Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα νέα «τοξικά» μέτρα;

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα νέα «τοξικά» μέτρα;

Σκέψεις για κατάρτιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία θα περιληφθούν όλα τα μέτρα που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα φέρεται να κάνει το οικονομικό επιτελείο. Αν και ο λόγος που επικαλούνται οι εισηγητές της πρότασης είναι η ενδεχόμενη διακοπή των εργασιών της Βουλής μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ωστόσο πίσω από την πρακτική αυτή -εάν υιοθετηθεί- αποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες.

Σκέψεις για κατάρτιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία θα περιληφθούν όλα τα μέτρα που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα φέρεται να κάνει το οικονομικό επιτελείο.


Αν και ο λόγος που επικαλούνται οι εισηγητές της σχετικής πρότασης είναι η ενδεχόμενη διακοπή των εργασιών της Βουλής μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ωστόσο πίσω από την πρακτική αυτή -εάν υιοθετηθεί- αποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη νομοθετική διευθέτηση μίας έκτακτης περίπτωσης.

Ο νόμος προβλέπει πως για τη διατήρηση της ισχύος μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αυτή πρέπει να εισαχθεί στη Βουλή για κύρωση εντός 40 ημερών από την έκδοσή της και να κυρωθεί από τη Βουλή εντός τριών μηνών από τότε που εισήχθη για κύρωση.

Αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω προθεσμίες, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παύει να ισχύει.

Εάν για παράδειγμα η ΠΝΠ κυρωνόταν στις 15 Δεκεμβρίου, θα έπρεπε να μπει στη Βουλή έως τις 23 Ιανουαρίου και να ψηφισθεί το αργότερο έως τις 23 Απριλίου 2015. Έτσι, αφενός τα μέτρα που ζητά η τρόικα θα ετίθεντο σε άμεση ισχύ, αφετέρου θα δινόταν ο χρόνος στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να έχει θέσει στους βουλευτές το δίλημμα της ψήφισης των «τοξικών» μέτρων.

Η Διάσκεψη των Προέδρων

Για τους γνωρίζοντες την κοινοβουλευτική πρακτική σημαντικό ρόλο στο πώς θα κυλήσει η συγκεκριμένη διαδικασία θα διαδραματίσει η Διάσκεψη τον Προέδρων της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει το πότε θα κλείσε η Βουλή για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Εάν αποφασισθεί η παράταση των εργασιών της Βουλής, τα μέτρα θα μπορούσαν να ενταχθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ ή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους κανόνες τραπεζικής εξυγίανσης.

Σε διαφορετική περίπτωση θα απομένει μόνο ο δρόμος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τον οποίο έμπειροι αναλυτές χαρακτηρίζουν δύσκολο και πολιτικά «δύσπεπτο».

Σημειώνεται πως η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας προ τετραημέρου στον ΒΗΜΑ 99,5 είχε ζητήσει την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προτείνοντας μάλιστα να μην κλείσει η Βουλή μέσα στα Χριστούγεννα.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024