Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπεγράφη η τελική συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ - Cosco

Υπεγράφη η τελική συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ – Cosco

Το νέο αναθεωρημένο σχέδιο φιλικού διακανονισμού, μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO), που προβλέπει επενδυτικά έργα ύψους 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι, υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη, μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ ΑΕ και του διευθύνοντος συμβούλου της ΣΕΠ ΑΕ.

Το νέο αναθεωρημένο σχέδιο φιλικού διακανονισμού, μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO), που προβλέπει επενδυτικά έργα ύψους 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι, υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη, μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ Α.Ε. Γιώργου Ανωμερίτη και του διευθύνοντος συμβούλου της ΣΕΠ Α.Ε. cpt. Fu Cheng Qiu, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η επιχειρηματική – επενδυτική αυτή συμφωνία ύψους 230 εκατ. ευρώ αφορά στην κατασκευή του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ Εμπορευματοκιβωτίων, την κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ Α.Ε. του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού στους Προβλήτες II και ΙΙΙ.

Επί των εσόδων που θα προκύψουν συνολικά από τη λειτουργία των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων υπό τη διαχείριση της ΣΕΠ Α.Ε., ο ΟΛΠ θα εισπράττει το 24,5%, ήτοι το 2021 βάσει των προϋπολογισθέντων μεγεθών, ποσό 109.314.280 ευρώ, όσο δηλαδή ο σημερινός του κύκλος εργασιών.

Το τελικό κείμενο του φιλικού διακανονισμού, που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, τη Γενική Συνέλευση των μετόχων αναμένεται να αποσταλεί από το υπουργείο Ναυτιλίας προς έγκριση στη Βουλή.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του ΟΛΠ «η Συμφωνία αυτή, υπεγράφη για λόγους διαφάνειας μετά την έγκριση του Σχεδίου της: (α) από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (β) από το Δ.Σ. του Οργανισμού, (γ) της Γενικής του Συνέλευσης και (δ) μετά από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί των παρατηρήσεων του οποίου υπήρξε πλήρης προσαρμογή του τελικού κειμένου».

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, δήλωσε: «Ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο δαπάνης 230.000.000 με σύμβαση
παραχώρησης υπεγράφη σήμερα, καθιστώντας τον Πειραιά ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγάλα εμπορευματικά λιμάνια της Ευρώπης. Ο ΟΛΠ Α.Ε. ως ιδιοκτήτης καθίσταται οικονομικά λιμάνι μεγάλης άξιας και ετήσιων προσόδων, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, της λιμενικής βιομηχανίας και της ανάπτυξης της χώρας.»

» Το μεγαλύτερο θέμα της χώρας είναι η ανάπτυξή της. Είναι η βασική παράμετρος που μπορεί να δώσει διέξοδο, μαζί με άλλες διαχειρίσεις, στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Και μόνο για το θέμα της ανάπτυξης αξίζει όλοι οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες του τόπου να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να επιτύχουμε γρήγορους ρυθμούς και αποδόσεις. Ο ΟΛΠ Α.Ε., με τις αναπτυξιακές του πρωτοβουλίες καθίσταται ο αναμορφωτής του Πειραιά, ως μια από τις πιο σημαντικές μηχανές ανάπτυξης, επιτυγχάνοντας υψηλούς ρυθμούς εσόδων και κερδών για τον ίδιο και αυξημένα έσοδα για το κράτος».

Ενσωματώθηκαν οι παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Στο τελικό κείμενο του συμφωνητικού για το φιλικό διακανονισμό που υπογράφηκε σήμερα από τον ΟΛΠ και το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ-COSCO), ενσωματώθηκαν όλες οι παρατηρήσεις του ελεγκτικού συνεδρίου, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς.

Για το θέμα της αποδοχής από τον ΟΛΠ της αναστολής του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος και μετά το 2021, αν το ΑΕΠ δεν έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2008, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο ΟΛΠ προσθέτει, ότι στη νέα διατύπωση, το ελάχιστον εγγυημένο αντάλλαγμα, αντικαταστάθηκε με την εγγυημένη δυναμικότητα, που αφορά στη διακίνηση φορτίων.

Σημειώνεται, ότι στη θέση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος μετά το 2021, το οποίο υπό όρους αναστέλλεται, καθιερώνεται ως αντιστάθμισμα, αυξημένη «εγγυημένη δυναμικότητα» και «ελάχιστη εγγυημένη δυναμικότητα» ύψους 4.750.000 TEU και 3.087.500 TEU αντιστοίχως.

O ΟΛΠ αναφέρει επίσης, ότι στο σκεπτικό του, το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει, ότι οι τροποποιήσεις αυτές, ανάγονται σε ζητήματα σκοπιμότητας και όχι νομιμότητας και εκφεύγουν της ελεγκτικής του αρμοδιότητας.

Μάλιστα ο Οργανισμός αναφέρει, ότι κατά την κρίση του «επιλέγει ως μέσο τη φιλική διευθέτηση… αντί των χρονοβόρων και αβέβαιων ως προς το αποτέλεσμα δικαστικών διενέξεων».

Επιμένει στις αντιδράσεις η ΟΜΥΛΕ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος, μιλώντας για το θέμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε, ότι δεν τηρήθηκε ο σαφής όρος του ελεγκτικού συνεδρίου που μιλάει για αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος μόνο για επτά χρόνια μέχρι το 2021 όσο θα διαρκέσουν τα έργα, προσθέτοντας, ότι αυτό είναι σαφές και από τη νομική υπηρεσία του ΟΛΠ.

Σε ερώτηση, αν οι εργαζόμενοι προτίθεται να προσφύγουν εκ νέου στη δικαιοσύνη για το θέμα του φιλικού διακανονισμού, είπε, ότι «διερευνούμε την υπόθεση με τους νομικούς συμβούλους και σύντομα θα πάρουμε θέση».

Σημειώνεται, ότι η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας έχει αναφέρει, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο που ενέκρινε το θέμα του φιλικού διακανονισμού, ζητά το εγγυημένο αντάλλαγμα να ανασταλεί για επτά χρόνια έως το 2021, όσο διαρκούν τα έργα του ΣΕΠ- COSCO στο δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 και να συνεχίσει να ισχύει μετά κανονικά, αφού τεθεί σε λειτουργία το δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 στον Πειραιά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024