώρηση για εμβάθυνση της Δημοκρατίας όχι για συνταγματοποίηση της μνημονιακής πραγματικότητας».

«Άλλο πράγμα η συνεννόηση και ο πολιτικός πολιτισμός και άλλο η συναίνεση σε μία πολιτική υποταγής, σε ένα κράτος καταστολής, ένα κράτος που κάνει το λιοντάρι στον 20χρονο απεργό πείνας αλλά κάνει το ερίφιο στην τρόικα και τους δανειστές. Τέτοια συναίνεση δεν θα έχετε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ζήτημα ηθικής τάξης, δεν θα τα ισοπεδώσετε όλα σε αυτή τη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να επιδιώκει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στον Ιανουάριο, μέσα σε κλίμα πιέσεων από την τρόικα προκειμένου να «διευκολύνει» τους βουλευτές που θέλουν να ψηφίσουν Πρόεδρο και δεν έχουν ακόμη «εκδηλωθεί»:

«Διακινούν κάποιοι ότι η κυβέρνηση είναι πιθανόν να επιχειρήσει ένα τέχνασμα. Μια εξαπάτηση. Θα ζητήσει, λένε, μια μικρή παράταση από την τρόικα και θα επιδιώξει να ψηφιστεί τον Γενάρη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανών πιέσεων και εκβιασμών. Εκβιασμών και πιέσεων, σε συνεννόηση, λένε, με θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα, μέσα και έξω από τη χώρα, κατά τη διάρκεια που μεσολαβεί από την πρώτη στη δεύτερη και από τη δεύτερη έως την Τρίτη ψηφοφορία, με στόχο να δοθεί το άλλοθι σε κάποιους που έχουν πειστεί αλλά είναι ντροπαλοί να το εκδηλώσουν, να δικαιολογήσουν την αλλαγή της στάσης τους. Ακούστε, όποια παιχνίδια και να παίξετε σε συνεργασία με την τρόικα και τους δανειστές, προκειμένου να αποφύγετε τη λαϊκή ετυμηγορία ένα να ξέρετε: ούτε θα ξεγελάσετε κανέναν, ούτε τη λαϊκή κατακραυγή θα αποφύγετε. Ο πρόεδρος από αυτή τη Βουλή και τα μέτρα, ο πρόεδρος από αυτή τη Βουλή και το Μνημόνιο είναι το ίδιο πράγμα. Το ίδιο και το αυτό στη συνείδηση του λαού μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πως όποιος ψηφίσει Πρόεδρο σε αυτή τη Βουλή, «ψηφίζει συνειδητά παράταση του βίου της κυβέρνησης και τα σκληρά προαπαιτούμενα που μπορεί να έρθουν μετά την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Και επειδή έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι οι δανειστές ένα στόχο έχουν. Να ψηφιστεί πρόεδρος από αυτή τη Βουλή ώστε να δοθεί παράταση ενός έτους στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει το καταστροφικό έργο αυτής της κυβέρνησης. Εμείς το ξεκαθαρίζουμε», είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η χώρα είναι μπροστά σε ιστορικές επιλογές και κανείς δεν δικαιούται να σχεδιάσει να γίνουν ερήμην του ελληνικού λαού. Δεν έχετε το δικαίωμα να δεσμεύσετε το λαό και τη χώρα, δεν έχετε δικαίωμα να δεσμεύσετε την επόμενη κυβέρνηση με αποφάσεις που θα μας δένουν τα χέρια».

«Δεν βγαίνουν τα κουκιά»

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις πιθανότητες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είπε πως «ακόμα και αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές, άλλαζαν γνώμη, και αποφάσιζαν όλοι στο σύνολο τους, να ψηφίσουν το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας που η κυβέρνηση θα προτείνει, και πάλι δεν βγαίνουν τα κουκιά».

«Όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, και πολλά από αυτά με αποφάσεις συνεδριακές, έχουν καταλήξει συλλογικά, ότι αυτή η Βουλή είναι απονομιμοποιημένη. Συνεπώς τι ακριβώς ισχυρίζεστε όταν λέτε, ‘έχουμε τους 180′; Όταν λέτε ‘έχουμε μαξιλαράκι’; Ισχυρίζεστε ότι έχετε κάποιους βουλευτές άλλων κομμάτων με τους οποίους έχετε συνεννοηθεί να εκδηλωθούν την κατάλληλη στιγμή ενάντια στη γραμμή των κομμάτων τους; αυτό λέτε; Σας πειράζει μόνο να ακούτε τη λέξη αποστασία, ίσως γιατί σας ξυπνάει μνήμες άλλων εποχών στις οποίες είχατε πρωταγωνιστήσει», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επέμεινε δε στο σκεπτικό αυτό λέγοντας: «σας ρωτάω με ποια λογική ένας βουλευτής που θα ψηφίσει απόψε να μην εφαρμοστεί αυτός ο προϋπολογισμός, θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτή την κυβέρνηση να τον εφαρμόσει σε λίγες εβδομάδες από σήμερα υπερψηφίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ψήφος για τον προϋπολογισμό είναι κορυφαία πράξη, όταν καταψηφίζεις έναν προϋπολογισμό ουσιαστικά ζητάς παραίτηση της κυβέρνησης. Μπορείς να καταψηφίσεις την Κυβέρνηση το Δεκέμβριο και να ψηφίσεις παράταση της θητείας της το Γενάρη; Ποια επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος μπορεί να εξηγήσει μια τέτοια μεταστροφή; Το όχι στον προϋπολογισμό σήμερα, ισοδυναμεί με όχι στον προϋπολογισμό αύριο. Ένα όχι σήμερα που θα γίνει ναι αύριο, καθαρές κουβέντες δεν δικαιολογείται, παρά μόνο ως αποτέλεσμα μεθοδεύσεων και ας πάρει ο καθένας και η καθεμιά την ευθύνη του απέναντι στον ελληνικό λαό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024