Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία το 2015 για την Τράπεζα Πειραιώς

Στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία το 2015 για την Τράπεζα Πειραιώς

Επαναλαμβανόμενα κέρδη 279 εκατ, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για το τρίτο τρίμηνο του 2014, καταγράφοντας αύξηση κατά 23% έναντι του αντιστοίχου περσινού διαστήματος.  Παράλληλα, θωράκισε τον ισολογισμό της με τη διενέργεια αυξημένων προβλέψεων άνω των 2, 2 δις. ευρώ μόνο στο τρίτο τριμηνο. Στόχος της τράπεζας, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της κ. Μιχάλης Σάλλας είναι η επιστροφή στην κερδοφορία από το 2015.

Επαναλαμβανόμενα κέρδη 279 εκατ, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για το τρίτο τρίμηνο του 2014, καταγράφοντας αύξηση κατά 23% έναντι του αντιστοίχου περσινού διαστήματος. Παράλληλα, θωράκισε τον ισολογισμό της με τη διενέργεια αυξημένων προβλέψεων άνω των 2, 2 δις. ευρώ μόνο στο τρίτο τριμηνο. Συνολικά, από την αρχή του έτους, οι συνολικές προβλέψεις δανείων ανήλθαν σε 3,2 δις. ευρώ διαμορφώνοντας τον δείκτη συσσωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια στο 23%, που αποτελεί τον υψηλότερο στην ελληνική αγορά. Στόχος της τράπεζας, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της κ. Μιχάλης Σάλλας είναι η επιστροφή στην κερδοφορία από το 2015.

Επιπλέον οκ. Σάλλας ανέφερε ότι «αν οι προσπάθειες της χώρας για αποτελεσματικότερη διοίκηση και ανταγωνιστικότερη οικονομία συνεχιστούν, τότε πιστεύω ότι το 2015 η ελληνική οικονομία θα μπει οριστικά σε τροχιά ανάπτυξης. Οι αυξημένες προβλέψεις που λαμβάνει τώρα η Τράπεζα σηματοδοτούν τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η ελληνική οικονομία μετά το τέλος της περιόδου ύφεσης»

Ως προς τα επιμέρους αποτελέσματα, τα καθαρά έντοκα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 509 εκατ ευρώ, , αυξημένα κατά 12% σε ετήσια βάση και 2% σε τριμηνιαία. Αντίστοιχα, το ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 86,4 δις. ευρώ, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σημείωσε ουσιαστική βελτίωση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 102% το Σεπτέμβριο του 2014 έναντι του Ιουνίου του ίδιου έτους.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας δήλωσε ότι:
«Την περίοδο που η ελληνική οικονομία εξέρχεται από την ύφεση, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά σε περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού της με αυξημένες προβλέψεις ύψους €2,2 δισ. Με την ενέργεια αυτή, σε συνδυασμό με τα μέτρα βελτίωσης των λειτουργικών εσόδων και μείωσης των δαπανών που έχουμε δρομολογήσει, δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα επανέλθει σε κερδοφορία από το 2015. Παράλληλα η Τράπεζα, επιταχύνοντας την ενεργητική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση, είναι σε θέση να στηρίξει αποτελεσματικά βιώσιμες λύσεις για την πελατεία της και να υποστηρίξει μέσω νέων χρηματοδοτήσεων την ανάκαμψη της οικονομίας. Αν οι προσπάθειες της χώρας για αποτελεσματικότερη διοίκηση και ανταγωνιστικότερη οικονομία συνεχιστούν, τότε πιστεύω ότι το 2015 η ελληνική οικονομία θα μπει οριστικά σε τροχιά ανάπτυξης. Οι αυξημένες προβλέψεις που λαμβάνει τώρα η Τράπεζα σηματοδοτούν τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η ελληνική οικονομία μετά το τέλος της περιόδου ύφεσης».

Από την πλευρά του,οΔιευθύνων Σύμβουλος και CEO κ. Σταύρος Λεκκάκος ανέφερε ότι: «Τα αποτελέσματα του 3ου 3μήνου επιβεβαιώνουν τη σταθερή βελτίωση των επαναλαμβανομένων εσόδων της Τράπεζας, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται οι ενέργειες για την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων μέσω του νέου προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης, αλλά και την απορρόφηση της Γενικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς. Τα επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα προ φόρων και προβλέψεων του 3 ου 3μήνου 2014 ανήλθαν σε €279 εκατ, αυξημένα κατά 23% έναντι του 3ου 3μήνου 2013, ενισχυμένα από την άνοδο των καθαρών εντόκων εσόδων κατά 12%, των καθαρών προμηθειών κατά 18%, αλλά και τη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 7% σε ετήσια βάση. Το έξοδο των προβλέψεων του Ομίλου το 9μηνο 2014 ανήλθε σε €3,2 δισ, ενσωματώνοντας τις αυξημένες προβλέψεις ύψους €2,2 δισ του 3 ου 3μήνου. Συνεπακόλουθα, η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε σημαντικά στο 58% από 51% το προηγούμενο 3μηνο. Η δημιουργία αυξημένων προβλέψεων είναι απόρροια της αλλαγής των εκτιμήσεων της Διοίκησης αναφορικά με τις εξελίξεις στο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, όπως η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών ακινήτων στην Ελλάδα, η αναμενόμενη επιμήκυνση του χρόνου ρευστοποίησης καλυμμάτων και η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων σε καθυστέρηση. Ωστόσο, η περαιτέρω μείωση του ρυθμού σχηματισμού νέων δανείων σε καθυστέρηση για έβδομο συνεχόμενο 3μηνο (26% τριμηνιαίως στα €369 εκατ) δίνει τη δυνατότητα βάσιμης προσδοκίας ότι πολύ σύντομα ο ρυθμός αυτός θα γίνει αρνητικός, οδηγώντας σε μείωση του δείκτη NPLs. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου παραμένει ισχυρός και διαμορφώθηκε στο 13,6%».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024