Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση κυβέρνησης - τρόικας στο Παρίσι

Συνάντηση κυβέρνησης – τρόικας στο Παρίσι

Στο Παρίσι μεταβαίνει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, για να έχει την Τρίτη και την Τετάρτη συναντήσεις με την τρόικα. Η συνάντηση αποφασίσθηκε το βράδυ της Κυριακής. «Πάμε για να κλείσουμε την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε την επόμενη ημέρα» τόνισαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ στο in.gr, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει σενάριο παράτασης του προγράμματος».

Στο Παρίσι μεταβαίνει την Τρίτη η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προκειμένου να έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η συνάντηση αποφασίσθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής και στόχος της είναι να επιτευχθεί η επιτάχυνση της αξιολόγησης και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας. Τα μέλη της ομάδας θα επιστρέψουν στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης.

Το νέο «ραντεβού» των Παρισίων απασχόλησε το απόγευμα της Δευτέρας συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση στο Παρίσι θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Μανώλης Μαματζάκης (βρίσκεται ήδη στο Παρίσι).

Κατά πληροφορίες στο Παρίσι θα μεταβούν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν αποκλείεται δε η διαπραγματευτική ομάδα να συνοδευθεί και από αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.

Πληροφορίες του in.gr αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ταξιδεύει στο Παρίσι έχοντας στις αποσκευές του πρόσθετες περικοπές δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται πως θα επιτρέψουν να γεφυρωθεί το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό 2015 (το ΔΝΤ το τοποθετεί στα 2,5 δισ. ευρώ).

Πρόκειται για εξοικονομήσεις δαπανών από τις επιχορηγήσεις προς ΟΤΑ και ΑΕΙ με τις οποίες η κυβέρνηση προσδοκά πως θα ανασχέσει τις πιέσεις για μειώσεις συντάξεων.

«Πάμε προκειμένου να κλείσουμε την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε την επόμενη ημέρα» τόνισαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στο in.gr, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει σενάριο παράτασης του προγράμματος». Σύμφωνα με άλλα στελέχη αν και δεν έχουν κλείσει όλα τα θέματα, πλην όμως σε αρκετά καταγράφεται πρόοδος. «Δεν σηκώνουμε τον πήχη ψηλά» σημείωναν πηγές από το υπουργείο.

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν

Τη συνάντηση στο Παρίσι επιβεβαίωσε τη Δευτέρα και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Η κ. Αντρέεβα δήλωσε ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη θα συναντηθεί στο Παρίσι στις 25 και 26 Νοεμβρίου με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως επισήμανε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, στη συνάντηση στο Παρίσι θα συζητηθούν ζητήματα- κλειδιά για να υπάρξει πρόοδος στην αξιολόγηση.

«Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται στενά και από κοινού, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και συζητούν πώς μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύει τη δημοσιονομική της κατάσταση και την οικονομική της ανάπτυξη», τόνισε.

Μιλώντας στο in.gr κοινοτικά στελέχη τόνιζαν πως η συνάντηση γίνεται για να προχωρήσει ταχύτερα η εν εξελίξει αξιολόγηση και όχι για να κλείσει επι γαλλικού εδάφους.

Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα ενημερώσει το EuroWorkingGroup για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ δήλωναν αρχικά «άγνοια» για την συνάντηση, για την οποία τελικά ενημέρωθηκαν τη Δευτέρα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο σε ειδική συνάντηση στη Χαριλάου Τρικούπη με τη συμμετοχή των Χρ. Πρωτόπαπα, Γ. Κουτρουμάνη, Π. Ρήγα, Κ. Πιερρακάκη και Γ. Κουτσούκο.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024