Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χαρδούβελης: Η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα

Χαρδούβελης: Η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα

Για «σημαντική πρόοδο» στο Παρίσι περιορίστηκε να κάνει λόγο ο Γκ.Χαρδούβελης, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή επί του προϋπολογισμού 2015, προκαλώντας αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση. Δεν μπορείς να αποκαλύψεις τη στρατηγική σου στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης, απάντησε ο υπουργός. «Το μόνο που μπορώ να ισχυριστώ είναι πως κάνουμε μία σκληρή διαπραγμάτευση», είπε, ενώ εκτίμησε ότι παρά το δυσμενές πλαίσιο «η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα».

Για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι περιορίστηκε να κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2015 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Απαντώντας δε στις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης που ζητούσε περισσότερες πληροφορίες, είπε ότι δεν μπορείς να αποκαλύψεις τη στρατηγική σου στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης. «Το μόνο που μπορώ να ισχυριστώ είναι πως κάνουμε μία σκληρή διαπραγμάτευση, είπε, ενώ εκτίμησε ότι παρά το δυσμενές πλαίσιο «η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα».

Επισήμανση του υπουργού με νόημα και πολλούς αποδέκτες ήταν και αυτή ότι δεν είναι φουσκωμένες οι εκτιμήσεις μας για την ανάπτυξη και τα μεγέθη. «Την προβλέπουν Διεθνείς Οργανισμοί» τόνισε.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι καθίσαμε μέχρι τις 4:30 το πρωί

«Κάνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση και το γεγονός ότι καθίσαμε μέχρι τις 4.30 το πρωί στο Παρίσι και πιέσαμε είναι ενδεικτικό και κάτι σημαίνει», είπε ο Γκ.Χαρδούβελης στη Βουλή κληθείς να ενημερώσει τους βουλευτές για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν.Λαφαζάνης ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών αν θα ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις και ιδιαίτερα για το ζήτημα του χρέους που αποτελεί ένα από τα κεφάλαια του προϋπολογισμού.

Η απάντηση που έλαβε από τον κ. Χαρδούβελη ήταν ότι «σε μια διαπραγμάτευση όταν είναι στη μέση, δεν μπορείς να πεις εσύ τι γίνεται και να φανερώσεις την στρατηγική σου».

«Δεν μπορώ εγώ στην μέση της διαπραγμάτευσης να πω αυτό νομίζω, έτσι κι αλλιώς», υπογράμμισε. «Το μόνο που μπορώ να ισχυριστώ είναι πως κάνουμε μία σκληρή διαπραγμάτευση».

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου εκτίμησε παρά το δυσμενές πλαίσιο ότι «ότι η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα».

Όπως τόνισε «δουλεύουμε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας για να αποφύγουμε αυτή την αβεβαιότητα».

Σημείωσε πως «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από θέματα και επιδιώκουμε να επιλύσουμε και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες».

«Η θέση μας είναι με πλήρη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με στόχο να κλείσει και η τελευταία αξιολόγηση», πρόσθεσε εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι «θα επιτύχουμε και θα χαράξει μία νέα περίοδος με περισσότερη προοπτική για όλους και λιγότερα βάρη».

«Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος», συμπλήρωσε.

Δεν είναι φουσκωμένες οι προβλέψεις μας

Επισκοπώντας τα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2015, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε πως ο Προϋπολογισμός σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλλαν οι Έλληνες πολίτες, τα αποτελέσματα της οποίας «επιβεβαιώνουν πως υπάρχει στη χώρα προσήλωση στη σωστή δημοσιονομική πολιτική».

Το ζητούμενο, από τώρα και στο εξής, είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ανάπτυξης, με κρίσιμους παράγοντες την πολιτική σταθερότητα και τις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις.

«Η οικονομία αλλάζει σελίδα και αφήνουμε σταδιακά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, για να ερμηνεύσει στη συνέχεια τη δήλωσή του σημειώνοντας πως «τα πολύ δύσκολα, η κακή κατάσταση, νομίζω πως έχουν τελειώσει».

«Περάσαμε τα χρόνια της απαισιοδοξίας και της κατάθλιψης. Τώρα είναι καιρός να βλέπουμε τα πράγματα πιο σωστά και πιο λογικά», είπε, προειδοποιώντας όμως ότι «δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση και καμιά επανάπαυση».

Ο κ.Χαρδούβελης επισήμανε πως το 2015 «θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις δαπάνες του κράτους – και των τόκων – χωρίς την ανάγκη νέου δανεισμού, κάτι που σηματοδοτεί πως η χώρα πλησιάζει στη δημοσιονομική της αυτάρκεια και παύει να μεταβιβάζει δημοσιονομικά βάρη στις επόμενες γενιές».

Επίσης σημείωσε ότι «θα συνεχιστεί η αποκατάσταση των αδικιών και η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων της οικονομίας».

Απαντώντας δε, στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη μείωση των δαπανών για κοινωνικές παροχές, ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε πως «αυτό κάποτε θα αλλάξει, αλλά θα πρέπει πρώτα η χώρα να σταθεί στα πόδια της».

Σε κάθε περίπτωση, ο Προϋπολογισμός του 2015, «θα εκτελεστεί, μετά από δύο χρόνια σταθερής ανάπτυξης του ΑΕΠ και τάσης αποκλιμάκωσης της ανεργίας και θα οδηγήσει στην επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος για τρίτη χρονιά, βασιζόμενου στην ορθολογική περικοπή δαπανών, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση των εσόδων και τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών».

«Πολλοί αμφισβητούν την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, αλλά δεν είναι δική μας φουσκωμένη εκτίμηση: Την προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Και στο ερώτημα πώς θα προκύψει η προβλεπόμενη ανάπτυξη ύψους 2,9%, ο κ. Χαρδούβελης εξήγησε πως το κλειδί είναι οι προβλεπόμενες αυξήσεις των επενδύσεων κατά 11,7%, των εξαγωγών κατά 5,2% και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 6%. Η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, «δεν προβλέπεται να προέλθει από αύξηση της φορολογίας, αλλά προφανώς από την μεγέθυνση της οικονομίας: Μεγαλώνει η πίττα, και ως εκ τούτου και τα έσοδα».

Σημαντικό ρόλο παίζει και η προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας. «Θέλουμε να ελπίζουμε πως μετά την αναχρηματοδότησή τους, οι τράπεζες θα επιστρέψουν στον παραδοσιακό τους ρόλο, δηλαδή στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Και επειδή θα έρθει χρήμα στην αγορά, θα αυξηθεί η ρευστότητα και θα ωφεληθεί και το Δημόσιο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδούβελης.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2015, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024